Krimi

Mand tiltalt for at levere sæd til kvinder uden tilladelse

Fra oktober 2017 til marts 2020 leverede en mand uden tilladelse sæd til kvinder i Danmark, lyder anklage.

En noget speciel sag skal for Retten i Herning senere i januar.

Her er en 54-årig mand tiltalt for at have distribueret sæd uden tilladelse. Det oplyser Midt- og Vestjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Tiltalen går på, at manden i en periode fra oktober 2017 til marts 2020 skal have transporteret og leveret sæd til kvinder i Danmark.

I mindst fem tilfælde har manden transporteret og leveret sin egen sæd til kvinder i Danmark, fremgår det af anklageskriftet, som Ritzau onsdag har fået aktindsigt i. Uddelingen af sæd er blandt andet sket via en hjemmeside.

Det er ifølge tiltalen sket uden at have tilladelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed, hvilket er en overtrædelse af vævsloven.

Håndtering af væv og celler – herunder sæd – må kun ske med tilladelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed, oplyser politiet.

Det er for at sikre sundhed, kvalitet og sikkerhed hos de mennesker, der behandles med doneret væv og celler og for at sikre, at der ikke sker overførsel af sygdomme.

Har doneret sæd i flere banker

Manden er desuden tiltalt for at have overtrådt bekendtgørelsen om assisteret reproduktion ved at have distribueret sin egen sæd til kvinder i Danmark, selv om han tidligere har fungeret som sæddonor i en sædbank.

Ifølge politiet risikerer manden en bøde på 100.000 kroner, såfremt han findes skyldig.

Retten behandler sagen 31. januar. Der ventes dom samme dag.