Krimi

Svindeljagt afslører hælerlager på Nordfyn: - Jeg har ikke gjort noget ulovligt

En ny form for svindel har ramt en lang række virksomheder herhjemme. TV 2 har med gps afdækket en del af det netværk, der ser ud til at stå bag.

I en lagerhal i Roskilde står et nedpakket stillads fra firmaet Stigefabrikken klar til afsendelse til en mistænkelig køber.

Inde i stilladset er der påmonteret et par små, sorte gps-sendere. Apparater, som direktøren for Stigefabrikken.dk, Peter Christensen, håber kan afsløre nogle af bagmændene bag en ny form for svindel.

En svindel, der kort fortalt går ud på at bestille varer i andres cvr-numre og dermed slippe for at betale for dem.

- Jeg satser jo på at se stilladset igen, og forhåbentlig kan det sætte en stopper for de folk, som allerede har svindlet sig til en masse ting fra andre virksomheder, siger Peter Christensen

At ens eget navn bliver brugt til at svindle, det er jo sindssygt ubehageligt

Allan Staal, indehaver af Staal Ejendomme

På grund af den mistænkelige køber har han i samarbejde med sikringsekspert Henrik Olsen fra Unisecure gemt gps-senderne i stilladset og belagt dets overflade med en dna-spray.

- Den her spray har en unik dna-kode, så når vi finder frem til stilladset igen, kan vi med sikkerhed sige, at det er det, vi leder efter, siger Henrik Olsen.

Og dermed starter jagten på svindlerne. En jagt, der involverer både et hælerlager på Nordfyn, en drabsdømt mand med rocker-relationer og mistede GPS-sendere.

Et lille firma i Brørup

Bestillingen på stilladset kommer fra virksomheden Staal Ejendomme, der har adresse i Midtjylland.

Men firmaets ejer kender intet til ordren og heller ikke til den hjemmeside og e-mailadresse, som nogen har oprettet i hans navn.

Det er en hjemmeside kaldet staal-ejendomme.dk, hvor man indtil for nylig kunne læse, at virksomheden for eksempel har "et team af advokater og jurister", der tilbyder "rådgivning om den lovmæssige del af ejendomshandelen".

Sandheden er, at Staal Ejendomme er et enmandsfirma, der lejer seks mindre bygninger ud i den lille jyske by Brørup. Den har ikke engang en hjemmeside.

- Det er jo sindssygt misvisende. Men det er jo en superflot hjemmeside, og hvis man ikke kender os, så ser det jo ægte ud, siger indehaveren Allan Staal.

På hjemmesiden er der også e-mailadresse og telefonnummer. Men det eneste på siden, der er rigtigt, er cvr-nummeret, adressen i Brørup og Allan Staals navn.

- At ens eget navn bliver brugt til at svindle, det er jo sindssygt ubehageligt. Vildt ubehageligt, siger han.

Og stilladsbestillingen er langt fra den eneste bestilling i hans navn.

Samtidig er hans firma heller ikke det eneste, der har fået misbrugt sit navn og cvr-nummer.

En vejgrøft og en nordfynsk gård

Ved hjælp af gps-senderne kan stilladset fra Stigefabrikken følges på sin rejse.

Første stop er Danske Fragtmænds lager i Odense, hvor det blev afhentet i begyndelsen af december.

Efterfølgende bevæger det sig rundt på Fyn og ligger blandt andet i cirka en måned ved en lagerbygning i det sydlige Odense.

Men da TV 2 finder frem til gps-senderne, står det klart, at de er blevet opdaget, og stilladset er væk.

De små, sorte bokse ligger nemlig i en vejgrøft på Nordfyn og er skilt ad.

Det er dog muligt at se, at gps-senderne lige inden har været på en landejendom nogle få kilometer derfra på en trelænget gård lidt uden for landsbyen Brenderup.

Beboeren, Henning Glasdam Christensen, afviser at kende noget til stilladset.

Vi kan bare se, at det har opholdt sig her. Altså det her stillads?

- Fisk, altså.

Det kender du ikke noget til?

- Nej. Det gør jeg ikke.

Da TV 2 får lov til at kigge ind i en af bygningerne på gården, viser det sig, at der er både papkasser fra møbelproducenten Montana og et nyt stillads. Det var dog ikke Stigefabrikkens.

Og Henning Glasdam Christensen afviser i det hele taget, at hans ejendom kan forbindes med noget kriminelt.

- Men det er jo ikke noget med, at der foregår noget ulovligt her på min matrikel. På vores matrikel. Det kommer aldrig til at ske, forsikrer han.

Netop papkasserne fra møbelfirmaet Montana viser sig dog at afsløre en anden virkelighed.

Har mistet for mindst 100.000 kroner

Firmaet Stigefabrikken nåede at opdage, at noget var galt, da de kom i i kontakt med den ægte Allan Staal. Men andre er blevet narret.

Butikskæden EA Værktøj er et af ofrene i sagen.

I flere tilfælde har den jyske butikskæde udleveret varer til kunder i den tro, at de var fra Staal Ejendomme.

