Krimi

Millioner af ulovlige cigaretter blev lavet i et udtjent landbrug ved Herning

Seks danske bagmænd er anholdt.

Lugten fra tonsvis af råtobak og synet af 25 millioner cigaretter pakket i kasser af 10.000 styk.

Det var, hvad der mødte politifolk fra National enhed for Særlig Kriminalitet(NSK), da de slog til mod en illegal produktion af cigaretter tidligere tirsdag. Politiet har i mindst syv måneder efterforsket det ekstremt professionelle set up, som har produceret millioner af illegale cigaretter hovedsageligt til det danske marked. .

Politiet ransagede 16 forskellige steder, men selve den illegale fabrik lå i en nedlagt landejendom ved byen Aulum mellem Herning og Holstebro.

Det er faktisk lidt vildt og skræmmende, fordi vi kører jo forbi hver eneste dag

Kasper Holm Nielsen, nabo

På adressen har man beslaglagt en række produktionsmaskiner til at lave og pakke cigaretter, så de til forveksling lignede ægte cigaretter fra de originale leverandører. Særligt det professionelle setup er usædvanligt, fortæller ledende politiinspektør Michael Kjeldgaard fra NSK.

- Det er en stor sag, og det er usædvanligt at se så professionel en produktionslinje. Det lignede jo en mindre fabrik, fortæller han.

TV2 har mødt Michael Kjeldgaard på politigården i Århus, og her viser han en kasse med 10.000 illegale cigaretter. De stammer fra den eneste tilsvarende sag i landet, som blev oprullet af politiet sidste år. Cigaretterne af mærket Mayfair var produceret i Danmark til det østeuropæiske marked og ligner til forveksling den ægte vare.

- Det er lavet af organiserede kriminelle, fordi der er mange penge i det. Afgifterne og dermed priserne på cigaretter har været stigende de senere år, så derfor er det et marked, de går ind på. Jeg tror heller ikke, at det er den sidste af den type sager, vi har set, siger han.

Nabo undrede sig

Produktionen af millioner af ulovlige cigaretter er kommet bag på Kasper Holm Nielsen, der er nabo til den ulovlige cigaretfabrik i Aulum.

- Det er faktisk lidt vildt og skræmmende, fordi vi kører jo forbi hver eneste dag, siger han.

Selv om naboen ikke anede uråd, har en mistanke alligevel ligget og luret i baghovedet. Særligt en lidt speciel trafik omkring landbruget, har han lagt mærke til

- Vi har nogle gange set en østeuropæisk varebil eller lastbil. Men det har aldrig været de samme køretøjer. Og så står der pallevis af alle mulige ting, man ikke har kunne se, hvad var, siger Kasper Holm Nielsen.

Fabrik som sampak

Tendensen med ulovlig cigaretproduktion er udbredt i Europa. Det skyldes blandt andet, at det er muligt at købe de professionelle maskiner i en samlet pakke inklusiv arbejdskraft.

- Vi har ude i Europa set eksempler på, at man har købt en professionel produktionslinje inklusive østeuropæisk arbejdskraft til at betjene den. Om det også er tilfældet i denne her sag, vil den videre efterforskning afdække, fortæller Michael Kjeldgaard.

Betjente fra NSK har tirsdag været 16 forskellige steder og har anholdt seks personer. De fem mænd og den ene kvinde er alle danske, og flere er kendte af politiet i forbindelse med kriminalitet. Ingen af dem har dog umiddelbart forbindelse til rocker-bandegrupperinger.

- Cigaretterne er efterfølgende blevet videredistribueret til en større kundekreds via et netværk af bagmænd, der har opereret i Aarhus-området. Hos bagmændende har vi i dag også beslaglagt værdier, som kan være købt for de midler, som kriminaliteten har kastet af sig, fortæller Michael Kjeldgaard.

Risikerer million-bøder

De anholdte ved dagens aktion bliver anset som bagmænd, og netop de kriminelle, der trækker i trådene og tjener de store penge, er NSK sat i verden for at bekæmpe.

- De har ikke stået ved maskinerne. Det har ikke været de menige arbejdere, vi gik efter. Mange af dem er sikkert ude af landet. Får vi brug for dem for at bygge sagen yderligere op, så skal vi nok få fat i dem, men det har ikke været vores primære mål, siger den ledende politiinspektør

De anholdte risikerer op til otte års fængsel. Bødestraffe på et, to- eller trecifrede millionbeløb er heller ikke utænkelige. De anholdte bliver onsdag fremstillet i grundlovsforhør.