Krimi

Naboer nervøse efter skyderi: - Jeg kunne have stået lige ved siden af

Skudepisoden på Frederiksberg søndag skaber utryghed i det normalt så fredelige kvarter. Københavns Politi efterforsker stadig bredt i sagen.

Søndag klokken 11.30 var Falkoner Alle på Frederiksberg fyldt med folk, som var ude at gå eller på vej til den nærliggende Metro eller Frederiksberg Centret.

Pludselig blev den stille søndagssummen brudt af flere skud. Den 47-årige indehaver af bagelbutikken i nummer 19 var blevet skudt ned på klods hold af en endnu ukendt gerningsmand.

Den voldsomme hændelse sidder stadig i baghovedet hos flere naboer til skyderiet. En af dem er Katrine Fischer på 20 år, der bor omkring 300 meter fra gerningsstedet.

- Det er skræmmende, når det sker så tæt på, hvor man bor. Jeg skulle kort efter selv med metroen, så jeg kunne i princippet have stået lige ved siden af, da det skete. Det er ikke særlig rart at tænke på. Det er jo et sted, jeg normalt går forbi flere gange om dagen, fortæller hun.

Ikke afhørt

Ejeren af bagelbutikken var i lang tid i kritisk tilstand, men Københavns Politi oplyser, at manden er uden for livsfare. Indehaveren er heller ikke kendt af poltiet i bandesammenhænge, fortæller vicepolitiinspektør Knud Hvass, der er leder af Afdelingen for Organiseret Kriminalitet i Københavns Politi.

- Vi har ikke været i stand til at tale med manden endnu på grund af hans tilstand. Selve metoden i forbindelse med skyderiet ligner noget banderelateret med en gerningsmand, der målrettet går ind i butikken og skyder mod personen. Men ellers er der ikke noget, der peger i den retning, så efterforskningen er stadig meget åben, og vi hører også stadig gerne fra folk, der ved noget eller har set noget i forbindelse med skyderiet, siger han.

24-årige Victoria Holler arbejder på Cafe Kodan lige overfor bagelbutikken, hvor den 47-årige ejer blev skudt i søndags. Hun bor også få hundrede meter derfra, og hun syntes, at det er forfærdentligt, når der bliver skudt gaderne.

- Da jeg skulle åbne cafeen her til morgen klokken 7, kiggede jeg mig også over skulderen og tænkte over, at det var mørkt og sådan noget. Det har jeg aldrig gjort før. Det kan skyldes, at der blev skudt lige her i mit kvarter eller også handle om, at der var meget mørkt her til morgen, siger hun.

Skyderier i København og omegn

 

Torsdag 2. december

En 27-årig mand blev på Sorgenfrigade tæt på Nørrebrogade i København skudt i ryggen og dræbt midt i myldretiden klokken cirka 16.30. Han var sammen med mindst en uidentificeret mand, der undslap med livet i behold. Politiet anholdt kort tid efter en 21-årig svensk statsborger og en 18-årig dansker for drab og drabsforsøg. Offeret er i følge Ekstra Bladet medlem af gadebanden NNV, der holder til i Nørrebro/Nordvest-kvarteret.

 

 

Fredag 3. december

Klokken 11.30 kom to mænd ind i en frisørsalon på Islev Torv i Rødovre og affyrede skud. En 17-årig bulgarsk dreng, som ifølge politiet kom til Danmark tidligere i år, blev dræbt. Han stod i salonen og klippede en 15-årig skoledreng. Drengen blev ramt af skud i hånden og måtte på hospitalet. En 28-årig mand, der er bosat i Sverige, blev såret alvorligt og var i kritisk tilstand. To mænd er sigtet og varetægtsfængslet efter episoden. To mænd er fængslet i sagen, og de skulle være forbundet til NNV.

 

 

Lørdag 4. december

Lørdag klokken cirka 21.30 kom en mand ind på en vandpibecafé på Åboulevard 39 på Frederiksberg og affyrede et skud, der ramte en 39-årig gæst på cafeen. Offeret var i lang tid i kritisk tilstand, da skuddet ramte i hovedregionen. Gerningsmanden flygtede af uvisse årsager ind i en nærliggende Netto. Her blev han filmet af et overvågningskamera. Han løb ud af butikken igen og forsvandt. En 18-årig er anholdt.

 

Tirsdag 7. december

Klokken cirka 01.00 natten til den 7. december blev to mænd ramt af skud i Herlev. Den ene kom ud på vejen og stoppede en bil, der kørte ham til hospitalet. Senere på natten fandt politiet den dræbte person i skovbunden. 

 

 

Onsdag 15. december

Omkring klokken 16 blev en mand skudt på en parkeringsplads i Bunkeflostrand i Malmø. Der var tale om en 25-årig dansk statsborger, som døde af sine kvæstelser. Ifølge svensk politi flygtede gerningsmændene fra stedet i en mørk bil. Formodentlig en sort Audi RS4 på udenlandske plader. Fire personer blev anholdt i forbindelse med sagen, men løsladt ugen efter. Mindst en af dem er et højtstående medlem af NNV. 

 

Fredag 17.december

Omkring midnat blev en  25-årig såret under en skudepisode i Ulsøparken i Brøndby. Han blev kørt på hospitalet og kort efter meldt udenfor livsfare. Ifølge politiet var der tale om en lokal konflikt. Ingen er anholdt.

 

 

Tirsdag 28. december

Den 22-årige Serdal Bas blev ramt af skud i Hallingparken i Brøndby Strand og afgår efterfølgende ved døden. Skuddene falt omkring kl. 13.00, og politiet efterlyste kort tid efter de to mænd 20-årige AY og 25-årige Kenny V. Jensen. Ifølge politiet var de begge tydeligt fanget på video-overvågning, og begge er siden blevet anholdt og fængslet. Politiet arbejder ud fra tesen om, at drabet kan kædes sammen med skudepisoden i Ulsøparken.

 

 

Søndag 9. januar

En 47-årig mand blev omkring klokken 13.00 ramt af flere skud i en bagel-butik på Falkoner Allé. Hans tilstand var kritisk, og han har fortsat ikke været i stand til at blive afhørt. Politiet mener ikke umiddelbart, at skyderiet var banderelateret. Der er endnu ingen anholdt, men politiet efterlyser en enkelt mørklødet gerningsmand i alderen 23-25 år. 

Skudt i onsdags i konflikt

Siden 2. december har København og omegn været rystet af en række skyderier og skuddrab. Fire er afgået ved døden, og flere er blevet hårdt såret.

Politiet har i et konfliktnotat slået fast, at gadebanden NNV udkæmper en strid med et svensk netværk baseret i Søderkulla-kvarteret i Malmø. Svenskerne skulle være allierede med et navnløst netværk af kriminelle fra København.

Onsdag blev en række skud affyret med et automatvåben mod et lejlighedskompleks i det københavnske nordvestkvarter, hvor en pårørende til nogle i netværket ifølge TV 2s oplysninger skulle bo. Ingen blev ramt ved den episode.

Hvad er status på konflikten lige nu?

- Det har jeg ingen kommentarer til på nuværende tidspunkt, siger vicepolitiinspektør Knud Hvass.