Og efter at butikskædens udviklingsdirektør, Heine Andersen, har gennemgået EA Værktøjs ubetalte fakturaer, viser det sig, at de har givet kredit og udleveret varer for mere end 100.000 kroner til firmaer med falske e-mailadresser og hjemmesider.

Det er elværktøj, rullestilladser og andre varer til håndværksbranchen, og beløbet kan vise sig at være endnu større.

- Vi er kun lige begyndt at kigge på det. Jeg har syv suspekte bestillinger på varer, som vi har fået bremset, men der kan sagtens være mange flere, der er gået igennem, siger Heine Andersen.

I langt de fleste tilfælde er varerne blevet afhentet i forretningerne, der er videoovervåget. Derfor har EA Værktøj billeder af de unge mænd, der kommer og henter dem. De er nu givet videre til politiet.

Heine Andersen forklarer, at svindlen kan lade sig gøre, fordi det er helt normal praksis at tilbyde kunder kredit, hvis de virker troværdige.

Og han fortæller, at metoden med cvr-svindel ved hjælp af falske hjemmesider lige nu er et stort problem hos flere virksomheder.

- Når jeg ringer rundt, så viser det sig jo, at vi langt fra er den eneste virksomhed, der har været involveret i det her. Der er jo masser af kollegaer i branchen, og også uden for branchen, hvor de også har forsøgt at få oprettet konti, siger han.

TV 2 har lavet en opgørelse, der viser, at mindst 15 forretninger enten er blevet svindlet eller forsøgt svindlet på samme måde som EA Værktøj.

De har mistet varer for over 600.000 kroner i løbet af 2021, og tallet kan være meget større.

Genfinder stillads

TV 2 undersøger også ordrenumrene på papkasserne fra møbelfirmaet Montana i laden. Og det viser sig, at de er cvr-svindlede.

Derfor vender Henrik Olsen fra Unisecure tilbage til gården på Nordfyn med politiet nogle dage efter første besøg.

Og det står klart, at der er noget at komme efter.

Her finder politiet nemlig store mængder af især værktøj og møbler, som de beslaglægger.

Så store mængder, at de først fylder én varevogn og bagefter én vogn mere.

Inde i mængden ligger også et stillads, som Henrik Olsen genkender. Og dna-sprayen beviser hurtigt, at han har ret.

- Missionen er lykkedes. Vi har fundet stilladset, og vi har også fået det bekræftet fra politiet. Og så er der nogle sidegevinster, som de nu kan tage sig af, siger han.

Fyns Politi skal nu efterforske sagen.

Det sker i samarbejde med Nationalt Center for It-Kriminalitet hos politiet, der står for at undersøge, om problemet er landsdækkende.

De har ikke før set et så professionelt setup med hjemmesider i forbindelse med cvr-svindel. Det fortæller vicepolitiinspektør Jesper Cederholm.

- I forhold til det modus vi har set i den her sag, så er det noget nyt. Vi har jo erfaring med cvr-svindel igennem længere tid, men måden, det her er foregået på, det er nyt, siger han.

Peger på rockerrelation

Henning Glasdam Christensen, der bor på gården lidt uden for Brenderup, skyder skylden på et håndværksfirma, der har fået lov til at opbevare ting på ejendommen.

- Jeg har ikke gjort noget ulovligt.

Det faldt dig ikke ind lige at undre dig over, hvad der lå inde i laden?

- Nej. Det er en håndværksvirksomhed.

Hvad hedder de?

- Det har jeg fortalt dig. TC Murene. Og jeg har givet alle oplysninger til politiet, siger Henning Glasdam Christensen.

Henning Glasdam Christensen fortæller, at han ikke har gjort noget ulovligt, selvom der blev fundet flere formodede hælervarer på gården på Nordfyn, hvor han bor. Video: Jakob Hohlmann Villumsen

Firmaet TC Murene har indtil for nylig været ejet af den rockerrelaterede Mickey Weiergang Dreier, der sidder fængslet for drab. Han er idømt fængsel på livstid ved retten i Holbæk, men har anket sagen til Østre Landsret.

Via hans forsvarsadvokat Anders Schønnemann har TV 2 spurgt ham, hvad han siger til sagen om svindelstilladset og de mange andre beslaglagte varer. Uden held.

- På baggrund af det af dig oplyste og de lidt sparsomme informationer kan jeg meddele, at Mickey ikke for nuværende har nogen kommentarer, svarer han i en mail.

TV 2 har efterfølgende forsøgt at levere yderligere oplysninger, men det har ikke ændret på svaret fra advokaten. Det har heller ikke været muligt at komme i kontakt med den nye ejer af TC Murene.

Stigefabrikkens direktør glæder sig både over, at en del af cvr-svindlen er blevet opklaret, og at han kan se frem til at få sit stillads igen.

- Forhåbentlig har det haft en effekt på omfanget af svindlen i hvert fald, siger Peter Christensen.

Henning Glasdam Christensen er ifølge TV 2s oplysninger ikke sigtet i sagen.