Krimi

18-årig anholdt for skyderi i København

Politi mener, at drabsforsøg var planlagt og efter aftale med flere medgerningsmænd. 18-årig havde ifølge sigtelsen skarpladt pistol i Netto og bybus.

Politiet har anholdt en 18-årig mand i forbindelse med et skyderi på Åboulevard i København lørdag 4. december.

Han er sigtet for drabsforsøg på en 39-årig mand, som han ifølge politiet skød på klos hold, inden han flygtede fra stedet.

Fredag blev han fremstillet i grundlovsforhør ved Retten på Frederiksberg og varetægtsfængslet i fire uger.

Det 39-årige offer befandt sig på en vandpibecafé, da han blev ramt af skud i hovedet og blev hårdt såret. Han tilstand betegnes nu som stabil, men stadig kritisk.

Ikke direkte kobling

Politiet anholdt den 18-årige mand torsdag klokken 11.08 under en koordineret aktion i flere byer.

I den forbindelse blev seks steder ransaget i Storkøbenhavn. Her blev fundet en pistol, som politiet formoder er drabsvåbnet fra vandpibecafeen.

Den 18-årige er dansk statsborger og ikke registreret som bandemedlem. Men han har "en vis tilknytning" til bandemiljøet, fremgår det af en pressemeddelelse fra Københavns Politi. Offeret er ikke medlem af en bandegruppering.

- Der er ikke en direkte kobling med nogle af de andre skyderier fra den seneste tid, men vi vurderer, at drabsforsøget er banderelateret, siger Knud Hvass, der er leder af afdelingen for organiseret kriminalitet i Københavns Politi, i pressemeddelelsen.

Han oplyser desuden, at politiet har en "indikation af motivet".

- Men af efterforskningsmæssige hensyn kan jeg ikke komme nærmere ind på det, siger han.

Skarp pistol i Netto

Under fredagens grundlovsforhør kom det frem, at det efter politiets opfattelse var et planlagt drabsforsøg.

Ifølge sigtelsen forsøgte den 18-årige at dræbe offeret i forening og efter aftale med flere endnu ukendte medgerningsmænd. Det gjorde han ved at skyde offeret med ét skud i hoved- og nakkeregionen.

Der er dog stadig ikke kommet oplysninger frem, som tyder på, at den 39-årige faktisk var det tiltænkte mål for skyderiet. Han kan dermed have været et tilfældigt offer.

Den 18-årige er desuden sigtet for i forbindelse med drabsforsøget og frem til sin anholdelse at have været i ulovlig besiddelse af en Walther P38 9 mm-pistol med skarpe patroner på vandpibecafeen, i Netto, i en bybus linje 1A, i et S-tog i retning mod Valby Station og i en lejlighed.

Politiet har tidligere oplyst, at gerningsmanden efter drabsforsøget flygtede til fods og kortvarigt var inde i en nærliggende Netto, hvor han blev fanget af et overvågningskamera. Derefter flygtede han i ukendt retning.

Da den sigtede fredag formiddag var for en dommer, foregik det på anklagemyndighedens anmodning for lukkede døre.

Det skyldtes dels hensyn til politiets efterforskning og dels, at hændelsen tidsmæssigt falder nært sammen med konflikten i københavnsområdet.

Fire skyderier på fem dage

Drabsforsøget på vandpibecafeen var det tredje skyderi i københavnsområdet på tre dage, og få dage senere var der et nyt skyderi i Herlev.

Efter de mange skyderier vurderede politiet, at der verserer en konflikt mellem en kendt bandegruppering på den ene side og på den anden side flere organiserede kriminelle, som politiet ikke betragter som én bande.

Politiet har ligeledes oplyst, at meget tyder på, der er en sammenhæng mellem det første og det andet skyderi på Nørrebro og i Rødovre.

Siden 7. december har der ikke været nye skyderier i København og omegn. Men det betyder ikke nødvendigvis, at konflikten er gået i sig selv.

Bandemedlem anholdt i Sverige

Onsdag blev en mand, der ifølge TV 2s oplysninger er dansk statsborger, dræbt af skud på gaden i Malmø-bydelen Bunkeflostrand. Manden var af svensk politi kendt fra kriminelle miljøer.

Efterfølgende anholdt politiet i Malmø fire personer på mistanke om medvirken til drabet.

Der er ifølge TV 2s oplysninger tale om en svensk bandekriminel og tre danske statsborgere, hvoraf den ene er et højtstående medlem af bandegrupperingen NNV fra københavnerkvartererne Nørrebro og Nordvest.

NNV er ifølge TV 2s oplysninger den ene part i den danske konflikt.

Københavns Politi samarbejder med svensk politi, men har ikke ønsket at kommentere, om der er en sammenhæng mellem drabet i Malmø og skyderierne i Danmark.

- Jeg kan bare sige, vi arbejder tæt sammen. Og det er klart, at vi kigger på, om der kan være en dansk vinkel, sagde ledende politiinspektør ved Københavns Politi Torben Svarrer torsdag til TV 2.