Krimi

For ti år siden udgav de sigtede i Mia-sagen sig for at være betjente – gamle TV 2-klip viser hvordan

De sigtede i sagen om den dræbte Mia Skadhauge Stevn har begge flere sager på det kriminelle CV.

Mens efterforskningen i sagen om den dræbte Mia Skadhauge Stevn fortsætter, begynder de to sigtedes kriminelle fortid at finde plads i medierne.

Og tirsdag kunne B.T. fortælle, at det ikke er første gang, de to i fællesskab har været i politiet søgelys.

I maj 2013 blev de to nemlig dømt for at have udgivet sig for at være politibetjente. Det viser en aktindsigt, som TV 2 også har fået.

Snød sig ind til fodboldturnering for børn

Optrædenen som de falske betjente udspillede sig i dagene 26. og 27. juli 2012.

Her blev den internationale fodboldturnering for børn og unge kaldet Dana Cup afholdt i Hjørring, og de to mænd på dengang 26 og 27 år ville have adgang til et festtelt de to aftener.

Det lykkedes. I hvert fald den første aften. For ved hjælp af falske politiskilte, radioer og lommelygter snød de sig ind. Det skete i tidsrummet mellem klokken 22 og 22.55, viser dombogen.

Flygtede fra ti vagter

TV 2 Nord har efterfølgende beskrevet, at vagterne til Dana Cup faktisk første aften fattede mistanke ved mødet med de to mænd. Derfor stod de klar til at konfrontere dem, da de falske betjente den følgende aften forsøgte at gentage manøvren.

Det medførte, at de to mænd stak af, og at ti vagter måtte sætte efter dem over en mark og gennem et mindre skovområde, skrev TV 2 Nord.

Omkring en kilometer væk fra festteltet lykkedes det at indhente den ene af dem, hvorefter den anden så også opgav flugten.

Ifølge dombogen erkendte de to mænd sig skyldige i paragraf 131 og blev også dømt skyldig i netop den.

Hvad siger paragraf 131?

Med bøde eller fængsel indtil 6 måneder straffes den, som offentligt eller i retsstridig hensigt udgiver sig for at have en offentlig myndighed eller offentlig bemyndigelse til en virksomhed, eller som uden offentlig bemyndigelse udøver en virksomhed, til hvilken en sådan kræves, eller vedblivende udøver en virksomhed, til hvilken retten er ham frakendt.

Kilde: Danskelove.dk

De to slap dog for straf, hvis de ikke begik noget strafbart i en prøvetid på et år fra den endelige dom.

Et "ganske vellignende politiskilt"

Et kig i TV 2s arkiver viser, at sagen om de to falske betjente indgik i et Station 2-indslag tilbage i 2012. Altså omkring ti år inden, at den tragiske drabssag i Aalborg igen har kædet de to personer sammen.

TV 2 kan derfor vise gamle klip og billeder af de redskaber, de to mænd brugte til at snyde sig ind i festteltet til ungdomsturneringen i Hjørring.

Og ifølge Peter Skovbak, der som politikommissær stillede op til interview med Station 2 tilbage i 2012, var de to mænds forberedelser ikke sådan til at overse.

- De har skaffet sig en radio, der minder om en politiradio. Og så har de lagt et vist forarbejde i at få fat i det her læderitu, sagde politikommissæren, mens han viste de to mænds konfiskerede virkemidler frem.

Her kan du se et klip fra 2012 med politikommissæren Peter Skovbak:

Falske betjente i 2012 Video: TV 2 Danmark

Derudover havde de to mænd et "ganske vellignende politiskilt".

- Har man ikke et skilt at sammenligne med, kan det være svært at se forskellen, konkluderede Peter Skovbak.

I dag er de to nu 36-årige mænd sigtet for at have dræbt den 22-årige Mia Skadhauge Stevn i forening efter fælles forståelse og forudgående aftale.

Den ene er varetægtsfængslet, mens den anden er løsladt. Da Retten i Aalborg behandlede sagen for lukkede døre, kender vi ikke yderligere til grundlaget for løsladelsen.

Respekterer politiets behov for arbejdsro

TV 2 har forsøgt at få et interview med de to sigtedes forsvarere. Men kun Jakob Dalsgaard-Hansen, der forsvarer den sigtede, der er løsladt, er vendt tilbage på henvendelsen.

Han vil ikke svare på, om sagen om de falske betjente indgår i den nuværende efterforskning af drabet på Mia Skadhauge Stevn i Aalborg.

Han henviser til, at retssagen i Aalborg har været behandlet bag lukkede døre, og at han derfor ikke ønsker hverken at be- eller afkræfte nogen scenarier.

- Nu afventer vi, at politiet når så langt i deres efterforskning, at de skal tale med os igen. Lige nu respekterer jeg, at det er en trist og tragisk sag, og at politiet har behov for arbejdsro, siger han til TV 2.

Men sagen om de falske politibetjente er faktisk ikke den eneste, de to sigtede har på deres kriminelle CV.

TV 2 har fået aktindsigt i flere dombøger, der blandt andet viser, at den i dag varetægtsfængslede tilbage i 2009 udsatte sin ekskæreste og dennes mor for livsfare, da han med en skævbider klippede bremserør over på familiens bil.

Han er ydermere dømt for blufærdighedskrænkelse tilbage i 2005 efter at have beluret en ung kvinde igennem et vindue og efterladt sædrester på hendes vindue.

Og tager vi i stedet et blik på den af de to sigtede mænd, der er løsladt, er han kendt skyldig i syv tilfælde af blufærdighedskrænkelse. Det viser en dombog fra 31. maj 2016, der også fortæller, at de skete i årene 2011-2014.

Blufærdighedskrænkelserne foregik ved, at manden havde sat kameraer op i sit hjem og filmede kvinderne, uden de vidste det. Det indeholdt blandt andet videoer af en kvinde, der havde sex med sigtede, og en kvinde, der var på toilet.

Politiet er opmærksom på sigtedes fortid

TV 2 ville gerne have spurgt Nordjyllands Politi, hvilken betydning de tidligere sager har for efterforskningen af drabet på Mia Skadhauge Stevn.

Politiet ønsker af hensyn til efterforskningen ikke at udtale sig konkret om de to sigtedes fortid og tidligere domme, men til TV 2 siger Frank Olsen, der er vicepolitiinspektør ved Nordjyllands Politi og leder af efterforskningen:

- Det er nogle alvorlige sager, men om deres fortid har relevans for den her sag, det er svært at sige på nuværende tidspunkt. Det er selvfølgelig noget, vi er opmærksomme på i efterforskningen, siger Frank Olsen.