Krimi

Drabssigtet er tidligere dømt i flere grove sager i Sverige

Ifølge TV 2's oplysninger har den unge svensker relationer til bandemiljøet i sit hjemland. Han er foreløbigt varetægtsfængslet til 22. december.

En 21-årig svensk mand blev sidste år dømt og senere frikendt for at forberede et drab i Sverige.

Nu sidder den samme mand varetægtsfængslet i Danmark og er sigtet for at have skudt en mand i ryggen på Nørrebro i København.

Ifølge TV 2's oplysninger har den unge svensker relationer til bandemiljøet i sit hjemland og forbindelse til flere personer, der i Sverige beskrives som lejemordere.

I Danmark mener Københavns Politi, at han stod bag de skud, der torsdag eftermiddag dræbte en mand i midten af 20’erne på Nørrebrogade i København.

Sigtet for drab og våbenbesiddelse

Ifølge politiets sigtelse affyrede svenskeren fem skud mod den nu afdøde og en anden person, der flygtede fra stedet.

Godt 20 minutter senere blev han standset af politiet i en flugtbil, der blev ført af en 18-årig dansk mand. Fredag blev begge fremstillet i et lukket grundlovsforhør ved Københavns Byret.

De er begge sigtet for drab og besiddelse af en pistol af mærket Glock, der ifølge politiets sigtelse er brugt under skyderiet.

Den dræbte er kendt af politiet i bandesammenhæng, og det samme er den drabsmistænkte svensker på den anden side af Øresund.

Han blev i marts sidste år sammen med to andre mænd dømt for ulovlig våbenbesiddelse og for at planlægge et drab. Alle tre havde ifølge retten i Lund tilknytning til den samme kriminelle gruppering.

Byretten fandt det bevist, at de tre havde til hensigt at dræbe et medlem af en rivaliserende bande, efter at en politipatrulje havde opdaget dem på en parkeringsplads, hvor de befandt sig i en lejebil med en skarpladt, afsikret pistol.

Ankede tidligere dom

De tiltalte ankede dog dommen og blev ved en højere retsinstans frikendt for planlægning af drab.

På grund af den skarpladte pistol blev de i stedet dømt for grov overtrædelse af våbenlovgivningen, og den nu 21-årige svensker fik to års fængsel.

Han var dog relativt hurtigt på fri fod igen, da han inden den endelige dom havde siddet varetægtsfængslet i længere tid.

I oktober 2021 blev han igen dømt for grov kriminalitet. Denne gang for et røveri begået i 2019, før han blev anholdt i sagen om drabsforsøg. Han nægtede sig skyldig, viser retsdokumenter, som TV 2 er i besiddelse af.

Selvom han to måneder inden drabet på Nørrebro blev fundet skyldig i røveri, slap han for en fængselsstraf. I stedet blev han idømt såkaldt ’skyddstillsyn’, som er en slags betinget straf, hvor den dømte ikke skal i fængsel, men skal være under tilsyn i en periode.

Ifølge retten var forbrydelsens alvor som udgangspunkt nok til at give en straf på mere end to års fængsel, men retten begrundede den betydeligt mildere straf med, at manden blot var 19 år på gerningstidspunktet.

Desuden mente retten, at forbrydelsen lå forholdsvist langt tilbage i tid, og tilsynsmyndigheden havde vurderet, at der den senere tid var sket store forandringer til det bedre i hans liv.

Nu er den 21-årige svensker varetægtsfængslet for drab i Danmark. Det skal han være foreløbig frem til 22. december.