Far og søn skyldig i drab på mor

En kvinde er stukket ihjel i en lejlighed. Sønnen har tilstået, men politiet mener, at kontrol og ære i en mandsdomineret familie ligger bag.

Retten i Randers har i dag kendt to mænd skyldig i at have dræbt en 44-årig kvinde med 19 knivstik i familiens hjem i Randers.

En dengang 17-årig søn har hævdet, at han 17. september 2020 dræbte sin mor i nødværge, mens anklagemyndigheden mener, at det var hans dengang 59-årige far, der bestemte, at moderen skulle dø.

Begge er kendt skyldig i for drab i forening – Retten har ikke fundet det bevist, at der var tale om et såkaldt æresdrab, der var religiøst motiveret.

Strafudmålingen finder sted fredag. Anklagemyndigheden har krævet begge mænd udvist for bestandig.

Familiens ære

Anklager Philip Møller fra Østjyllands Politi var ellers ikke i tvivl, da han tirsdag i sine afsluttende bemærkninger opsummerede sagen:

- Selvfølgelig var der tale om et æresdrab. Det handlede om, at familien skulle genvinde deres ære, sagde anklager Philip Møller.

Ifølge anklageren var det faren, der bestemte, at moderen skulle dræbes, samtidig med, at han udnyttede sin indflydelse over sønnen til at få ham til at medvirke.

Fordi kvinden ifølge en række sms-beskeder, der er dokumenteret gennem sagen, ifølge faren skulle have haft kontakt med andre mænd og dermed krænket familiens ære.

Desuden nægtede den dræbte mor ifølge anklagemyndigheden at overgive et skøde på en lejlighed i Kabul i hjemlandet Afghanistan til faren.

Religiøs historie

Da sønnen afgav sin forklaring i Retten i Randers, kom det frem, at han tidligere i et politiforhør har forklaret, at han voksede op i Kabul og gik i moske to eller tre gange om dagen.

Han havde desuden sagt, at hvis en gift kvinde er utro, så skal hun stenes. Det gælder i islam, jeg følger islam, forklarede han da.

En datter har i retten sagt, at moren ville skilles, og at forældrene dagen inden drabet havde et ophedet skænderi. Men det ville faren ifølge datteren ikke gå med til. I retten har faren afvist, der var et skænderi.

Faren søgte derimod ifølge anklageren opbakning hos kvindens familie i Afghanistan, før drabet blev begået. Det mener anklagemyndigheden er dokumenteret gennem en række sms-beskeder.

- Tålmodigheden er på nul, skrev faren til en af kvindens nære slægtninge dagen før drabet.

Alibi med udfordring

Den drabstiltalte far har selv forklaret, at han forlod familiens lejlighed om morgenen og ikke var hjemme, da drabet blev begået - hvilket politiet ikke mener er rigtigt.

Desuden har han forklaret, at spor af blod, han havde på fødderne, stammede fra et sår på den ene hånd, han havde fået i løbet af formiddagen. Et væsentligt bevis i sagen er omkring 45 minutters overvågningsvideo, politiet har samlet fra farens ophold i Bazar Vest i den periode, han forklarer, skaden på hånden skulle være opstået.

Videoen dokumenterer, han var i Bazar Vest, efter drabet fandt sted - men ikke skaden på hånden eller hvordan, faren fik blod på fødderne.

- En tung byrde

Ifølge Ritzau tog den 60-årige mand muligheden for en sidste kommentar, inden nævningetinget trak sig tilbage for at votere:

- Det er en tung byrde og en tung sorg, at mine børn har mistet deres mor, sagde den 60-årige.

- Ingen far, lige meget hvor æreløs han måtte være, ville udnytte sin søn til at begå sådan en ugerning, fortsatte han.

Lovligt ophold

Familien kom til Danmark som flygtninge i årene mellem 2013 og 2017, og efter et par års ansøgningsproces, fik de lovligt ophold.

Hjemme i Kabul havde faren en vigtig position som anklager for politiet.

Med afgørelsen i retten i Randers, har der fortsat ikke været nogen dømte for æresdrab i Danmark, siden Ghazala Khan blev skudt ned af sin bror i 2005.

Dengang blev ni personer med relation til familien dømt for drabet.