Krimi

Syrien-mor erkender støtte til terrororganisation

Den 34-årige kvinde har fået forlænget sin varetægtsfængsling og må stadig ikke være sammen med sine børn.

En af de tre kvinder, som Danmark har hentet hjem fra fangelejre i Syrien, har torsdag ved Retten i Esbjerg erkendt sig skyldig i støtte til en terrororganisation og ulovligt ophold i Syrien.

Det oplyser den 34-årige kvindes forsvarer, advokat Mette Grith Stage.

- Hun erkender det, hun er sigtet for, siger forsvarsadvokaten.

Kvinden er sigtet for overtrædelse af straffelovens paragraf 114 e og paragraf 114 j. Ifølge anklagemyndigheden har hun dels støttet en terrororganisation, i dette tilfælde Islamisk Stat, og dels opholdt sig i konfliktzoner i Syrien uden tilladelse fra danske myndigheder.

Hvad der ellers er kommet frem under retsmødet, vil forsvareren ikke fortælle, fordi dørene blev lukket af hensyn til politiets efterforskning, da kvinden var kommet med sin erkendelse.

Dermed er det uvist, hvad kvinden har fortalt om perioden i Syrien.

Varetægtsfængsling forlænget

Torsdag skulle retten tage stilling til, om kvinden fortsat skal sidde varetægtsfængslet i sagen, og om hun kunne fængsles under mildere forhold end i et arresthus eller et fængsel.

Mette Grith Stage har ønsket, at det kunne ske på et mor-barn-hjem. Det er ifølge forsvareren steder, hvor man bliver anbragt, hvis man skal undersøge, om nogen er forældreegnede.

På hjemmene er der fagfolk såsom pædagoger og psykologer.

Men ønsket om de mildere fængslingsforhold er blevet afvist.

- Det er ikke noget, som anklagemyndigheden vil gå videre med, og det er heller ikke noget, som retten har fundet anledning til at pålægge anklagemyndigheden at gå videre med.

- Anklagemyndigheden mener ikke, at det her er en sag, hvor der er en reel mulighed for en surrogatanbringelse, fordi det er en så alvorlig sag, siger Mette Grith Stage.

Retsmødet er endt med, at kvinden, der er mor til fem, skal sidde fængslet i yderligere fire uger, altså frem til 2. december.

En times samvær

Selvom hun fortsat skal sidde varetægtsfængslet på almindelige vilkår, har hun mulighed for at se sine fem børn. Man har som fængslet ret til en times samvær om ugen.

- En time om ugen er ikke meget, når man har fem børn, lyder det fra forsvareren.

Kendelsen om varetægtsfængsling er ikke kæret til landsretten.

Kvinden er en af tre kvinder fra syriske fangelejre, der natten til 7. oktober landede på dansk jord. De blev alle anholdt, og de er blevet fremstillet i grundlovsforhør i forskellige dele af landet.

Mens denne 34-årige kvinde har været for Retten i Esbjerg, gik en 37-årig kvinde i mandags med til frivilligt at forlænge sin varetægtsfængsling i fire uger, altså frem til 29. november.

Den tredje kvinde fik torsdag eftermiddag forlænget sin varetægtsfængsling med fire uger.

Hun nægter sig skyldig i sigtelserne om at have støtter en terrororganisation og opholdt sig ulovligt i et konfliktområde.

Reporter har mødt kvinderne

TV 2s Benjamin Kürstein har været i fangelejrene i Syrien og mødt flere af kvinderne.

Over for ham har de ikke villet forholde sig til skyldsspørgsmålet, når han har spurgt dem.

- Alle kvinderne, jeg har talt med, har samstemmende sagt, at det var et spørgsmål, de ønskede afklaret, når de stod i en dansk retssal foran en dansk dommer. Det var ikke noget, de ville tale med mig om, fordi de ikke ville sige noget, der kunne forværre deres sag, siger han.

Men de har gerne villet forklare sig om årsagerne til, at de rejste til Syrien.

- De har forskellige forklaringer, men det handlede blandt andet om, at de ikke følte, at de kunne praktisere deres religion på den måde, de gerne ville, i Danmark, siger Benjamin Kürstein.

Der sidder stadig fire kvinder og fem børn med tilknytning til Danmark i lejrene.

Mødrene har fået fjernet deres statsborgerskab administrativt, og statsminister Mette Frederiksen har tidligere sagt, at Danmark ikke vil hente dem hjem.