Krimi

Piger fik delt nøgenbilleder på deres sociale medier – og det sker for stadigt flere

Unge kvinder i en hel landsdel levede i frygt for at få stjålet og offentliggjort afklædte og intime billeder og videoer på grund af en ukendt hacker.

Kunstneren Kesi var på scenen og spille på Vig Festival i sommeren 2018. Laura-Amalie Heitmann stod blandt publikum og ville filme hans optræden og lægge en sekvens på det sociale medie Snapchat til sine op mod 600 følgere.

Men hun blev igen og igen logget ud af sin profil.

Først troede hun bare, at det var tekniske problemer, men kort efter væltede beskederne ind til hende på sms og andre sociale medier.

- De spurgte, hvorfor jeg lagde billeder op af mig selv uden tøj på. Jeg tænkte bare: "Det er løgn", og så går jeg i panik. Det var billeder af mig selv med bare bryster og i trusser. Jeg ville bare have det fjernet og få folk til at forstå, at det ikke var mig, der lagde de billeder ud, fortæller hun.

Det var helt forfærdeligt og noget, som skulle komme til at forfølge mig i mange år

Anna Nordskov, offer for hackeren

En hacker havde skaffet sig adgang til Laura-Amalie Heitmanns Snapchat-profil og postet billeder, som hun havde haft liggende i en privat mappe.

Da billederne igen var blevet fjernet fra mediet, forestillede hun sig, at det var "en gammel, klam mand", der sad langt væk og brød ind i hendes profil og privatliv.

Men det skulle det vise sig ikke at være.

Ikke den eneste

Ligesom det skulle vise sig, at det langtfra var første gang, at hackeren var på spil.

Han havde på det tidspunkt gennem flere år terroriseret unge kvinder i et helt lokalområde og holdt dem i en tilstand af frygt og mistænksomhed over hinanden og de jævnaldrende drenge.

Anna Nordskov fra Asnæs var sandsynligvis blandt hans første ofre. Hun er i dag 21 år, men i 2015 gik hun i ottende klasse og var 15 år gammel. Det var dengang, hun første gang blev udsat for elektronisk afpresning og deling af intime billeder.

En nat, hvor hun lå og sov, blev hun pludselig vækket af flere beskeder på Facebook fra en veninde.

- Han havde lagt et billede ud af mig med bare bryster på min egen Snapchat, så alle mine følgere kunne se det. Det var helt forfærdeligt og noget, som skulle komme til at forfølge mig i mange år fremover, fortæller hun.

Hackeren kontaktede herefter Anna Nordskov og sagde, at han havde andre letpåklædte billeder af hende, som han ville offentliggøre, hvis hun ikke sendte ham nøgenbilleder.

Hun nægtede og blokerede hans profil. Samtidig blev beskederne bare ved med at vælte ind fra folk, der havde set hende afklædt på Snapchat.

- Jeg begyndte også at få grimme beskeder fra folk, jeg ikke kendte. Og personen begyndte at sende billederne direkte til mine venner. Det var ekstremt grænseoverskridende, siger hun.

Anna Nordskov forklarer, at forskellige billeder blev ved med at florere. Hun følte, at hun levede i en rutine, hvor hun sov, gik i skole, blev krænket eller hacket og sov igen. Sådan blev det hendes dagligdag.

Og hendes bebrejdelser mod sig selv steg, i takt med at hendes selvværd faldt.

- Jeg sagde jo til mig selv, at det var min egen skyld, fordi jeg havde taget billederne. Jeg fik det bare dårligere og dårligere. Til sidst begyndte jeg at skære i mig selv, fordi det gav en anden slags smerte. En fysisk smerte på armene eller benene i stedet for den psykiske smerte og skyldfølelsen, siger hun.

Når nogen så langt væk fra har set det, så har alle set det

Anna Nordskov, offer for hackeren

Anna Nordskov skiftede skole for at starte på en frisk. Men der gik ikke længe, før folk på den nye skole også talte om billederne.

Hun havde for længst slettet alle letpåklædte billeder af sig selv og forsøgt at beskytte sig digitalt. Hun fik lavet to-faktor-godkendelse på alt.

Herefter kunne hun se, at hackeren forsøgte at komme ind flere gange om dagen på hendes profiler på sociale medier.

Men på et tidspunkt faldt det til ro, og den endnu ukendte hacker kastede sig sandsynligvis over nye ofre.

Udgav sig for kæreste

Af de senere domspapirer kan man se, at han brugte en bred vifte af metoder til at angribe sine ofre digitalt.

Hackeren udnyttede blandt andet nulstillingskoder eller oprettede profiler som folks venner og bad om en ufarlig kode til for eksempel Spotify. Koderne var ofte identisk med dem til deres sociale medier, og han har af den vej skaffet sig adgang til deres private billeder og videoer.

Fra falske profiler udgav han sig også for at være deres kærester eller venner og fik af den vej tilsendt koder, billeder og andet.

Anna Nordskov begyndte på en efterskole i området i håbet om igen at kunne starte på en frisk.

Der gik flere elever fra Odsherred, og allerede dagen efter overhørte hendes veninde en gruppe tale om billederne af Anna Nordskov. Det var en dreng fra Ballerup, der havde set dem.

- Jeg tænkte, at når nogen så langt væk fra har set det, så har alle set det. Og jeg frygtede straks, at det ville blive ligeså slemt som de foregående år. Det gjorde det ikke, men når jeg er i nye situationer, tænker jeg stadig meget over, at der kan stå nogen, som har set det, siger hun.

