Landsretten sender Britta Nielsens børn i fængsel

Ingen af de tre søskende var til stede, da landsretten skærpede straffen for groft hæleri.

Britta Nielsens tre voksne børn skal i fængsel. Det har Østre Landsret afgjort.

Landsretten finder dem skyldige i groft hæleri for samlet omkring 51 millioner kroner.

Samtidig hæver landsretten straffen med et halvt år i forhold til dommen fra byretten. Dermed følger landsretten anklagemyndighedens anbefaling til en skærpet straf.

To-fire års fængsel

34-årige Samina Hayat straffes med fire års fængsel. Hun er dømt for at have modtaget cirka 37,2 millioner kroner i form af penge og aktiver igennem en periode på ti år.

41-årige Jimmy Hayat straffes med tre års fængsel for at have modtaget cirka 10,7 millioner kroner i samme periode.

Udover groft hæleri er Jimmy Hayat også fundet skyldig i besiddelse af børnepornografisk materiale på en ekstern harddisk.

37-årige Jamilla Hayat straffes med to års fængsel. Hun er dømt for at have modtaget cirka 3,5 millioner kroner.

For os var det helt tydeligt, at de måtte have indset, at der var noget galt

Nathalie Ghiorzi Elias, specialanklager

Landsretten begrunder skærpelsen med sagens grovhed, den lange gerningsperiode og den betydelige økonomiske vinding for de tre søskende.

Det er også en yderst tilfreds anklager, der gør status over sagen.

- I den her sag har vi haft at gøre med så store beløb, at for os var det helt tydeligt, at de måtte have indset, at der var noget galt, siger specialanklager Nathalie Ghiorzi Elias til TV 2.

Overvejer Højesteret

Retten har ikke fundet grund til at gøre hele eller dele af straffen betinget. Det vil sige, at straffen skal afsones.

Dommen kan ikke umiddelbart ankes, men der er mulighed for at indbringe sagen for procesbevillingsnævnet med henblik på at få den for Højesteret. Det tænker de nu over sammen med deres forsvarsadvokater.

- Der har ikke været nogen lignende sager i forhold til det her, og derfor er det selvfølgelig også noget, man skal overveje, om Højesteret skal have lejlighed til at kigge på, siger Jan Schneider, forsvarer for Jimmy Hayat, til TV 2.

De tre dømte har nægtet sig skyldige. Ingen af dem var til stede, da dommen blev afsagt.

Mor vidnede

Under behandlingen af sagen i byretten sidste år ville Britta Nielsen ikke afgive forklaring, selvom hun var indkaldt som vidne og hentet ind fra fængslet.

Men det ville hun gerne i landsretten, hvor hun vidnede 29. september i år.

Britta Nielsen svindlede sig gennem 25 år til mindst 117 millioner kroner via sit arbejde i Socialstyrelsen.

En stor del af de penge kanaliserede hun videre til sine børn i form af blandt andet dyre heste, eksklusive biler og huse i Sydafrika.

Ifølge børnene har de dog aldrig haft mistanke om, at pengene fra deres mor stammede fra kriminalitet.

De har hver især forklaret, at de troede, pengene kom dels fra en arv efter deres fars død i 2005, dels efter nogle investeringer og farens livsforsikring.

Anklagemyndigheden har dog ment, at det hang dårligt sammen med, at deres mor var offentligt ansat kontormedarbejder og deres far ufaglært arbejdsleder på Carlsberg, mens han levede.

Støttede børnenes forklaringer

Da Britta Nielsen vidnede, bakkede hun dog op om børnenes forsvar. Hun forklarede, at børnene ikke kendte til hendes kriminalitet, og at de heller ikke vidste, hvad hinanden hver især fik.

De var vokset op med en mor, som var en "bossy type", som tog sig af deres sager helt op i voksenlivet og også styrede økonomien for i hvert fald Samina og Jimmy Hayat, lød det.

67-årige Britta Nielsen forklarede også, at hun brugte de mange millioner kroner på børnene af egoistiske årsager. Det er noget, hun først senere har indset.

Den yngste datter, Samina Hayat, blev for eksempel kørt til ridning og pacet til at blive dygtigere, fordi det var hendes mors interesse, og derfor sørgede moren også for dyre springheste og fine faciliteter til hende, forklarede Britta Nielsen.

Hun forklarede også, at hun overførte store pengebeløb til Samina og Jimmy Hayats konti i Tyskland og Sydafrika, fordi hun var bange for at blive opdaget, hvis pengene stod på hendes egen konto i Danske Bank.

Britta Nielsen afsoner en fængselsstraf på seks år og seks måneder, som hun blev idømt ved Københavns Byret 18. februar 2020.