Krimi

Det ved vi, og det mangler vi svar på om skyderier i København

En væbnet konflikt mellem en kendt bandegruppering fra Købehavn og en gruppe professionelle kriminelle er ifølge politiet ekstraordinær.

Tre mænd er dræbt og fem såret i forbindelse med fire skyderier i København og omegn.

Samtidig kan flere andre hændelser være en del af et større opgør i hovedstadsområdets kriminelle miljø.

Ifølge Københavns Politi er der tale om et opgør mellem en kendt bandegruppering fra Københavns NNV-kvarter på den ene side og en gruppe organiserede kriminelle på den anden side. En gruppe, som ikke defineres som en bande - men som ifølge TV 2s oplysninger ligeledes har en stor økonomisk interesse i handel med blandt andet hash.

- Jeg er bekymret, og vi gør alt, hvad vi kan for at få det stoppet. Det er for voldsomt. Lige har vi en situation, der er eskalerende, siger politiinspektør Torben Svarrer fra Københavns Politi.

Torben Svarrer beskriver den nuværende konflikt som "ekstraordinært voldsom".

TV 2 samler her en række af de oplysninger, som indtil videre er kommet frem.

Hvem er ofret?

En 27-årig mand mistede livet efter at være skudt i ryggen. Han blev erklæret død efter ankomsten til hospitalet.

Offeret er kendt af politiet i bandesammenhæng, men politiet har ikke ønsket at komme denne forbindelse nærmere.

Ifølge TV 2s oplysninger har manden tidligere været tilknyttet bandegrupperingen NNV.

Hvem er gerningsmændene?

Kort efter skyderiet anholdt Københavns Politi to mænd, der blev fremstillet og varetægtsfængslet ved et lukket grundlovsforhør sigtet for drab, drabsforsøg og våbenbesiddelse.

De fængslede er en 21-årig svensk og en 18-årig dansk mand, der ifølge sigtelsen skal have planlagt og udført drabet - muligvis i forening med flere uidentificerede medgerningsmænd.

Politiet mener, at svenskeren affyrede fem skud med en semiautomatisk Glock-pistol mod den nu afdøde mand og endnu en mand, der slap væk fra stedet i løb. Den dræbte blev ramt af mindst et skud i ryggen.

Herefter løb den formodede gerningsmand bort fra stedet og blev samlet op af en flugtbil, som den danske mand kørte. Bilen blev omtrent 20 minutter senere standset af politiet og mændene anholdt.

Begge er desuden sigtet for ulovlig besiddelse af en Glock-pistol.

Har du et tip eller viden om sagen? Læs her, hvordan du krypteret og sikkert skriver til os.

De to mænd er foreløbigt varetægtsfængslet frem til 22. december. Begge nægter sig skyldige.

Ifølge TV 2s oplysninger har den 21-årige svensker tilknytning til bandemiljøet i sit hjemland og sættes i forbindelse med flere personer, der i Sverige beskrives som lejemordere.

I marts 2020 blev han dømt for ulovlig våbenbesiddelse og for at planlægge et drab, men senere frikendt i en højere retsinstans. Han blev idømt to års fængsel men løsladt kort efter, da han allerede havde siddet længe varetægtsfængslet.

I oktober 2021 blev han igen dømt for grov kriminalitet - denne gang for et røveri begået i 2019. Dommen endte dog uden fængsel, da retten fandt, at der den senere tid var sket store forandringer til det bedre i hans liv.

Hvem er ofrene?

En 17-årig bulgarsk teenager blev dræbt i frisørsalonen Yomok Herrefrisør på Islev Torv, mens en 28-årig mand blev hårdt såret i forbindelse med skyderiet.

Først lød det, at den 28-årige var i livsfare, men siden er hans tilstand blevet betegnet som stabil.

En 15-årig dreng blev såret i hånden.

Hvem er gerningsmændene?

Københavns Vestegns Politi efterlyser to maskerede gerningsmænd i sort tøj, muligvis regntøj, der er set løbe væk fra gerningsstedet.

Der er ingen anholdte i sagen fra Islev, som ligger i Rødovre Kommune.

Hvem er ofret?

En 39-årig mand blev ramt af skud i hovedet på vandpibecafen Layalina på Åboulevard 39 på Frederiksberg.

Ifølge politiet er han dansk statsborger med anden etnisk baggrund end dansk. Han er ikke medlem af en bandegruppering.

Manden er fortsat indlagt på hospitalet, og hans tilstand betegnes som stabil, men stadig kritisk.

Hvem er gerningsmændene?

Københavns Politi mener, at gerningsmanden er en 18-årig mand med dansk statsborgerskab.

Han blev anholdt torsdag 16. december og sigtet for drabsforsøg.

Den 18-årige er ikke registreret som bandemedlem, men han har ifølge politiet "en vis tilknytning" til bandemiljøet.

Efter at have skudt den 39-årige på klos hold i vandpibecafeen, flygtede gerningsmanden fra stedet til fods.

Han blev kort efter observeret på et overvågningskamera i en nærliggende Netto. Han var iført sort jakke, sorte eller blå bukser, sorte sko, sorte handsker og sort mundbind.

To mænd blev natten til tirsdag ramt af skud i Herlev.

Omkring klokken 01 fik Københavns Vestegns Politi en meddelelse om, at en mand på 25 år var indbragt til Herlev Sygehus. Hans tilstand er stabil, og han betegnes som uden for livsfare.

