Krimi

Landsret løslader spionchef

Landsretten finder dog, at der fortsat er en begrundet mistanke om, at han har overtrådt paragraffen i straffeloven om at røbe statshemmeligheder.

Den hjemsendte chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, skal løslades.

Sådan lyder kendelsen fra Østre Landsret, efter at domstolen gennem to lange retsdage har fået forelagt sagen og har haft mulighed for at vurdere Lars Findsens egen forklaring. Dermed omgøres en tidligere afgørelse fra Københavns Byret.

Lars Findsen blev anholdt 8. december 2021 om formiddagen i Københavns Lufthavn, og dagen efter blev han varetægtsfængslet, sigtet for brud på straffelovens paragraf 109, der handler om uberettiget at have videregivet højt klassificerede oplysninger - en paragraf, der har en strafferamme på op til 12 års fængsel.

Landsretten finder dog, at der er en "begrundet mistanke om", at han har overtrådt straffelovens paragraf 109. Det fremgår af en pressemeddelelse fra retten.

Løsladelsen er sket efter et usædvanligt langvarigt retsmøde bag såkaldt dobbeltlukkede døre, og selve sigtelsen er dermed hemmeligholdt for offentligheden. Retsmødet varede i alt i 20 timer tirsdag og onsdag.

Afviser byrettens vurdering for varetægtsfængsling

Men ifølge landsretten er der ikke grundlag for at holde ham fængslet.

De tre landsdommere har med afgørelsen afvist Københavns Byrets vurdering, om at der var grundlag for varetægtsfængsling af to grunde.

Dels at Lars Findsen på fri fod kunne tænkes at spolere den efterforskning, som Østjyllands Politi er i gang med. Og dels at han kunne tænkes at begå ny ligeartet kriminalitet, hvis han blev sluppet fri. Altså at han ville blive ved med at tale.

BLÅ BOG OM LARS FINDSEN

  • Lars Findsen er født 17. september 1964 og er dermed 57 år.

  • 1983: Student fra Sønderborg Amtsgymnasium.

  • 1990: Cand.jur. fra Københavns Universitet.

  • 1990-1993: Fuldmægtig, Danish Data Surveillance Authority

  • 1993-2002: Diverse stillinger, heriblandt ministersekretær og kontorchef, i Justitsministeriet

  • 2002-2007:  Politimester og chef for Politiets Efterretningstjeneste

  • 2007-2015: Departementschef i Forsvarsministeriet, hvor han tjente under seks forskellige ministre.

  • 2015-: Chef for Forsvarets Efterretningstjeneste

  • I 2003 blev Lars Findsen tildelt Dannebrogordenens Ridderkors.

Kilder: Forsvarets Efterretningstjeneste, Forsvarsministeriet og Kraks Blå Bog.

De tre landsdommere har dermed omgjort en kendelse, som en dommer i byretten afsagde 4. februar, om at Lars Findsen skulle være frihedsberøvet frem til 3. marts. Der sker, efter at Lars Findsen gennem sin advokat, Lars Kjeldsen, havde kæret varetægtsfængslingen til Østre Landsret 4. februar.

Nægter sig skyldig

Selv nægter 57-årige Lars Findsen sig skyldig. Han blev hjemsendt fra chefposten i efterretningstjenesten i august 2020. Det skyldtes en mistanke, om at der var begået ulovligheder ved overvågning af danske statsborgeres kommunikation, som han og andre topfolk senere blev renset for.

I forbindelse med at varetægtsfængslingen blev forlænget med yderligere fire uger 10. januar, vendte han sig på vej ud af retslokalet til de forsamlede journalister og gav udtryk for sin frustration.

- Jeg vil gerne have sigtelserne frem, og jeg nægter mig skyldig. Det er fuldstændig vanvittigt det her, og det må I godt citere mig for, sagde Lars Findsen.

Tre andre nuværende eller tidligere medarbejdere fra enten Politiets Efterretningstjeneste eller Forsvarets Efterretningstjeneste blev anholdt på samme tid, en enkelt blev ligesom Lars Findsen varetægtsfængslet efter et grundlovsforhør 9. december, men efter otte dage blev han løsladt.

Findsen takker betjente i arresten

Afgørelsen om løsladelse vækker glæde i Lars Findsens lejr:

- Vi er helt ekstremt glade og taknemmelige for afgørelsen. Det betyder alt, at vi kan få lov til at forberede sagen, mens han er på fri fod og ikke sidder bag lås og slå, udtaler David Neutzsky-Wulff, der er en af Lars Findsens advokater, til DR.

Lars Findsen er også positivt stemt og sender en tak til betjentene i Hillerød Arrest.

- Jeg er selvsagt glad og taknemmelig for Østre Landsrets afgørelse. Jeg vil også gerne takke personalet i Hillerød Arrest for god behandling, fremgår det af erklæringen fra Lars Findsen, som advokaterne Lars Kjeldsen og David Neutzsky-Wulff har formidlet i en mail til Ritzau.

- Som de fleste ved, blev jeg anholdt på vej hjem fra en arbejdsopgave i Nordmakedonien. Nu er mit fokus på at komme helt hjem, står der ligeledes.

I samme erklæring formidler advokaterne, at Findsen "lige nu og her" ikke har mere at sige, men at han vil komme med en udtalelse i den nærmeste fremtid.