Krimi

IT-gigant politianmeldt efter TV 2-afsløringer

Foruden politianmeldelsen er Systematics eksporttilladelse til Storbritannien blevet inddraget.

Gav den danske it-gigant Systematic de danske myndigheder rigtige oplysninger, da de søgte om tilladelse til at eksportere militær software til deres britiske datterselskab, uden at oplyse at udstyret ville ende hos de Forenede Arabiske Emirater?

Et land, som er anklaget for at begå krigsforbrydelser i Yemen, og som det har været forbudt at eksportere militærudstyr til siden november 2018. Det skal politiet nu tage stilling til.

Rigspolitiet har meldt den danske it-gigant til SØIK, der også er kendt som bagmandspolitiet, som nu har oversendt den til Østjyllands Politi.

Det oplyser justitsminister Nick Hækkerup på et samråd i Forsvarsudvalget.

Politianmeldelsen kommer, efter at Rigspolitiet i september iværksatte en politiundersøgelse af Systematic på baggrund af TV 2s og Danwatchs afsløringer af, at Systematic – trods eksportforbud – har eksporteret militær software til De Forenede Arabiske Emirater via deres britiske datterselskab.

Systematic afviser

Tirsdag kunne TV 2 og Danwatch fortælle, at Systematic også eksporterer militær software til Bahrain, som regnes for at være et af Mellemøstens mest undertrykkende regimer. Også den eksport bliver undersøgt af politiet, lyder det.

Flere internationale eksperter har tidligere kaldt Systematics metode med at søge eksporttilladelser via deres britiske datterselskab – i stedet for at søge direkte fra Danmark - for en ”bevidst omgåelse af reglerne”. Noget, som Systematic afviser.

Justitsministeren siger på dagens samråd, at Rigspolitiet nu styrker kontrollen af eksporttilladelserne.

Ifølge justitsministeren tilbagekaldte Rigspolitiet tirsdag Systematics eksporttilladelse fra Danmark til Storbritannien.

Og fremover – i de tilfælde, hvor der er mistanke om, at det land, som en dansk virksomhed eksporterer til, kun er mellemstation – vil de rette henvendelse til landet for at sikre, at det danske udstyr ikke ender i eksempelvis Emiraterne og Bahrain.

Software kan bruges til undertrykkelse

Udstyret, som Systematic har fået tilladelse til at eksportere, er et militært kommando- og kontrolsystem ved navn Sitaware.

Det er samme system, som Systematic i skrivende stund bliver politiundersøgt for at have leveret til De Forenede Arabiske Emiraters militær trods et dansk eksportforbud.

Også dengang søgte de eksporttilladelse fra deres britiske datterselskab.

Det kunne TV 2 og Danwatch fortælle i september.

Sitaware er en software, der giver et unikt overblik i krig. Og ifølge flere internationale eksperter er det et "ekstremt effektivt værktøj for styret i Bahrain", fordi det kan bruges til undertrykkelse.

I et skriftligt svar fra Systematics pressechef, Maia Lindstrøm, lyder det, at man er overraskede over politianmeldelsen.

- Vi er dybt chokerede over at få sådan en besked to måneder efter, at anmeldelsen er indgivet. Vi er fortsat af den klare overbevisning, at vi har overholdt gældende regler og været transparente over for myndighederne i forbindelse med vores ansøgninger om eksporttilladelser, skriver pressechefen i en kort skriftlig kommentar til TV 2.

Politisk tilfredshed

Udover en politianmeldelse og en tilbagetrukket eksporttilladelse for Systematic, bliver tilsynet med eksporten strammet hos Rigspolitiet, der sidder med ansøgningerne. Det sagde justitsminister Nick Hækkerup efter onsdagens samråd.

- Der skal gives flere oplysninger, og så vil vi forfølge de her oplysninger, som bliver givet mere grundigt, hvis der er anledning til tvivl.

Hos regeringens støttepartier var der tilfredshed med den strammere kontrol.

- Vi er faktisk nået frem til at få styrket våbenkontrollen, og det, synes jeg, er så vigtigt og glædeligt. Så jeg er positivt overrasket, lød det blandt andet fra Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyholm.