Krimi

Traditionelt hverver bander massivt under konflikter – men denne er anderledes

Flere unge er begyndt at gå tidligere hjem om aftenen, fordi de er utrygge.

Flere personer er den seneste uge blevet skudt på og omkring Nørrebro i København.

Men det har ikke fået lov til at ændre stemningen i bydelen, lyder det fra Jan Malinowski, der er talsperson og medarrangør af borgerinitiativet 'Vi tager gaderne tilbage på Nørrebro'.

- Selvfølgelig er man utryg, men samtidig er nørrebroånden, at vi dæleme ikke lader os kue, siger han til TV 2.

Borgerinitiativet har eksisteret siden 2008 og har haft tradition for at samles, når der er sket et voldsomt overfald eller skyderi.

Det indikerer i sig selv, at det ikke er første gang, at nogen er blevet skudt på Nørrebro. Og den nuværende bandekonflikt er heller ikke den første, der har udspillet sig i området.

Alligevel er der denne gang noget, der er anderledes i forhold til tidligere konflikter, mener Jan Malinowski. Tidligere har han mere oplevet det som "drive by-skyderier", hvor "kuglerne måske har ramt i endeballerne".

- Set udefra og fra vores side virker det lidt mere koldblodigt og råt denne her gang. Nu er det mere med drab for øje, virker det som, siger han.

Unge går tidligere hjem

Der har været fire skyderier i københavnsområdet siden torsdag. Deriblandt et på Nørrebro og et på skellet mellem Nørrebro og Frederiksberg. De andre var på Islev Torv i Rødovre Kommune og i Herlev.

Det er også politiets opfattelse, at der hersker en mere aggressiv adfærd og en "egen accept af, at man skal ud at slå et andet menneske ihjel", som politiinspektør Torben Svarrer sagde på et pressemøde tirsdag.

Konsekvensen har foreløbig været tre dræbte og fire sårede den seneste uge.

På Nørrebro har det skabt nervøsitet blandt de unge, fortæller Jan Malinowski, der ofte er i kontakt med gadeplansmedarbejdere, pædagoger og beboere i området. For eksempel har han hørt fra en fritidsklub, at de unge er begyndt at gå tidligere hjem, fordi de er utrygge.

- Normalt ville de have hængt ud til omkring klokken 21-22. Nu går de hjem ved 19-tiden, siger han.

Traditionelt har kriminelle bander i høj grad forsøgt at hverve unge mennesker i konfliktsituationer. Det bekræftede politiinspektør Torben Svarrer også på pressemødet tirsdag.

- Nogle er måske lidt nemme at få med ind i det, hvis der er spænding omkring det. Lige nu er der nok lidt for meget spænding til, at jeg tror, der er rekruttering, hvis jeg må sige det på den måde. Det er meget farligt, det der foregår lige nu, sagde han.

Forlader man grupperingen, risikerer man at blive hentet ind igen

Indtil videre har Københavns Politis forebyggelsesenhed heller ikke fået et øget antal henvendelser om unge under 18 år relateret til bekymrende adfærd i forhold til kontakt til bander, oplyser politiinspektør Tommy Lauersen til TV 2.

Hvis man lige har forladt grupperingen, så risikerer man at blive hentet ind igen

Tommy Laursen, politiinspektør, Københavns Politi

Politiet konstaterer dog i højere grad end tidligere, at de lidt ældre unge kan have meget svært ved at forlade miljøet, hvis de først er inde.

- Man holder på sine, og det er ikke muligt at forlade grupperingen. Og hvis man lige har forladt grupperingen, så risikerer man at blive hentet ind igen, siger Tommy Laursen.

Derfor opfordrer han også forældre og andre kontakter til at advare de unge mod at lade sig drage af de kriminelle grupperinger.

- Man bliver hurtigt en del af grupperingen, specielt nu hvor det spidser til, siger Tommy Laursen.

At bander tidligere har rekrutteret i stor stil blandt unge i forbindelse med konflikter, bekræfter Jesper Blådal, der er centerchef i Socialforvaltningen i Københavns Kommune og har ansvaret for gadeplansmedarbejderne i Københavnerteamet, der dagligt har kontakt til udsatte børn og unge i gadebilledet.

Men denne konflikt ligner ikke noget, de tidligere har oplevet.

- Vi har set i tidligere konflikter, at de opstår ud af uoverensstemmelser mellem bydele eller territorier, og at helt uskyldige unge meget vel kan blive suget med ind i de her konflikter. Det vi ser nu, er noget andet. Hvad det er, det ved vi ikke. Vi kan bare se, at det ikke er noget, som vores målgruppe er direkte involveret i, siger Jesper Blådal.

Hverver blandt kriminelle

Politiet har oplyst, at konflikten består af en kendt bandegruppering på den ene side. Og på den anden side flere organiserede kriminelle, som har nogle af de samme "interessefelter", men som politiet ikke kan sige er én gruppe.

I den forbindelse har flere hårdkogte kriminelle fra det svenske bandemiljø også vist sig i København.

Det er en konflikt, som vi forsøger at distancere vores medarbejdere og vores målgrupper så langt fra som overhovedet muligt

Jesper Blådal, centerchef, Københavns Kommune

Ifølge TV 2s oplysninger viser de udsatte unge i øjeblikket tendens til at holde sig mere væk fra gadebilledet. Det skyldes dels konflikten, men også det kolde vejr, hvilket helt lavpraktisk kan betyde, at de er vanskeligere at hverve.

Det betyder ikke, at de involverede i konflikten ikke er optaget af rekruttering. Ifølge TV 2s oplysninger forsøger mindst en af de stridende parter i øjeblikket at hverve blandt andre kriminelle grupper.

For Jesper Blådal og Socialforvaltningen er det vigtigste at holde fokus på det, de er sat i verden for som socialarbejdere: at sikre de unges og gadeplansmedarbejdernes tryghed.

- Det er en konflikt, som vi forsøger at distancere vores medarbejdere og vores målgrupper så langt fra som overhovedet muligt, siger han.

Mulig sammenhæng

Efter skyderiet på Nørrebro, der kostede en mand livet for en uge siden, har politiet anholdt to personer og sigtet dem for drab og drabsforsøg.

Siden har der været tre skyderier i det storkøbenhavnske område. Her har politiet foreløbig anholdt én person, men løsladt ham igen. Han er dog stadoig sigtet for drab og drabsforsøg i Herlev.

Politiet har endnu ikke kunnet fastslå med sikkerhed, at der er sammenhæng mellem skyderierne, men det er en arbejdshypotese, har politiinspektør Torben Svarrer oplyst.

Han har også sagt, at der er "nogle åbenlyse sammenhænge" mellem sidste torsdags skyderi på Nørrebro og fredagens skyderi i Islev. Dog uden at politiet med sikkerhed kan koble dem sammen.