Krimi

PET har særlig skala: Så hemmelige er de lækkede oplysninger

Spionchef er sigtet for at have lækket oplysninger af den mest hemmelige og skadelige slags.

Det er oplysninger, som kan forårsage alvorlig skade for Danmark, der er lækket i sagen mod chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

Det fremgår af sigtelsen mod chefen, Lars Findsen og de tre andre nuværende og tidligere ansatte i FE og PET, som stadig står anklaget i sagen.

Oplysningerne bliver beskrevet som højt klassificerede, og PET uddyber i en mail til TV 2, at graden af hemmeligholdelse kommer i fire niveauer: til tjenestebrug, fortroligt, hemmeligt og yderst hemmeligt.

- Når vi omtaler oplysninger som højt klassificeret, mener vi oplysninger, der er klassificerede som hemmeligt og opefter, og som dermed kan forvolde Danmark eller landene i EU eller NATO alvorlig eller overordentlig alvorlig skade, hvis oplysningerne bliver videregivet, skriver PET i deres mail.

Dobbeltlukkede døre

Lars Findsen blev varetægtsfængslet for 'kvalificeret brud på tavshedspligten' 8. december 2021. Sagen har siden været behandlet for såkaldte 'dobbeltlukkede døre', så der er ikke kommet yderligere oplysninger ud omkring sagen.

Så hemmelige er oplysningerne:

 

  1. Yderst hemmeligt – bruges om informationer hvis videregivelse uden bemyndigelse vil kunne forvolde Danmark eller landene i NATO eller EU overordentlig alvorlig skade.
  2. Hemmeligt – bruges om informationer hvis videregivelse uden bemyndigelse vil kunne forvolde Danmark eller landene i NATO eller EU overordentlig skade.
  3. Fortroligt - bruges om informationer hvis videregivelse uden bemyndigelse vil kunne forvolde Danmark eller landene i NATO eller EU skade.
  4. Til tjenestebrug -  Klassifikationsgraden anvendes om informationer, der ikke må offentliggøres eller komme til uvedkommendes kendskab

Mandag blev navneforbuddet ophævet, så identiteten på den øverste chef for FE kom ud.

På vej ud af retslokalet henvendte Lars Findsen sig selv til de forsamlede journalister:

- Jeg vil gerne have sigtelserne frem, og jeg nægter mig skyldig. Det er fuldstændig vanvittigt det her, og det må I godt citere mig for, sagde han lavmælt.

Den tidligere drabschef hos Københavns Politi, Jens Møller, kan ikke huske en sag, der tilnærmelsesvist minder om fængslingen af chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste.

- Det er en vanvittig opsigtsvækkende sag. Det er uden sidestykke, at en chef for en efterretningstjeneste bliver varetægtsfængslet.

- Det er dybt alvorligt, for der sidder jo en dommer og mener, at der er en begrundet mistanke for, at han er skyldig i overtrædelsen og videregivelse af de dybt hemmelige oplysninger, der potentielt kan skade Danmark. Han er sigtet i en paragraf, der kan give op til 12 års fængsel, fortæller han.

Suspenderet på stedet

Lars Findsen har været fritaget for tjeneste siden august 2020, efter Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) på baggrund af oplysninger fra en eller flere whistleblowere offentligt kritiserede, at Forsvarets Efterretningstjeneste uberettiget skulle have spioneret mod danske statsborgere.

Det skal være sket inden 2014, hvor tilsynet blev oprettet - men ifølge tilsynet var der helt frem til undersøgelsen fortsat risiko for, at danske statsborgere uretmæssigt er blevet overvåget.

Desuden mente tilsynet, at efterretningstjenesten har tilbageholdt oplysninger, så det var umuligt at monitorere, om Forsvarets Efterretningstjeneste sammen med Politiets Efterretningstjeneste overholder loven.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) reagerede ved at hjemsende Lars Findsen og to andre ledende medlemmer af Forsvarets Efterretningstjeneste, og dertil blev den tidligere chef for efterretningstjenesten, Thomas Ahrenkiel, senere departementschef i Forsvarsministeriet, fritaget for tjeneste. En undersøgelseskommission frikendte dog siden Forsvarets Efterretningstjeneste og de pågældende medarbejdere i sagen.

Lars Findsen har tidligere været chef for Politiets Efterretningstjeneste og departementschef i Forsvarsministeriet.