Krimi

Min klient er meget ulykkelig på grund af sine børn, siger advokat

En af kvindernes advokat havde håbet på, at hendes klient ville blive varetægtsfængslet i surrogat, så hun kunne være sammen med hendes børn.

En 34-årig etnisk dansk kvinde, der klokken 12 blev fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Esbjerg, er på nuværende tidspunkt adskilt fra sine fem børn.

Det oplyser hendes forsvarsadvokat, Mette Grith Stage, til TV 2 efter dagens retsmøde.

- Min klient er desværre blevet varetægtsfængslet i fire uger. Det er hun meget ulykkelig over, og det er jo ikke på grund af hende selv, men på grund af hensynet til sine børn, siger Mette Grith Stage.

Kvinden har fem børn, som har opholdt sig tre år i en fangelejr i Syrien under barske forhold.

Håbede på surrogatfængsling

Mette Grith Stage udtrykte inden retsmødet håb om, at hendes klient kunne blive løsladt, men at hun ellers bliver varetægtsfængslet i såkaldt surrogat, så hun ikke skulle adskilles fra sine børn.

- De fem børn har været gennem mange traumatiske oplevelser, og nu sidder de uden deres mor, så det bliver meget stramt for at sige det lige ud, siger den 34-årige kvindes forsvarsadvokat.

Dermed er kvinden underlagt de sædvanlige vilkår for varetægtsfængslede, som er en halv times samkvem om ugen.

- Det er ikke meget, når man har fem børn, og hun har kun mulighed for at ringe til sin advokat, siger Mette Grith Stage.

3 kvinder og 14 børn hentet hjem fra Syrien

Mette Grith Stages klient er én ud af i alt tre kvinder der torsdag er ankommet til Danmark fra fangelejren al-Roj i Syrien.

Straks efter ankomsten blev de tre kvinder anholdt og sigtet for brud på straffelovens paragraf 114 e og 114 j om henholdsvis fremme af terrorvirksomhed og om indrejse og ophold i et konfliktområde.

De to andre kvinder bliver også fremstillet i grundlovsforhør torsdag i henholdsvis Kolding og på Frederiksberg.

Børnene skal have hjælp og støtte

De 14 evakuerede børn står nu i en meget svær og sårbar position, siger Ellen Klarskov Lauritzen, der er direktør i Socialstyrelsen.

- Det er vigtigt, at børnene får hjælp og støtte, der er tilpasset det enkelte barns behov, og det er de modtagende kommuner og regioner, der skal yde denne hjælp og støtte inden for de gældende lovgivningsmæssige rammer.

For at sikre den bedst mulige indsats understøtter Socialstyrelsen de modtagende kommuner med rådgivning og vejledning og fungerer som koordinerende bindeled mellem myndighederne på området, lyder det videre i pressemeddelelsen.

Evakueret i samarbejde med Tyskland

Til at bistå evakueringen deltog en dansk delegation bestående af medarbejdere fra Udenrigsministeriet, Forsvarsministeriets område, dansk politi samt en psykolog, en sygeplejerske og en læge.

Evakueringen blev gennemført med assistance fra USA og i tæt samarbejde med Tyskland, der havde 23 evakuerede børn og 8 mødre med på samme fly.

Kvinder og børn evakueret fra Syrien

 • En kvinde og to børn

  Børn: En dreng på fem år og en pige på fire år.

  Mor: Etnisk dansk 31-årig kvinde.

  Baggrund: Kvinden rejste til Syrien i 2014. Ifølge Repatriate the Children har kvinden adopteret drengen, som hun skulle have fundet efter et bombeangreb i 2015. Kvinden blev gift i Syrien og fødte en pige i 2016.

  TV 2 fortalte i 2020 kvindens historie via hendes mor i Danmark.

 • En kvinde og fem børn

  Børn: Fem børn mellem to og 13 år.

  Mor: 34-årig etnisk dansk kvinde fra Jylland.

  Baggrund: Kvinden og børnenes far rejste sammen til Syrien med deres fire børn og fik deres femte barn i Syrien. TV 2 mødte i 2020 en af børnene - en dengang 12-årig dreng.

 • En kvinde og syv børn

  Børn: Syv børn på 14, 12, 11, tvillinger på 9 samt 4 og 2 år.

  Mor: 37-årig kvinde. Hun er dansk statsborger, men ifølge myndighederne er hun samtidig også statsborger i et østeuropæisk land.

  Baggrund: Udover de syv børn har kvinden også en 15-årig søn, som allerede blev hentet til Danmark i 2019, da han var alvorligt såret af et skud i ryggen og er lam i benene. Han har i dag base i Østjylland.

  Ud af kvindens syv børn, der hentes hjem, er de fem ældste født i Danmark. Den 15-årige søn er også født i Danmark.

Kilder: TV 2, Repatriate the Children, Politiken, Udenrigsministeriet