Krimi

Dræbt 36-årig mand blev lokket i baghold i København

Han hentede selv sine drabsmænd, inden de skød ham på åben gade. Sigtelsen mod tre mænd antyder internt forræderi i bandegruppering.

En fredag aften blev en 36-årig svensk mand likvideret på åben gade i København.

Klokken var 20.35 fredag 4. februar, og ved hjørnet af Vesterbrogade og Kaalundsgade få hundrede meter fra Københavns Hovedbanegård endte hans liv, da han blev han ramt af tre skud affyret på klos hold med en pistol.

Onsdag blev to svenske mænd på 18 og 35 år varetægtsfængslet i dommervagten i København sigtet for drabet, og i den forbindelse kom det frem, at det 36-årige offer ifølge politiet blev lokket i baghold af sine egne.

Mødtes på Københavns Hovedbanegård

Ud fra sigtelsen fremgår politiets teori om drabet, nemlig at den 35-årige svenske mand, der er leder af en gruppering i Malmø, "tilskyndede, anstiftede, vejledte og instruerede" den 18-årige og en 20-årig mand med dansk statsborgerskab til at lokke den 3g-årige i baghold og derefter dræbe ham.

De to unge mænd mødtes omkring klokken 20.20 med drabsofferet på Københavns Hovedbanegård, hvorfra de sammen forlod stedet i den dræbtes bil og parkerede omtrent 700 meter væk i området ved Kaalundsgade på Vesterbro.

Her gik de sammen mod Vesterbrogade, hvor en af de to unge mænd ifølge sigtelsen og efter forudgående aftale med bandelederen afgav flere skud med en pistol og dræbte den 36-årige, der blev ramt i baghovedet, i den ene balle og i venstre hånd.

Vidner så to mænd i sort tøj flygte fra stedet – og både den 18-årige, den 20-årige og den 35-årige blev i slutningen af februar anholdt i Malmø-området i en koordineret aktion mellem svensk politi, Københavns Politi og National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK).

Alle tre var allerede varetægtsfængslet sigtet i forbindelse med en række sprængninger eller forsøg på sprængninger i Sverige i slutningen af februar – og mens de to svenskere frivilligt lod sig udlevere til Danmark, har den 20-årige danske statsborger nægtet at lade sig udlevere frivilligt.

Nægter sig skyldig

Den 18-årige, der blev udleveret til Danmark som den første, blev også fremstillet for en dommer som den første onsdag formiddag, inden de to mænd efter et par timer blev begge fremstillet sammen - men med afstand, så de ikke kunne afstemme forklaringer eller på anden vis interagere.

Sigtelsen blev læst op, og kort før klokken 14 lukkede dommeren dørene for resten af retsmødet.

Fordi formodede medgerningsmand kan være på fri fod, og fordi det vil kunne påvirke efterforskningen, hvis oplysninger fra retsmødet kommer til offentlighedens kendskab, lød det fra dommeren.

Inden dørene blev lukket, nægtede begge de drabssigtede mænd sig skyldige.

Den 35-årige bandeleder er tidligere dømt og har blandt andet afsonet straffen for et knivdrab i Sverige. I byretten blev han idømt livstid for drabet, men i 2012 omstødte den svenske landsret dommen og udmålte i stedet en straf på 13 års fængsel.

Den 18-årige er ikke tidligere straffet for personfarlig kriminalitet, oplyser hans forsvarer, Poul Hauch Fenger, til TV 2.

En intern likvidering

I månederne omkring årsskiftet dannede København og Malmø rammen om et voldsomt opgør i de kriminelle miljøer på tværs af Øresund, da den københavnske bandegruppering NNV lå i væbnet konflikt med Søderkulla-netværket fra en af Malmøs hårde bydele. Ifølge TV 2s oplysninger optrådte både den dræbte og de anholdte som allierede med NNV i opgøret.

Drabet ligner altså et internt opgør i det kriminelle miljø, hvor den 36-årige med åbne øjne gik ind i et baghold, da han mødtes med det, han troede var hans venner.

Knud Hvass, der er leder af afdelingen for organiseret kriminalitet i Københavns Politi, ønsker ikke at kommentere TV 2s oplysninger om relationen mellem den dræbte og de drabssigtede – men helt generelt oplever han, at loyaliteten i bandemiljøerne ikke nødvendigvis er helt så konstant, som mange bandemedlemmer ellers ønsker at give udtryk for.

- Vi ser, at loyaliteten i miljøet ofte kun gælder, indtil penge eller andre interesser fylder mere, siger Knud Hvass.

Fredsaftale med løfte om regnskab

I midten af januar sluttede NNV og Søderkulla tilsyneladende fred. I en åben post på Instagram skrev NNV:

“Dette er en besked fra NNV til alle, der har fulgt med det sidste stykke tid. Vi har ikke noget problem med Søderkulla fra Sverige. I dag sidder vi på samme bord. Dem, som har medvirket til fitnah (opgør eller konflikt, red.) iblandt os, skal nok blive stillet til regnskab ... De involverede kender sig selv bedst."

Ifølge TV 2s oplysninger blev freden altså sluttet, inden den 36-årige blev likvideret, og sigtelsen for drab mod de tre svenske mænd vender dermed op og ned på det, der i første omgang kunne ligne endnu et drab i den blodige konflikt.

Ifølge den svenske avis Sydsvenske Dagbladet var den 36-årige højt placeret i hierarkiet i et kriminelt svensk netværk kaldet 'Los Suecos', der gennem de senere år har været del af en blodig magtkamp i Sydsverige – og den 35-årige anholdte var hans tætte allierede og gode ven.

Ifølge TV 2s oplysninger blev de to registeret af dansk politi sammen og i selskab med medlemmer af NNV i december 2021, da politiet i forbindelse med den verserende konflikt overvågede og standsede biler, der blev forbundet med kendte bandemedlemmer.

Tidligere forsøgt dræbt

Men selvom den 36-årige kan være gået ind til mødet med de formodede drabsmænd med åbne øjne, var det ikke første gang, hans liv var truet.

I april 2020 var han mål for meget konkrete drabsplaner, der førte til, at svært bevæbnet svensk politi førte den 36-årige og hans familie bort fra et hotel, hvor den 36-årige ifølge politiets oplysninger skulle have været dræbt af rivaliserende kriminelle.

Rivalerne fra 'Alliancen' havde sporet familiefaren til hotellet ved hjælp af en gps-sender på hans bil, og de diskuterede over krypterede telefoner, hvornår han skulle dræbes.

Det forpurrede drabsforsøg er en del af et større sagskompleks, hvor et tocifret antal mænd sidder anklaget for en række drabsforsøg, sprængninger og flere andre alvorlige forbrydelser.

Mændene fra 'Alliancen' var tidligere del af løse grupperinger, der gik sammen i en fælles kamp mod den danske statsborger Amir Mekky, kaldet 'Bokseren', og hans netværk 'Los Suecos' – og det var netop et venskab og en nær relation med Amir Mekky, der skulle have kostet den 36-årige livet.

Drab del af konflikt

Ifølge den aktuelle drabssigtelse skal drabet på den 36-årige ifølge politiet være sket som "del af eller som egnet til at fremkalde en konflikt" mellem personer fra dels den 35-åriges gruppering og dels en gruppering, der i sigtelsen beskrives som Kroksbäcks-grupperingen.

De to svenske mænd er begge blevet varetægtsfængslet i 27 dage, mens den 20-årige medsigtede danske statsborger skal have spørgsmålet om udlevering til Danmark behandlet af en appelinstans i Sverige, inden en eventuel udlevering kan finde sted

Artiklen er opdateret.