Millionsvindel i Socialstyrelsen

Datter fastholder, at Britta Nielsen stod for økonomien: Min opgave var at passe hestene

Samina Hayat blev i byretten idømt tre og et halvt års fængsel. Hun har anket til frifindelse.

37.236.812 kroner.

Det var beløbet, Samina Hayat fik af sin mor i form af penge og aktiver i løbet af en periode fra 2007 til 2018.

Men Britta Nielsens yngste datter vidste intet om, at pengene stammede fra kriminalitet. Det har hun forklaret i byretten, og derfor sad hun tirsdag i Østre Landsret og skulle forklare sig endnu engang.

Anklageren fra SØIK, også kaldet Bagmandspolitiet, var blandt andet interesseret i de mange millioner, som gennem årene gik til Samina Hayats interesse for hestesport.

Hun tog sig af økonomien, og jeg tog mig af at passe og ride hestene

Samina Hayat

Det var den sport, der tog hende til Tyskland, da hun var i starten af 20’erne og blev tilknyttet det eksklusive stutteri Reitsport Schockemöhle i den lille by Mühlen.

Passede heste på fuld tid

34-årige Samina Hayat husker, at hun var med til at købe to heste på auktion til omkring tre millioner kroner stykket. Men i det hele taget involverede hun sig ikke i hverken økonomi eller administration.

- Den konstellation, der var mellem min mor og jeg, var, at hun tog sig af økonomien, og jeg tog mig af at passe og ride hestene, forklarede Samina Hayat tirsdag i landsretten.

Men hun er ked af, at det i byretten havde fremstået, som om hun ikke arbejdede, for det var hårdt arbejde at tage sig af hestene, og det krævede, at hun var i stalden fra morgen til aften.

- Min fuldtidsopgave var at passe og ride hestene, sagde hun.

Hæleri for 51 millioner

Samina Hayats mor, Britta Nielsen, blev i februar 2020 idømt seks og et halvt års fængsel for i en periode på 25 år at have svindlet sig til 117 millioner kroner gennem sit arbejde i Socialstyrelsen.

En stor del af pengene tilfaldt hendes tre børn. De blev blandt andet brugt på heste, dyre biler og grunde i Sydafrika.

Med den viden jeg har nu, er det jo vanvittigt pinligt at sidde og kigge på det her

Samina Hayt

I juli 2020 blev alle tre børn ved Retten i Glostrup idømt fængselsstraffe for hæleri af særlig grov beskaffenhed for i alt omkring 51 millioner kroner.

Samina Hayat stod for klart den største andel og fik også den hårdeste straf i byretten: Tre og et halvt års fængsel.

Ifølge byretten måtte hun og hendes søskende have indset, at det var sandsynligt, at pengene stammede fra kriminalitet og accepteret, at det forholdt sig sådan. Det er de tre søskende uenige i.

Shoppede for 35.000 på én dag

Samina Hayat havde ifølge sin egen forklaring ikke noget indblik i sin økonomi, fordi hun overlod den del til sin mor.

Selvom hun ikke vidste, hvor meget der gik ind på kontoen, havde hun dog alligevel i perioder et meget stort privatforbrug.

Det var anklagemyndigheden også interesseret i, da hun afgav forklaring i landsretten.

På en enkelt dag i 2009 brugte hun eksempelvis 27.000 kroner på at shoppe i forretninger som Magasin, Illum og Fona. Dagen efter 7000 kroner.

I 2011 shoppede hun for 35.104 kroner på en enkelt dag. Og sådan var der flere eksempler.

Dengang tænkte hun dog ikke over, hvor mange penge hun brugte.

- Med den viden jeg har nu, er det jo vanvittigt pinligt at sidde og kigge på det her, sagde hun, mens anklageren gennemgik hendes kontoudtog på en skærm i landsretten.

Vil frifindes

Samina Hayat har anket dommen fra byretten til frifindelse. Det samme har hendes to søskende.

37-årige Jamilla Hayat blev i byretten dømt for groft hæleri for cirka 3,5 millioner kroner. Hun blev dømt til fængsel i et år og seks måneder.

41-årige Jimmy Hayat fik to år og seks måneders fængsel. Han blev dømt for groft hæleri for over 10,5 millioner kroner og desuden for besiddelse af børnepornografisk materiale.

Der forventes dom i ankesagen 7. eller 11. oktober.