Krimi

Formodet pirat risikerer mellem fem år og livstid, siger ekspert

Ifølge ekspert bliver det "kompliceret at få manden dømt".

Sagen om den nigerianske pirat, der fredag skal i grundlovsforhør i Danmark, er uden fortilfælde i nyere dansk retshistorie.

Sådan lyder det fra flere eksperter.

- Det er ganske usædvanligt, og noget, vi ikke har set før i Danmark, siger Rasmus Sølberg, som er forsvarsadvokat med speciale i internationale retssager.

Piraten bliver ifølge Rasmus Sølberg sigtet for forsøg på manddrab. Manddrabsbestemmelsen i straffeloven har ifølge forsvarsadvokaten en strafferamme på fem år og op til livstid.

Her er det afgørende for sagen, at sigtelsen lyder på "forsøg på manddrab".

- Normalstraffen for manddrab ligger omkring 12-14 år. Såfremt han bliver dømt, mon ikke han så kan redde sig en fem-syv år alt afhængig af de nærmere omstændigheder, som vi af gode grunde ikke kender til endnu, siger Rasmus Sølberg.

Sagen kort

  • 24. november angreb en række formodede pirater danske soldater i Guineabugten. Angrebet fik de danske styrker til at åbne ild. Fire formodede pirater blev dræbt, mens fire andre blev bragt ombord på Esbern Snare. 
  • Siden har de fire pirater været tilbageholdt og drabssigtet. 
  • 6. januar meddelte advokaterne til tre af piraterne, at der er tiltalefrafald. Det betyder, at piraterne stadig anses som skyldige, men at man ikke vil retsforfølge dem. 
  • Ifølge danske eksperter skyldes det, at der ikke er indgået aftaler om at retsforfølge dem i andre lande, ligesom man ikke ønsker dem hjem til Danmark. Dermed er der intet andet valg end at løslade dem.
  • Justitsministeriet udsendte samme dag en pressemeddelelse, hvor det fremgik, at den fjerde pirat blev fragtet til Danmark med begrundelse i vedkommendes helbredstilstand samt manglende garanti for vedkommendes sikkerhed i tilfælde af løsladelse i nærområdet. 

Piraten skal i grundlovsforhør fredag klokken 11. Det har hans forsvarsadvokat bekræftet over for TV 2.

Fire personer dræbt under angreb

Fire formodede pirater har været tilbageholdt siden 24. november, hvor de angreb den danske fregat Esbern Snare i Guineabugten.

Man kan godt frygte, at den her sag vil føre til, at nogle pirater vil gå i ildkamp for at komme til Danmark

Rasmus Sølberg, forsvarsadvokat

Under en patrulje fik Esbern Snare melding om, at der var et muligt piratangreb i farvandet syd for Nigeria. En helikopter blev sendt i luften og opdagede en båd. Herefter blev soldater fra frømandskorpset sat ind. De blev beskudt, og frømændene skød igen.

Fire formodede pirater blev dræbt, mens fire andre blev tilbageholdt og sigtet for forsøg på manddrab. I december måned oplyste Forsvaret, at en femte pirat formodes at være faldet bord fra piraternes fartøj.

Torsdag frafaldt tiltalen mod de tre af de fire formodede pirater, som skal løslades. Her lyder det fra Forsvaret, at der "findes en klar procedure for, hvordan frigivelsen til søs foregår. Og det er sket i overensstemmelse med gældende internationale regler."

I en pressemeddelelse fra Justitsministeriet blev det oplyst, at den fjerde, som blev indlagt på et hospital i Ghana med skader efter ildkampen, er blevet fløjet mod Danmark, hvor han vil blive fremstillet i grundlovsforhør fredag.

Tung bevisbyrde

Ifølge forsvarsadvokat Rasmus Sølberg bliver det "kompliceret at få manden dømt".

Han oplyser samtidig, at det er en skærpende omstændighed, at det er danske soldater, der er blevet beskudt, og at anklagemyndigheden vil fokusere på netop det. Men spørgsmålet er, om mandens forsæt kan bevises.

- Man skal konkret bevise, at han har skudt mod de danske frømænd med ønsket om at slå dem ihjel, siger han.

Det skal ske via vidneforklaringer, tekniske beviser som DNA eller fingeraftryk eller en eventuel tilståelse, men det bliver ikke nemt, lyder det.

På "tålt ophold i Danmark"

Justitsminister Nick Hækkerup udtaler i torsdagens pressemeddelelse, at man som følge af internationale forpligtelser og den formodede pirats helbredstilstand ikke har nogen anden udvej end at bringe vedkommende til Danmark.

Regeringen ønsker på ingen måde, at de formodede pirater kommer til Danmark, men i det ene ud af de fire tilfælde var der desværre ikke andre muligheder, fremgår det.

Justitsministeren oplyser til Ritzau, at Danmark arbejder på at få oprettet fængselsafsoning i Kosovo, og at han vil være en af dem, som vil være kandidat til at afsone sin straf i det fængsel.

Hvis bevisbyrden ikke kan løftes, er han en fri mand fra det øjeblik, dommen falder, lyder det fra Birgit Feldtmann, der er professor i international retshåndhævelse ved Aalborg Universitet.

- Hvis domstolen konkluderer, at bevisbyrden ikke er blevet løftet, frifinder man, og så er personen jo et frit menneske, men så er spørgsmålet så, hvad opholdsstatus er her i Danmark, og under hvilke omstændigheder man eventuelt vil kunne få vedkommende tilbage til sit hjemland, siger hun.

Forsvarsadvokat Rasmus Sølberg ser en stor udfordring for Danmark, der rækker langt ud over den konkrete sag.

- Man kan godt frygte, at den her sag vil føre til, at nogle pirater vil gå i ildkamp for at komme til Danmark, siger han.