Krimi

'Staten mod Lars Findsen' fortsætter i hemmelighed med kæmpestor betjent i front

Sagen mod spionchef Lars Findsen fortsætter fredag i Københavns Byret, hvor anklagemyndigheden fortsat kræver fængsling og størst mulig hemmelighed.

Fredag formiddag har en dommer ved Københavns Byret bestemt, at der fortsat skal være hemmelighed og dobbeltlukkede døre i sagen om den varetægtsfængslede spionchef Lars Findsen.

En sag, som Københavns Byret har navngivet "Staten mod Lars Findsen".

Det betyder, at offentligheden ikke kan få indsigt i sigtelsen mod spionchefen, der har siddet varetægtsfængslet i snart to måneder.

- De regler der er lavet omkring dobbeltlukkede døre er netop lavet for at beskytte den her type sager, hvor det er Danmarks sikkerhed og Danmarks forhold til fremmede stater, der er på spil, sagde vicestatsadvokat Torben Thygesen om anklagemyndighedens krav om lukkethed.

Og det var et argument, dommeren lyttede til.

- Det handler om hensynet til sagens karakter, sagde dommer Merete Engholm, der yderligere begrundede rettens kendelse med "de oplysninger, der foreligger om efterforskningen" og "afgørende hensyn til fremmede magter".

Nægter sig skyldig

Inden dørene blev lukket, protesterede den forsamlede presse fra 13 forskellige medier mod, at offentligheden end ikke kan få indsigt i karakteren af det, man mistænker den hjemsendte chef for Forsvarets Efterretningstjeneste for - på trods af, at han selv ønsker, at oplysningerne skal frem.

Det stod lysende klart for en måned siden, da Lars Findsen senest fik sin varetægtsfængsling forlænget og inden da vendte sig mod den forsamlede presse og sagde:

- Jeg vil gerne have sigtelserne frem, og jeg nægter mig skyldig. Det er fuldstændig vanvittigt det her, og det må I godt citere mig for, sagde han.

En kæmpestor betjent

Lars Findsens ord blev citeret vidt og bredt, men det stod ikke klart, om det var for at forhindre noget lignende, at en civilklædt betjent fredag satte sig lige bag ved spionchefen - altså mellem Lars Findsen og de 13 medier, der var til stede i retslokalet.

De fleste danske medier samt repræsentanter for avisen New York Times.

Forsvarsadvokat Lars Kjeldsen undrede sig over situationen, og midt mellem pressens protester mod lukkede døre brød han ind i retsmødet:

- Hvorfor sidder der en kæmpestor betjent bag ved Findsen? Handler det om, at der er en trussel?, sagde Lars Kjeldsen.

Et sikkerhedsspørgsmål

Hverken på tidspunktet eller senere, da dommeren havde forladt retssalen for at votere over Anklagemyndighedens krav om dobbeltlukkede døre, ønskede anklagerne at uddybe betjentens placering.

- Det er et sikkerhedsspørgsmål, som jeg ikke vil diskutere i et åbent retsmøde, sagde vicestatsadvokat Torben Thygesen.

- Det er et sikkerhedsspørgsmål?, spurgte Lars Kjeldsen undrende.

Anklagerne forklarede, at der efter deres opfattelse intet usædvanligt var ved situationen, men det var Lars Kjeldsen ikke enig i:

- Det er da voldsomt intimiderende at have en politimand siddende lige bag sig, i hvert tilfælde for en politimand, sagde Lars Kjeldsen.

Derfor er Findsen fængslet

Efter en kort pause vendte dommer Merete Engholm tilbage og afsagde kendelse om, at sagen fortsat skal behandles bag dobbeltlukkede døre - at pressen er udelukket fra retsmødet, og at sigtelsen dermed ikke kommer frem.

Lars Findsen blev ført ud af retslokalet af de tilstedeværende civilklædte politifolk - i hånden havde en tyk roman, Pulitzer-vinderen 'Alt det lys som ingen ser' af Anthony Doerr.

Inden dørene blev lukket, kom det frem, at et brev afsendt fra en journalist fra Berlingske Tidende til Lars Findsen indgår i sagen - ligesom det klart fremgik, af antallet af store stålkasser indeholdende sagens akter er blevet flere.

Sagens videre efterforskning

Senere fredag kommer det frem, om Lars Findsen fortsat skal sidde varetægtsfængslet - og om anklagerne dermed har kunnet overbevise retten om, at fængslingen er nødvendig af hensyn til sagens videre efterforskning.

Det er tidligere kommet frem, at politiet fortsat manglede at efterforske dele af sagen, og at den fortsatte fængsling efter politiets opfattelse derfor var nødvendig - og på vej ind til retsmødet kom forsvarer Lars Kjeldsen med en bemærkning om netop dette:

- Vi er skuffet over den hastighed, politiets efterforskning sker med. Det er min opfattelse, at man efterforsker ting, der er irrelevant i forhold til den sigtelse, der er rejst. Og det er i virkeligheden en ret usædvanlig sag, vi sidder i her - også af den årsag, sagde Lars Kjeldsen.

Fire sigtede efterretningsfolk

Lars Findsen er en af fire nuværende og tidligere medarbejdere i Forsvarets- og Politiets Efterretningstjeneste, der 8. december sidste år blev anholdt og sigtet for at lække fortrolige oplysninger.

Endvidere er tidligere forsvarsminister Claus Hjorth Frederiksen (V) sigtet for den samme sjældne paragraf i Straffeloven, som handler om at lække klassificerede oplysninger, der kan skade rigets sikkerhed eller forhold til fremmede magter.

Det er ikke oplyst, hvad de sigtede præcis mistænkes for at have lækket - til hvem eller hvornår. Lars Findsen er lige nu den eneste af de fire, der sidder varetægtsfængslet.

Lars Findsen har siddet varetægtsfængslet siden 9. december, men fængslingen har været beskyttet af et navneforbud, der først blev ophævet ved et retsmøde 10. januar, hvor fængslingen blev forlænget. Ophævelsen skete efter Lars Findsens eget ønske.

Det står ikke klart, om offentligheden nogensinde vil få indsigt i de konkrete sigtelser - og eventuelle tiltaler.