Krimi

Sådan er spionchef blevet efterforsket

To tidligere ansatte i PET løfter sløret for, hvordan man vil efterforske og afsløre læk af statshemmeligheder fra efterretningstjenesten.

Hvordan efterforsker man manden, der vogter over de dybeste hemmeligheder i den danske stat?

Lars Findsen har siden 2015 været chef for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) og før det i Politiets Efterretningstjeneste (PET). Han har med andre ord utallige gange givet tilladelse til at indhente en dommerkendelse, så efterretningstjenesterne har kunnet efterforske, overvåge og aflytte borgere i ind- og udland.

Nu har den form for efterforskning ramt Lars Findsen selv.

Siden 8. december 2021 har han således siddet varetægtsfængslet under anklage for at have videregivet hemmelige efterretningsoplysninger, som kan skade landets sikkerhed eller forholdet til fremmede magter.

TV 2 har talt med en tidligere højt placeret medarbejder i PET og en efterforsker i efterretningstjenesten, som fortæller, hvordan sådan en efterforskning typisk kan have foregået på deres tidligere arbejdsplads. Begge optræder anonymt af hensyn til deres udstrakte tavshedspligt.

- Når man har besluttet sig for at finde det eller de læk af følsomme oplysninger, som udgår fra efterretningstjenesterne, så har man nedsat en mindre task force i PET. Det er ikke usædvanligt, og her kører alting efter et 'need to know-princip', så man ved ikke, hvad kollegerne i nabo-kontoret arbejder med, siger den ene.

Tunge beviser

Da sagen er behandlet for såkaldt dobbeltlukkede døre, er det ikke offentligt kendt, hvad den helt præcist handler om. Men drejer det sig om et læk af følsomme oplysninger til pressen, så må noget i mønsteret af oplysninger eller andet have peget i retning af FE-chefen Lars Findsen, lyder det.

- PET-chefen kan selv autorisere en overvågning uden dommerkendelse. Det hedder øjemed. Men man skal have den godkendt af en dommer inden for 24 timer, og skal man have godkendt overvågning af en efterretningschef, så skal man have tunge indikationer og beviser, fortæller den ene kilde.

PET har selv oplyst, at Lars Findsen blev anholdt 8. december 2021 efter en langvarig efterforskning. Her vil man typisk begynde med at skabe et fuldstændigt billede af manden. Efterforskeren fortæller, at det dybest set er samme metoder, man bruger i efterforskning af et læk af oplysninger, som hvis det var narkohandel eller anden alvorlig kriminalitet.

- Når vi skal finde ud af, hvem vi har med at gøre, skaber vi et fuldstændigt billede ved at aflytte telefoner og anden kommunikation og køre fuld overvågning af bolig, færden og så videre.

Ekstremt svært at opdage

Selvom Lars Findsen sikkert er trænet i at undgå overvågning i kraft af sit job, fortæller den ene kilde, at man hurtigt bliver rusten i at gøre brug af kontra-overvågningsteknikker.

Alligevel tvivler kilden på, at Lars Findsen – hvis han skulle vise sig at være skyldig i anklagerne – har lækket oplysninger over telefonen.

- Her vil vi typisk lytte med i realtid, og hvis han så aftaler at mødes med nogen, så vil man have et hold ude og placere overvågningsudstyr. Det er typisk både mikrofoner og kameraer. De er umulige at opdage, for de kan i dag være bygget ind i alt muligt fra en cykel til en tom flaske eller noget tredje. Det er kun fantasien, som sætter grænser.

Overvågning i hjemmet er også elektronisk og kan igen være bygget ind i alt fra lamper til stikkontakter og andet. Når man kortlægger en mistænkt, bliver den pågældende også observeret, når vedkommende bevæger sig i det offentlige rum.

- Når man kører en overvågning, føler man hele tiden, at man er ved at blive opdaget. Men sandheden er, at det bliver man aldrig, for man arbejder i flere teams, og man skifter tøj, biler og personer. Så det er ekstremt svært at opdage, at man bliver fulgt hele tiden.

Udleverer den mistænkte oplysninger, vil efterforskerne typisk også følge modtageren og vedkommendes brug af oplysningerne. Det er vigtigt, lyder det, fordi der kan være særligt skærpende konsekvenser i den måde, oplysningerne bliver brugt på.

Hvis oplysningerne eksempelvis bliver solgt til en agent fra en fjendtligtsindet nation, eller de bliver bragt i pressen, kan det være afgørende for, hvordan en straf i sidste ende falder ud.

Om Lars Findsen i sidste ende dømmes skyldig, vil fremtiden vise. I første omgang skal han sidde varetægtsfængslet frem til 4. februar.