Jeg troede, at jeg var den eneste

Laura-Amalie Heitmann, offer for hackeren

Mistænkte alle

På et tidspunkt blev Anna Nordskov klar over, at hun ikke var alene. Flere af hendes veninder og piger fra området havde også været udsat for hackingen.

TV 2 har talt med en del af dem, og de fortæller, at de unge i Odsherred i flere år var gennemsyret af angst, mistro og mistanke til hinanden og især drengene.

Nogle af de krænkede piger oprettede på et tidspunkt en Facebook-gruppe og delte deres erfaringer og bud på, hvem den hemmelige hacker kunne være.

- Vi blev klar over, at det var en fra området, for alle os ofre kendte hinanden. Han skrev også til os og nævnte for eksempel en fest, vi havde været til. Det var scary. Det var jo en iblandt os, fortæller en af dem.

Flere anmelder digitale sexkrænkelser

De senere år har politiet modtaget stadigt flere anmeldelser om digitale sexkrænkelser. 

2019: 703

2020: 878

2021: 875

Stigningen skyldes flere faktorer, fortæller Flemming Kjærside, der er politikomissær i sektionen for it-relaterede seksualforbrydelser under Nationalt Cyber Crime Center.

- Først og fremmest er det nok, fordi vi har gjort det lettere at anmelde den type forbrydelser. Siden 2019 har man kunnet anmelde det digitalt på politi.dk. Samtidig er der kommet en større bevidsthed om problemer med krænkende billeder og lignende. Det er ofte kvinder, der har været udsat for det her, og der er heldigvis flere af dem, der siger fra og anmelder det til os, siger han.

Alle over 18 år har ret til at dele billeder og andet med hinanden, og det bliver først kriminelt, når der sker videredeling uden samtykke. Sker det, har politiet oprustet hjælpen til de krænkede.

- Det er svært at få fjernet ting, som først er gået viralt. Her opruster vi hos politiet og har lavet Single Point of Contact (SPOC), hvor vi har stor succes med at forfølge og få fjernet billeder og materiale, der er lagt ud ulovligt. Ligesom vi arbejder med en digital webpatrulje, hvor politiet vil være mere synligt på nettet, siger han. 

"Jeg troede, jeg var den eneste"

Laura-Amalie Heitmann var ikke fra området og kom først sent med i Facebook-gruppen. Men da hun gjorde, var det en befrielse. Andre end hende havde fået angst, var begyndt at skære i sg selv og havde alvorlige følger af de virtuelle overgreb.

- Jeg troede, at jeg var den eneste. Men pludselig kunne jeg dele mine tanker og bekymringer med nogle andre, som havde det ligesom mig, fortæller hun.

Fælles for mange af pigerne i Facebookgruppen i Odsherred var, at de havde anmeldt overgrebene til politiet. I april 2020 fandt politiet hackeren og sigtede ham for forbrydelserne. Og hans identitet kom bag på mange i gruppen.

- Jeg blev virkeligt overrasket. Jeg havde kendt ham i mange år. Gået i folkeskole med ham. På et tidspunkt var vi virkelig gode venner. Jeg talte altid med ham, når jeg mødte ham i byen eller til fester. Det er bare så tarveligt. Det er næsten værre, når det er nogen, man kender, siger Anna Nordskov.

Jeg føler mig som hende, alle har set uden tøj på

Laura-Amalie Heitmann, offer for hackeren

Laura-Amalie Heitmann kendte ikke manden og syntes, at det var surrealistisk, at der sad en for hende ukendt mand, som kendte hende bedre end de fleste af hendes nærmeste, fordi han havde set alle hendes private ting.

Hun var også på plads i retssagen, da der faldt dom 13. januar.

Her blev den 22-årige mand kendt skyldig i 135 forhold begået mod 64 personer. Det var blandt andet hacking, blufærdighedskrænkelse, ulovlig tvang og ulovlig billeddeling samt systematisk databedrageri.

Man kan se af dommen, at han i flere tilfælde har fundet deciderede sexvideoer af de unge kvinder og sendt dem direkte til deres venner på for eksempel Facebook og Snapchat.

Han fik to år og tre måneders fængsel.

Store konsekvenser

Af dommen fremgår det, at mange af ofrene efterfølgende har fået angst og andre behandlingskrævende diagnoser. Blandt andet en pige, som anså ham som sin bedste ven. Efter han havde delt tre videoer af hende, fik hun svært ved at knytte bånd til folk, står det beskrevet.

Af dommen kan man også se, at han havde en studentereksamen og et arbejde, da han blev anholdt. Her står også, at han gjorde det, fordi han selv var blevet hacket, og han fandt ud af, hvor nemt det var.

Han fortæller samtidig, at det er kommet bag på ham, hvor store konsekvenser hans forbrydelse har haft, og at han i dag fortryder.

Jeg er bange for, hvordan folk kigger på mig

Laura-Amalie Heitmann, offer for hackeren

Laura-Amalie fortryder ikke, at hun tog billederne, for hun havde aldrig forestillet sig, at de kunne blive stjålet. Men hun lever stadig med konsekvenserne af overgrebet. Hun går hjemme og bor stadig i området.

- Jeg føler mig som hende, alle har set uden tøj på. Alle kender hinanden her, og jeg er bange for, hvordan folk kigger på mig. Det har haft store konsekvenser for mig. Jeg har svært ved at gå ned at handle for mig selv. Min selvtillid er der ikke mere. Jeg ved, at der er nogen, der stadig har de her billeder, siger hun.