Et par timer senere blev en mand på 21 år fundet død nær det formodede gerningssted i et bevokset område ved Krebsedammen. Tæt på den dræbte holdt en sort Skoda Roomster, der 1. december blev meldt stjålet nær Roskilde.

Den 21-årige var ifølge TV 2s oplysninger tiltalt for at have efterladt en håndgranat på Blågårds Plads i København inden en Rasmus Paludan-demonstration i april 2019 og skulle for retten i marts 2022. Han nægtede sig skyldig.

Hvem er gerningsmændene?

Københavns Vestegns Politi har sigtet en 41-årig mand for drab og drabsforsøg. Han blev anholdt onsdag 8. december om eftermiddagen.

Politiet vurderede dog, at der ikke var tilstrækkeligt grundlag til at få manden varetægtsfængslet. Han blev derfor løsladt dagen efter, men er fortsat sigtet.

Overblik over skyderier

Herunder ses et overblik over skyderierne fra 2., 3., 4. og 7. december i København og omegn.

Det mangler vi svar på

Er der en sammenhæng mellem skyderierne?

Københavns Politi og Københavns Vestegns Politi efterforsker grundlæggende de enkeltstående skyderier hver for sig.

Men de to politikredse arbejder tæt sammen i forhold til, at der kan være en sammenhæng mellem de fire skudepisoder torsdag, fredag, lørdag og tirsdag, lyder det både fra Københavns Politi og fra Københavns Vestegns Politi.

Ifølge Københavns Politi tyder meget på, at der er en sammenhæng mellem de to første skyderier. Til gengæld er der ikke nogen direkte kobling mellem skyderiet på vandpibecafeen og de andre skyderier. Det er dog banderelateret, vurderer politiet.

Desuden arbejder dansk politi tæt sammen med politiet i Sverige, og tirsdag 7. december deltog fire sjællandske politikredse i en større koordineret aktion i hovedstaden og over store dele af Sjælland, hvor 25 adresser blev ransaget.

Ud over skyderierne skal en større gruppe maskerede personer med tilknytning til bandegrupperingen NNV lørdag aften have opsøgt en række hashboder på Christianias Pusher Street, hvor de opførte sig truende over for adskillige hashkøbmænd.

Desuden erfarer TV 2, at svenske kriminelle flere gange er blevet observeret i København i den periode, hvor konflikten har stået på - i flere tilfælde i selskab med danske kriminelle eller bandemedlemmer.

Der har også været et skuddrab i Malmø 15. december, der trækker tråde til den danske konflikt. Hverken svensk eller dansk politi vil kommentere den mulige sammenhæng. Men ifølge TV 2s oplysninger er offeret en dansk statsborger, der tidligere er dømt for grov kriminalitet.

Ligeledes er tre danske statsborgere ifølge TV 2s oplysninger anholdt på mistanke om medvirken til drabet. Heriblandt er et højtstående medlem af bandegrupperingen NNV fra de københavnske kvarterer Nørrebro og Nordvest.

Hvad kan ligge bag skyderierne?

I hovedstadens bandemiljø er en række grupperinger på kant med hinanden i flere forskellige konflikter.

I forhold til de verserende skyderier vurderer politiet, at konflikten kan handle om både hash, penge og personlige opgør, og samtidig er det en kendt fremgangsmåde i det kriminelle miljø at udveksle "byttere", hvor konkrete episoder for eksempel bliver hævnet med noget tilsvarende.

Har du et tip eller viden om sagen? Læs her, hvordan du krypteret og sikkert skriver til os.

Hvornår kæden af "byttere" begynder, kan ligge langt tilbage, men ifølge TV 2s oplysninger kan et røveri af et større parti hash have eskaleret en konflikt.

Politiet bekræfter, at især de første to skyderier 2. og 3. december ligner "byttere", og at de næste meget vel kan have samme udgangspunkt - men at andre eventuelle motiver stadig efterforskes åbent.

I forbindelse med oprettelsen af en række visitationszoner oplyser Københavns Politi desuden i en pressemeddelelse, at situationen i rocker- og bandemiljøet blandt andet har ført til, at der 11. november blev affyret flere skud mod en gruppe personer, som opholdt sig ved en kiosk på Ruten i Tingbjerg.

16. november blev der ligeledes affyret flere skud ved en kiosk på Bisiddervej i København NV, lyder det.

Tre visitationszoner

Som en konsekvens af skyderierne er der fredag 3. december oprettet tre visitationszoner i Københavns og Københavns Vestegns Politi.

En i Tingbjerg og Husum, en på Nørrebro og i Nordvest samt en i Rødovre og Herlev.

I visitationszonerne kan politiet uden mistankegrundlag standse biler og personer og blandt andet kropsvisitere og foretage ransagninger.

Visitationszonerne gælder foreløbigt fra fredag 3. december til fredag 17. december klokken 18.00.

7. december har Københavns Vestegns Politi udvidet den visitationszone, der er etableret i politikredsen.

Desuden har Københavns Politi indført skærpede strafzoner.

Tingbjerg/Husum visitationszone

Nørrebro og Nordvest

Rødovre/Herlev visitationszone

Ved du noget - så skriv til os på: 1234@tv2.dk.

Redaktionen har mulighed for at modtage krypteret mail.