Krimi

Formodet pirat fløjet mod Danmark

Han har været indlagt på et hospital i Ghana som følge af de skader, han pådrog sig i konfrontationen med de danske soldater.

En af de fire formodede pirater, der er tilbageholdt på den danske fregat Esbern Snare, er torsdag fløjet mod Danmark.

Det skriver Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

Det vil ikke være helbredsmæssigt forsvarligt at løsladelse ham til søs, fordi han har pådraget sig skader i forbindelse med konfrontationen med de danske soldater, lyder det.

- Som følge af Danmarks internationale forpligtelser og den formodede pirats helbredstilstand er det blevet vurderet, at der ikke var anden udvej end at bringe vedkommende til Danmark, siger justitsminister, Nick Hækkerup (S).

- Regeringen ønsker på ingen måde, at de formodede pirater kommer til Danmark, men i det ene ud af de fire tilfælde var der desværre ikke andre muligheder. Jeg har derfor ikke pålagt anklagemyndigheden at meddele vedkommende et tiltalefrafald. Det betyder forventeligt, at han vil blive retsforfulgt i Danmark for forsøg på manddrab på danske soldater.

Af pressemeddelelsen fremgår det, at den formodede pirat vil blive fremstillet i grundlovsforhør i Københavns Byret fredag.

Det bekræfter den formodede pirats forsvarsadvokat, Birgitte Skjødt, til TV 2. Hun fortæller, at han er blevet udskrevet fra hospitalet i Ghana, da man vurderer, at han er i en sådan helbredsmæssig situation, så han kan klare turen til Danmark.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra Udenrigsministeriet, Forsvarsministeriet og Justitsministeriet.

Justitsministeriet henviser til Anklagemyndigheden, der ikke kan oplyse til TV 2, om den formodede pirat er landet på dansk jord.

Tre pirater løsladt til søs

De fire formodede pirater har været tilbageholdt siden 24. november, hvor de angreb den danske fregat Esbern Snare i Guineabugten.

Under en patrulje fik Esbern Snare melding om, at der var et muligt piratangreb i farvandet syd for Nigeria. En helikopter blev sendt i luften og opdagede en båd.

Herefter blev soldater fra frømandskorpset sat ind. De blev beskudt, og frømændene skød igen.

Fire blev dræbt, mens fire andre blev tilbageholdt og sigtet for forsøg på manddrab. Torsdag frafaldt tiltalen mod de tre af de fire formodede pirater.

En udsædvanlig og ekstraordinær beslutning, lyder det fra justitsministeren. Den er truffet, fordi regeringen ingen interesse har i at få dem til Danmark og potentielt ikke kunne udsende dem efter en eventuel straf.

- Derfor har jeg helt ekstraordinært truffet beslutning om at pålægge anklagemyndigheden at meddele tre af de fire formodede pirater et tiltalefrafald. Det betyder, at de tre formodede pirater er blevet sat på fri fod. De har ingen tilknytning til Danmark, og den kriminalitet, de har været sigtet for, er begået langt fra Danmark. De hører ganske enkelt ikke til her. Og derfor mener jeg, det er det rigtige at gøre, siger Nick Hækkerup.

De tre er derfor blevet løsladt til søs.

Den "mindst ringe løsning"

Den beslutning har gennem dagen fået kritik fra Venstre og de konservative. Partiernes forsvarsordførere er bekymrede for det signal, det sender, at de formodede pirater bliver løsladt uden straf.

- Hvis man kan gøre noget så forfærdeligt, for kun at sidde fanget to måneder og så blive løsladt igen, hvad forhindrer så andre pirater i at gøre det samme?, siger Konservatives forsvarsordfører, Niels Flemming Hansen, til TV 2.

Selvom både Venstre og de konservative kritiserer forsvarsminister Trine Bramsen og regeringen for håndteringen af sagen, mener de begge, at løsladelsen af piraterne er den "mindst ringe løsning".

- Når nu der ikke er indgået en aftale om retsforfølgelse i andre lande, så kan det jo ikke være anderledes, siger Preben Bang Henriksen.

Det er ikke lykkes TV 2 at få et interview med forsvarsminister Trine Bramsen (S) torsdag. I stedet skriver hun i en mail, at hun er enig i, at løsladelsen er den "mindst ringe løsning".

- Det er dog virkeligt vigtigt at huske på, at en situation med gidseltagning af uskyldige søfolk - som er en reel udfordring i Guineabugten - ville have været en endnu vanskeligere udfordring. Sagen er, at en forhåndsaftale om udlevering - som heller ikke lande som Frankrig, Italien og Portugal er lykkedes med - næppe ville have gjort en forskel. Men vigtigst er, at mandskabet på Esbern Snare forhindrede et angreb.