Krimi

Løsladt efter 70 dage - derfor fortsætter efterforskningen

Torsdag blev spionchefen Lars Findsen løsladt. Men efterforskningen i sagen om lækkede statshemmeligheder fortsætter, fastslår politiet.

Torsdagens kendelse i Østre Landsret er et signal om, at politiet skal se at blive færdig med efterforskningen i sagen mod den hjemsendte chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen.

Det vurderer Jens Møller, tidligere vicepolitiinspektør og drabschef ved Københavns Politi.

Meldingen kommer, efter Østre Landsret torsdag eftermiddag har truffet afgørelse om, at spionchefen skal løslades efter mere end to måneders varetægtsfængsling. Dermed er en tidligere afgørelse fra Københavns Byret og anklagemyndighedens påstande om grundlag for varetægtsfængsling omgjort.

- Landsretten finder ikke, at der er grundlag for at mene, at Findsen kan påvirke efterforskningen, eller han vil begå ny ligeartet kriminalitet, altså fortsætte med at fortælle statshemmeligheder. Så der er et signal om, at de (politiet, red.) skal se at komme videre og få lavet efterforskningen færdig.

Det er ikke første gang i det såkaldte sagskompleks, at der er en varetægtsfange, der bliver løsladt, påpeger Jens Møller.

- Det er ganske normalt både for politiet og Anklagemyndigheden, at arrestanter bliver løsladt i forbindelse med en efterforskning. I denne her sag blev fire anholdt. Tre af dem blev fremstillet i retten, hvoraf to af dem blev varetægtsfængslet, siger han.

Den ene var Lars Findsen, og den anden blev efter nogle dage løsladt.

Fortsat sigtet

Lars Findsen blev anholdt i lufthavnen 8. december 2021, da han landede efter en arbejdsrejse i Nordmakedonien.

Han har siddet varetægtsfængslet siden 9. december i arresten på grund af kendelser afsagt af en dommer i Københavns Byret. Indespærringen skyldes en mistanke om, at han skal have lækket statshemmeligheder. Selv nægter 57-årige Lars Findsen sig fortsat skyldig.

Selv om Østre Landsret ikke mener, at der er grundlag for fortsat fængsling, mener de tre landsretsdommerne, at der fortsat er "begrundet mistanke om", at han har overtrådt straffelovens paragraf 109 stk. 1 ved at røbe statshemmeligheder, lyder det i en pressemeddelelse torsdag.

- Det vigtige for efterforskerne er netop, at landsretten finder, at der også er begrundet mistanke. Nu har en dommer i Københavns Byret i tre tilfælde fastholdt, at der er en begrundet mistanke, og nu har tre landsretsdommere så i dag fastholdt, at der er en begrundet mistanke, siger Jens Møller.

Selve sigtelsen er hemmeligholdt for offentligheden, da sagen foregår bag dobbeltlukkede døre. Ifølge Jens Møller kan man ikke entydigt sige, hvad sigtelsen består i, ligesom han ikke vil spekulere i, hvad det kan være.

Efterforskningen fortsætter

Tidligere torsdag fastslog Østjyllands Politi, som fører sagen, at efterforskningen fortsætter.

- Sigtelserne i sagen opretholdes, og efterforskningen fortsætter, lyder det i en mail fra politiet til TV 2.

Men en løsladelse af Lars Findsen kan dog betyde, at politiet kortvarigt bør stoppe op, mener Jens Møller:

- De skal se, om der er noget, man kan ændre i forhold til planlagte og kommende efterforskningsskridt. Det kan være afhøringer eller andet, som man lige skal fremskynde i et stykke tid, siger han.