Krimi

Drabsoffer skulle skydes foran sin familie

Ifølge svensk politi begyndte konflikten i juni 2018 med en kidnapning og har allerede kostet ni mennesker livet i Sverige.

Da de dræbende skud fredag 4. februar klokken 20.30 ramte den 36-årige mand på Vesterbrogade i København, var det ikke første gang, at døden forsøgte at lægge sin hånd på ham.

Lørdag aften 23. maj 2020 samledes flere politipatruljer uden for et hotel i Ängelholm i Sverige.

Kørebanerne blev spærret, og mindst ti civilklædte politifolk gik ind på hotellet for at finde en børnefamilie.

De skulle hentes ud og i beskyttelse ifølge avisen Sydsvenskan. For politifolkene havde afdækket et mordkomplot mod faren i familien, og det var nært forestående.

Betænkelig ved at skulle dræbe

Manden, som senere skulle ende sit liv på Vesterbrogade i København, var målet, fordi han var et toneangivende bandemedlem i en konflikt, der allerede havde kostet flere døde og sårede i Malmø.

Attentatmændene var allerede på hotellet, fremgår det af svenske retsdokumenter, som TV 2 har fået aktindsigt i.

Bandemedlemmer fra Alliancen havde sporet familiefaren til hotellet ved hjælp af en gps-sender på hans bil, og de diskuterede over krypterede telefoner, hvornår han skulle dræbes.

Af retsudskrifterne kan man se, at bandemedlemmet, der boede på det samme hotel som sit offer, var betænkelig ved at skyde ham i nærheden, fordi han optrådte på hotellets overvågning.

Politiet slog til og fandt efterfølgende en bil, hvor der lå en pistol med et skarpt magasin i baglommen på førersædet.

Det forpurrede drabsforsøg er en del af et større sagskompleks, hvor 11 mænd sidder anklaget for en række drabsforsøg og flere andre alvorlige forbrydelser.

Mændene har det tilfælles, at de er en del af bandestrukturen Alliancen. Det var tidligere tre løse grupperinger, som gik sammen i en fælles kamp mod den danske statsborger Amir Mekky, kaldet 'Bokseren', og hans netværk. Ifølge svensk politi begyndte konflikten i juni 2018 med en kidnapning og har allerede kostet ni mennesker livet i Sverige.

Dræbte mor med barn i armene

To af mordene i den sydsvenske cyklus af drab og hævndrab vakte særlig opmærksomhed.

Det ene fandt sted 26. august 2019, da den 31-årige læge Karolin Hakim blev skudt ned i Malmø, mens hun gik med sit tre måneder gamle spædbarn i armene. Den unge læge var kæreste med et bandemedlem, og han var øjensynligt målet for gerningsmændenes kugler.

Det andet fandt sted juleaften 2019 i London. Her blev den 36-årige svensker Flamur 'Alex' Begiri skudt og dræbt på gaden foran familiens hjem. Det skete for øjnene af hans kone og søn, som han lige havde fejret juleaften med.

Flygtede til Dubai efter attentatforsøg

Begge mænd havde tilknytning til Alliancen. Den dræbte svensker fra Vesterbrogade var ifølge svenske medier på Alliancens dødsliste, fordi han var barndomsven med den danske statsborger Amir Mekky.

Amir Mekky var selv tæt på et af den blodige bandekrigs voldsomste episoder. I juni 2018 blev han såret under et attentatforsøg, hvor tre af hans venner blev dræbt. Tripledrabet i Drotninggatan er siden blevet anset som det værste bandeskyderi i Sveriges historie.

Den voldsomme konflikt fik i 2018 Amir Mekky til at slå sig ned på den spanske solkyst.

Her stiftede han ifølge de lokale myndigheder bandegrupperingen Los Suecos, Svenskerne. De er siden mistænkt for flere lejemord, og Amir Mekky flygtede til Dubai.

I ørkenstaten formåede han at holde sig skjult på trods af den internationale arrestordre på ham, men fælden klappede i sommeren 2020. Amir Mekky blev anholdt, idet han gik ud med sit skrald. Han blev udleveret til Spanien, hvor han sidder anklaget for to drab.

Brød kryptering

Om gerningsmændene til drabet på den 36-årige på Vesterbrogade skal findes blandt folk fra Alliancen er endnu uvist. Men en håndfuld af bandemedlemmerne blev ifølge svensk politi kun bremset i deres første drabsforsøg, fordi politiet kunne overvåge deres snak og chat på deres krypterede telefoner.

Det skete, efter at fransk politi brød den stærke kryptering på Enchrochat, som mange kriminelle i hele verden ellers følte, at de kunne kommunikere sikkert på. Den viden delte de med andre politistyrker, og derfor kunne svensk politi følge med i de svenske gangsteres mordplaner.

Drabsforsøget på hotellet indgår i sagskomplekset, som svensk politi har døbt 'Operation Snake'. De knækkede chatsamtaler er blandt anklagemyndighedens stærkeste beviser i sagerne om drabsforsøg, narko og våbenkriminalitet. Der er afsat 55 retsdage til sagen, der lige er begyndt.

Det svenske spor indgår i efterforskning

Sporene til den svenske bandekonflikt indgår også i efterforskningen af drabet 4. februar, fortæller vicepolitiinspektør Knud Hvass, der er leder af Afdelingen for Organiseret Kriminalitet i Københavns Politi.

- Vi kigger på alt omkring den dræbte. Så forhistorien i Sverige tager vi også i betragtning. Men der er mange aktører i bandemiljøet, så det er for tidligt at lægge sig fast på noget, fortæller han.

Den dræbte havde også forbindelser i det danske bandemiljø. Ifølge TV 2s oplysninger blev han blandt andet i december stoppet af politiet på en motorvej i Danmark med en bil, der tilhørte folk fra NNV-grupperingen.

Københavns Politi efterlyser stadig oplysninger om de to gerningsmænd, der klokken 20.30 fredag 4. februar affyrede de dræbende skud på Vesterbrogade og forsvandt i retning af Oehlenschlægersgade.