Krimi

Skyderi og drab trækker spor til gammel konflikt

Decembers voldsspiral i Storkøbenhavn og Malmø blev udløst af gammelt had og en kamp om det københavnske hashmarked.

En mørk efterårsaften i oktober 2016 cirklede en hvid cabriolet og en mørk følgebil rundt i området omkring Magistervej i det københavnske nordvestkvarter.

En gruppe unge mænd skråede hen over gaden, og det fik de to biler til at accelerere mod dem. En maskeret mand sprang ud fra passagersiden og affyrede op mod ti skud mod mændene.

På de grynede billeder fra et overvågningskamera på den nærliggende Tagensbo Skole kan man se projektilerne slå gnister mod de parkerede biler. To af dem traf dog en 22-årig, der blev ramt i låret og i anklen.

Selvom episoden ligger mere end fem år tilbage i tiden, var den startskuddet til den blodige konflikt, som siden 2. december 2021 har kostet flere menneskeliv i Storkøbenhavn og i Malmø.

Det er ifølge TV 2s oplysninger de samme, som stod på hver deres side af pistolens munding dengang på Magistervej og har gjort det nu igen i den seneste måneds skyderier.

Et drab, der aldrig blev glemt

Skal man forstå den nye konflikt, bliver man nødt til at bevæge sig ind i bandemiljøets labyrint af had og hævntørst. Samtidig skal man holde sig for øje, at det er et miljø, hvor det er svært at skelne sandhed fra løgn og rygter.

TV 2 har talt med en lang række kilder i miljøet og politiet, og der tegner sig efterhånden et mere eller mindre tydeligt billede af, hvad der er foregået. For at forstå det skal man igen træde et skridt tilbage i tiden til 2016.

Allerede dagen efter at skuddene faldt på Magistervej i København, blev 21-årige Daniel Kristensen skudt og dræbt, mens han ventede på en pizza på Emdrupvej i København.

Ifølge Ekstra Bladet var politiets teori dengang, at Daniel Kristensen dagen forinden havde deltaget i skyderiet på Magistervej, og derfor blev drabet på ham betragtet som hævn.

Den daværende præsident for den nu nedlagte rockergruppe Mongols blev dømt for drabet, mens to andre fik domme for relaterede forbrydelser.

Daniel Kristensen var ikke bandemedlem, men var kort før sin død faldet i dårligt selskab. Han skulle være blevet venner med et højtstående medlem af gadebanden NNV.

Banden NNV

Gadebanden NNV blev dannet i 2018, efter at banden Brothas, der spillede en aktiv rolle i den københavnske bandekonflikt i 2017, splittede op.

Siden da har NNV ligget i konflikt med flere grupperinger, heriblandt Bandidos, VHK og LTF.  Flere relationer og opgør fremstår mudrede, og mindre fraktioner er kommet til og fra.

NNV henviser til Københavns Nørrebro og Nordvest-kvarterer.

I en periode skal NNV have haft positive relationer til rockergruppen Satudarah, men i november 2021 lå de ifølge et konfliktnotat fra Rigspolitiet nu i konflikt.

Lederen af NNV er Hemin Dilshad Saleh, der i 2019 flygtede fra Psykiatrisk Afdeling i Slagelse ved hjælp af en pistol, som en ven smuglede ind til ham i en kage.

Drabet på Daniel Kristensen er aldrig blevet glemt, og ifølge flere af hinanden uafhængige kilder har et af de ledende medlemmer af banden Daniel Kristensens navn tatoveret på sin krop.

Derfor blussede konflikten op igen

I et konfliktnotat slår Nationalt Efterforskningscenter (NEC) fast, at gadebanden NNV er den ene part i den nuværende konflikt. På den anden side står et svensk netværk af kriminelle, der ifølge TV 2s oplysninger har forbindelse til de tidligere Mongols-folk.

Nationalt Efterforskningscenter skriver, at det svenske netværk hedder Söderkulla, opkaldt efter det boligområde i Malmø, det er vokset ud af.

Ifølge TV 2s oplysninger blussede den gamle konflikt op igen på grund af uoverensstemmelser over et større parti hash. Enten er en større hashhandel gået galt, eller også er hashen blevet røvet.

Det skulle være motivet, til at en 27-årig mand med tilknytning til NNV 2. december blev skudt og dræbt i Sorgenfrigade på Nørrebro. Det var det første drab i den seneste tids uro.

To mænd blev kort efter anholdt med en pistol i bilen. Den ene er svensk og er ifølge retsdokumenter knyttet til grupperingen fra Malmø.

Tæt samarbejde med svensk politi

Allerede dagen efter, 3. december, blev en mand skudt og dræbt i en frisørsalon på Islev Torv i Rødovre omkring klokken 11.30.

Det var en bare 17-årig bulgarsk statsborger, der døde, og en 28-årig blev alvorligt såret.

Sagerne fra Nørrebro og Islev Torv "hænger sammen", siger ledende politiinspektør Torben Svarrer fra National Enhed for Særlig Kriminalitet til TV 2.

Den hårdt sårede 28-årige mand fra frisørsalonen på Islev Torv er ifølge TV 2s oplysninger ikke selv bandemedlem, men har familierelationer til en ledende figur i den kriminelle svenske gruppering. Den 17-årige bulgarer var efter alt at dømme et tilfældigt offer.

Langtfra sikkert, at det er overstået

Hovedstadsområdet blev rystet af yderligere to skuddrab i december, og hvor det ene muligvis er knyttet til konflikten, bunder det andet i en lokal konflikt på Vestegnen, har Vestegnens Politi meldt ud.

I Malmø-forstaden Bunkeflostrand blot fem kilometer fra Söderkulla-kvarteret blev en 25-årig dansk statsborger skudt og dræbt på åben gade 15. december.

Flere personer fra NNV blev anholdt og varetægtsfængslet i Sverige samme nat, men blev løsladt igen på grund af mangel på beviser.

Politiet er langtfra sikre på, at konflikten er overstået.

- Vi har set en ekstrem voldsparathed, og vi ser, at der stadig er en del uro i miljøet. De kigger sig over skuldrene, kører kortegekørsel og den slags. Vi forsøger at sidde hårdt på dem og presse miljøet, så vi kan sætte en stopper for volden, siger ledende politiinspektør Torben Svarrer fra National Enhed for Særlig Kriminalitet til TV 2.

Den seneste måneds konflikt fik forleden politiet til at forlænge de visitationszoner, som blev indført ved skyderiernes begyndelse.