Krimi

Tre bandemedlemmer får 42 års fængsel for drabsforsøg

Tre blev anholdt og dømt for to forsøg på manddrab, tyveri af en bil, våbenbesiddelse og brandstiftelse - og fik dobbeltstraf. Én blev frifundet.

Tre medlemmer af banden Loyal To Familia er hver blevet idømt 14 års fængsel for drabsforsøg på en mand fra en rivaliserende bande.

Det har Retten i Glostrup besluttet mandag, skriver Københavns Vestegns Politi i en pressemeddelelse.

Det drejer sig om tre mand på 25, 26 og 28 år, som blev anholdt af politiet i Hvidovre onsdag den 27. maj 2020. Den 26-årige er somalisk statsborger og blev udvist af Danmark for bestandig.

To af de tre blev anholdt i en stjålet bil med en ladt maskinpistol, en ladt pistol og en benzindunk og fik 14 års fængsel hver.

Alt det ud fra hændelserne på en onsdag forårsaften sidste år i Hvidovre.

Stjålet bil

Her har en række politibetjente og bandemedlemmer på Giesegårdsvej med al sandsynlighed haft nogle højspændte øjeblikke.

Ud på aftenen rykkede politiet hen mod en Audi RS6. Betjentene skulle afværge et drab, de vidste skulle finde sted den aften og pågribe de skyldige i gerningen.

Audi RS6'eren, der gemmer på hundredvis af hestekræfter under motorhjelmen, satte afsted med tre mand i, og politiet fløj efter dem, men flugtforsøget blev kort.

Bilen kørte ind i et hus, og to af de tre ombordværende blev anholdt og den ladte pistol, maskinpistol og benzindunk, som de mistænkte bandemedlemmer havde med, blev beslaglagt.

Det samme gjorde Audien, der viste sig at være stjålet og udstyret med stjålne nummerplader.

Senere samme aften blev en anden 25-årig mand anholdt i sagen i Nordsjælland, mens den undslupne 28-årige først blev anholdt i oktober sidste år.

Den anden 25-årige - ham der blev anholdt i Nordsjælland - blev frifundet ved retssagen.

Hændelsen udspillede sig i forbindelse med en konflikt, der i foråret 2020 udspillede sig mellem Loyal To Familia og banden Husum-gruppen, men det er ifølge anklageren ikke politiets opfattelse, at konflikten stadig verserer den dag i dag.

Dømt for at videreføre ulovlig bande

De tre blev dømt for at forsøge at slå en 24-årig mand fra en rivaliserende bande ihjel to gange. Både om aftenen den 27. maj 2020 samt ved et andet mislykket forsøg to dage tidligere, hvor ofret ikke dukkede op.

De anklagede var medlemmer af Loyal To Familia, som ellers blev opløst ved Københavns byret allerede i januar 2020 - altså før drabsforsøgene.

Derfor blev de også tiltalt og dømt for at videreføre Loyal To Familia, hvilket kan give dobbeltstraf efter den såkaldte ’bandeparagraf’ (§ 81 a).

I alt blev de tre altså dømt 14 års fængsel hver for to forsøg på manddrab, våbenbesiddelse, brugstyveri og brandstiftelse og så med en dobbeltstraf oveni.

De tre sidder fortsat varetægtsfængslet, og de har udbedt sig betænkningstid med hensyn til at finde ud af, om det ønsker at anke dommen.

25-årig blev frifundet

Anklager Søren Yde Halse mener, at dommen viser, at retssystemet formår at slå hårdt ned på organiseret bandekriminalitet.

Derudover er han tilfredse med politiets effektive hindring af en forbrydelse.

- Sagen illustrerer med tydelighed, at politiets efterforskere kunne følge og blotlægge bandemedlemmernes aktiviteter, og at politiet dermed var i stand til at afværge et drab, der ellers skulle have fundet sted på gaden midt i Hvidovre, siger Søren Yde Halse i pressemeddelelsen.

Den 25-årige blev frifundet, fordi han ikke havde været til stede ved det ene drabsforsøg - hvor politiet afværgede gerningen - og at han ikke havde vidst, hvad der skulle ske, selvom han var til stede ved det foregående drabsforsøg.

Her kørte han ifølge anklageren en såkaldt følgebil, som skulle have været brugt, efter at de tre andre, som blev dømt, havde udført gerningen og brændt den førnævnte Audi af.