- Vi er stadigvæk helt oppe på stikkerne, siger politiet efter en uge uden skyderier

Onsdag blev en dansker dræbt i Malmø. Politiet er meget opmærksom på danske og svenske kriminelles færden på tværs af landegrænsen.

Et ekstraordinært kriminalitetsbillede.

Sådan beskrev ledende politiinspektør ved Københavns Politi Torben Svarrer 7. december omstændighederne omkring hovedstaden efter det fjerde skyderi på fem dage.

Han talte om ”voldsparathed”, ”koldblodige drab" og sagde, at situationen var ”eskalerende”.

Siden er der gået over en uge, uden at der er afgivet et eneste skud i København og de omkringliggende byer.

Men det betyder ikke, at konflikten er gået i sig selv.

Når parterne ikke længere har et udestående med hinanden, så plejer der at falde ro på. Det mærker vi med det samme

Torben Svarrer, ledende politiinspektør, Københavns Politi

Der er stadig bevægelser i miljøet, som indikerer, at den hurtigt kan blusse op igen. Det er ikke tydeligt i gadebilledet. Men politiet ser det.

Det handler om nervøsitet. Folk, der kigger sig over skulderen. En konstant opmærksomhed på, hvordan man selv bevæger sig. Hvordan andre bevæger sig.

- Vi kan bare mærke, der fortsat er en nervøsitet. Det siger os, at vi ikke kan være sikre på, at det her er slut endnu, siger Torben Svarrer til TV 2.

Helt oppe på stikkerne

Da han på forrige uges pressemøde talte om et ekstraordinært kriminalitetsbillede, handlede det foruden koldblodige drab også om, at der blev kørt stærkt i gaderne, og at kriminelle kørte samlet i kortege.

Det billede er stadig det samme, lyder det fra Torben Svarrer.

Efter politiets vurdering er konfliktsituationen også den samme. Det vil sige, at der verserer en konflikt mellem en kendt bandegruppering på den ene side og på den anden side en række organiserede kriminelle, som politiet ikke betragter som én gruppe.

- Vi ved af erfaring, at når der er lagt låg på konflikterne, og når parterne ikke længere har et udestående med hinanden, så plejer der at falde ro på. Det mærker vi med det samme. Lige nu er vi ikke dér, hvor vi fornemmer den ro. Så vi er stadigvæk helt oppe på stikkerne, siger Torben Svarrer.

Der har ganske vist ikke været skyderier i København i over en uge. Men onsdag eftermiddag blev en 25-årig mand skudt på gaden i Malmø.

Ifølge TV 2s oplysningerne er der tale om en dansk mand. Fire personer er anholdt af svensk politi mistænkt for medvirken til drabet.

De kender hinanden på kryds og tværs, og det går også over landegrænsen

Torben Svarrer, ledende politiinspektør, Københavns Politi

Heriblandt er ifølge TV 2s oplysninger tre danske statsborgere, hvoraf den ene er et højtstående medlem af bandegrupperingen NNV fra københavnerkvartererne Nørrebro og Nordvest. Gruppen er ifølge TV 2s oplysninger den ene part i den danske konflikt.

Svensk politi har oplyst, at den dræbte i Malmø-bydelen Bunkeflostrand er kendt fra kriminelle miljøer, men har ikke villet kommentere nationaliteter på hverken den dræbte eller de fire anholdte.

Kender hinanden på kryds og tværs

Københavns Politi har ingen kommentarer til, om der er en sammenhæng mellem drabet i Malmø og skyderierne i Danmark.

Men politiet i de to lande har i forvejen et tæt samarbejde om efterforskningen af skyderierne i Danmark.

- Jeg kan bare sige, vi arbejder tæt sammen. Og det er klart, at vi kigger på, om der kan være en dansk vinkel, siger Torben Svarrer fra Københavns Politi.

Det øgede samarbejde er et resultat af, at flere kriminelle svenskere den seneste tid har befundet sig i den danske hovedstad, hvor de er også blevet registreret i selskab med kendte kriminelle i København.

En 21-årig svensk mand er desuden varetægtsfængslet og sigtet for drab og drabsforsøg på Nørrebro 2. december. Han har ifølge TV 2s oplysninger relationer til bandemiljøet i sit hjemland og forbindelse til flere personer, der i Sverige beskrives som lejemordere.

Kriminelle fra Danmark færdes også på den svenske side af Øresund. Det er drabssagen fra Malmø et godt billede på.

Københavns Politi er da også meget opmærksom på de kriminelles færden mellem landene.

- Det er en del af en samlet indsats, at der er den vinkel på Sverige. De kender hinanden på kryds og tværs, og det går også over landegrænsen. Så det er vi meget opmærksomme på, og det indgår i den daglige prioritering af vores indsats, siger Torben Svarrer.

Årsagen er uklar

Meget tyder ifølge politiet på, at der er en sammenhæng mellem skyderiet på Nørrebro 2. december og et skyderi i en frisør på Islevbrovej i Rødovre Kommune dagen efter.

Her blev en 17-årig bulgarsk dreng dræbt, en 28-årig mand blev såret, og en 15-årig dreng blev ligeledes såret i hånden, da to mørkklædte mænd trængt ind i frisørsalon og skød.

Den sag efterforsker Københavns Vestegns Politi i samarbejde med Københavns Politi og svensk politi.

To andre skyderier på Frederiksberg og i Herlev efterforskes henholdsvis af Københavns Politi og Københavns Vestegns Politi.

Efterforskningen har endnu ikke ledt til, at politiet kan fastslå en årsag til konflikten.

- Det er vi simpelthen ikke blevet klogere på. Der er stadigvæk en masse forskellige rygter om, hvad det kan være. Så vi har ikke lagt os fast på noget endnu, siger Torben Svarrer.