Kernen

Bander bekriger hinanden på sociale medier

Bander viser sig frem på de sociale medier med våben, penge, stoffer, tyvekoster og dødsensalvorlige budskaber.

En ung, maskeret mand står under gadebelysningen i Malmø-forstaden Bunkeflostrand. Billedet af den anonymiserede person er ledsaget af teksten: "Hellere deres mødre græder end vores".

Opdateringen på Instagram blev lagt ud af den danske gadebande NNV kort efter nedskydningen af en 25-årig dansk statsborger i samme område 15. december.

Drabet skete sandsynligvis som en del af den blodige konflikt, der udspillede sig i og omkring København i december og januar måned. Opdateringen er samtidig et billede på en tendens:

Konflikterne i det danske bandemiljø bliver ikke længere kun udkæmpet på gader og stræder og med pistoler og knive.

Sociale medier spiller en stigende rolle i grupperingernes positionering over for hinanden. Det gør man ofte ved at poste billeder af penge, våben og ammunition. Politiet er opmærksomme på de online platforme, fortæller ledende politiinspektør Torben Svarrer fra National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK).

- Vi ser også, når der bliver lagt billeder op af våben og ammunition og andet. Det er jo sørgeligt at se. Det sker jo langt hen ad vejen for at manifestere sig over for modparten eller andre, fortæller han

På Instagram har der de senere år været flere banderelaterede profiler, der har lagt billeder op af automatvåben, pistoler, stoffer og penge.

Profilerne har et kort liv, og de bliver lukket ned og opstår igen under andre beslægtede navne. På kort tid har de nået at få tusindvis af følgere, som har kommenteret på billederne.

Et af de mest yndede motiver på profilerne har været patroner formet i forskellige bogstavkombinationer som LTF, NNV, Korsløkkeparken, Bispehaven eller navne på andre bander eller boligkvarterer.

Patronerne har været sat op i mønstre, så man kan se, at våbnene ikke bare er tilfældige billeder fra nettet, men sandsynligvis er nogle, som grupperne selv har adgang til.

En af konsekvenserne ved billederne af våben, ammunition og penge kan være, at yngre mennesker bliver fascineret af det ellers forråede og kriminelle miljø, fortæller Torben Svarrer.

Det er en af grundene til, at politiet tager billederne og opdateringerne alvorligt.

- Det er ikke for sjov. Især på grund af det signal, som det sender. Unge mennesker, der ser sådan noget og tror, at det er okay. Det er ikke sundt, siger han.

Billederne kan dog bedrage, mener ledende politiinspektør Torben Svarrer. Han tvivler på, at det er rigtige våben på alle billederne.

- Man bliver overrasket over, hvor godt en attrap eller et paintballvåben ligner et rigtigt våben. Det kan snyde selv politifolk, der arbejder med det her på daglig basis. Når det er sagt, så er der helt sikkert også skarpe våben iblandt. Og vores mål er at få fat i de våben og få dem ud af omløb, før de bliver brugt i kriminelle handlinger. Og vi har haft sager, hvor vi har beslaglagt våben, der tidligere har været lagt frem på de sociale medier, fortæller han.

Tyvekoster på sociale medier

Brugerne har ikke kun set bunker af penge, markeringer med våben og patroner på de sociale profiler. De elektroniske platforme har også båret vidnesbyrd om andre alvorlige forbrydelser.

En kendt dansk rapper blev sidste år bortført og frarøvet sine dyre smykker. De blev kortvarigt vist frem på en Instagram-profil, der tilhørte et på daværende tidspunkt højtprofileret LTF-medlem.

Rapperen havde bekendte eller var på anden måde forbundet til en gruppering i udkanten af København, og han blev derfor anset som et legitimt mål for de mange såkaldte rulleforretninger (røverier, red.), der foregår i de kriminelle miljøer.

Selvom røverierne mellem mere eller mindre kriminelle personer meget sjældent fører til politisager, så blev de dyre smykker hurtigt pillet ned fra profilen igen.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra flere af profilerne og fra Instagram, men det har ikke været muligt.

Se, når 'Kernen' fortæller om den seneste bandekonflikt på TV 2 PLAY eller søndag klokken 22.30 på TV 2 NEWS.