Millionsvindel i Socialstyrelsen

Sidst forlod Britta Nielsen en måbende retssal - i dag er hun tilbage i vidneskranken

Tre søskende vil frifindes for groft hæleri for cirka 51 millioner kroner. Onsdag vil det vise sig, om deres mor vil støtte deres forklaring.

Da Britta Nielsens børn blev dømt for groft hæleri, ville deres mor ikke vidne i retten. Onsdag får hun en ny mulighed.

Hvis hun griber den, bliver det første gang, at offentligheden hører Britta Nielsens udlægning af, hvor meget hendes børn eventuelt vidste om hendes kriminalitet.

Den 67-årige storsvindler nægtede at tale om sine børn, da hun selv var for retten og blev dømt til seks og et halvt års fængsel.

Da hendes tre voksne børn sidste år skulle for Retten i Glostrup, blev hun indkaldt som vidne. Her mødte hun også op og satte sig til rette i vidneskranken. Men det blev en kortvarig og uregelmæssig seance.

Et "nærmest komisk forløb"

Som mor til de tre tiltalte havde Britta Nielsen ikke pligt til at udtale sig. Men det virkede til, at hun ikke var klar over det, før dommeren rutinemæssigt orienterede hende herom.

- Jeg har ikke pligt? fremstammede hun lavmælt.

Da dommeren svarede bekræftende, meddelte Britta Nielsen med et enkelt ”nej”, at hun ikke ville vidne, og så forlod hun retslokalet for at vende tilbage til fængslet.

I lokalet stod anklagere og forsvarer tilbage og virkede overraskede foran en måbende forsamling tilhørere, hvoraf mange var mødt op netop for at høre fra Britta Nielsen.

I landsretten har de tiltaltes mor heller ikke pligt til at udtale sig. Men Jan Schneider, der er forsvarsadvokat for Britta Nielsens søn, har alligevel indkaldt hende som vidne.

- Det er min opfattelse, at hun bør have muligheden for at afgive forklaring her, hvis hun ønsker det, har han sagt til TV 2.

Da Britta Nielsens børn skulle dømmes i byretten, lagde Jan Schneider på ingen måde skjul på sin skuffelse over, at Britta Nielsen ikke ville vidne.

Det var ”nærmest et komisk forløb”, sagde han under sin procedure 3. juli sidste år og beskyldte Britta Nielsen for at have udnyttet børnene som uvidende hjælpere i sin egen svindel.

- Jeg tror, at det eneste, hun tænkte på, var sit eget bedste. Hun udnyttede børnene totalt egoistisk og tog det så langt, at hun kom herind i retten og ikke engang ville ulejlige sig med at hjælpe børnene ved at komme med en forklaring, lød det fra Jan Schneider.

Ingen mistanke til kriminel mor

Samina, Jamilla og Jimmy Hayat blev alle dømt for groft hæleri for sammenlagt omkring 51 millioner kroner. De ankede straks dommen til Østre Landsret.

Pengene stammede fra deres mor, som gennem 25 år havde svindlet sig til 117 millioner kroner via sit arbejde i Socialstyrelsen.

Men hendes tre voksne børn nægter, at de har haft nogen som helst mistanke om, at deres mor var kriminel.

Derfor mener Jan Schneider også, at sagens tema er, om man kan stole på de svar, man får fra sin mor, eller om man har en yderligere undersøgelsespligt.

De tre søskende har forklaret, at deres mor altid havde styret familiens økonomi med fast hånd. Efter deres opfattelse stammede hendes penge fra arv og livsforsikring efter deres afdøde far og nogle investeringer.

Men byretten tilsidesatte deres forklaringer. Ifølge rettens vurdering måtte de tre have indset, at det var sandsynligt, at pengene stammede fra kriminalitet og accepteret, at det forholdt sig sådan.

Onsdag får deres mor så endnu chancen for at bakke deres forklaring op, hvis hun kan og vil.

Vil frifindes

34-årige Samina Hayat blev i byretten dømt til fængsel i tre og et halvt år for groft hæleri for godt 37 millioner kroner.

37-årige Jamilla Hayat blev dømt til fængsel i et år og seks måneder for groft hæleri for cirka 3,5 millioner kroner.

41-årige Jimmy Hayat fik to år og seks måneders fængsel for groft hæleri for over 10,5 millioner kroner. Han blev desuden dømt for besiddelse af børnepornografisk materiale.

Alle tre vil frifindes. Der ventes dom i ankesagen 7. eller 11. oktober.