Krimi

Terrortiltalt havde flag fra Islamisk Stat hængende over sengen

En 24-årig mand drømte om at dræbe tilfældige på gaden i et terrorangreb med automatvåben. Det mener anklagemyndigheden i retssag på Frederiksberg.

En 24-årig mand fra København, der er tiltalt for at planlægge et eller flere terrorangreb, havde i april 2020 et sort og hvidt flag fra terrororganisationen Islamisk Stat hængende over sin seng.

Det kom onsdag frem i Retten på Frederiksberg, hvor retssagen mod den terrortiltalte er begyndt.

I den indledende forelæggelse af sagen forklarede anklager Marie Petersen fra Københavns Politi, at politiets efterforskning inden anholdelsen havde været kort – men intens.

At PET på baggrund af "kildeoplysninger" i begyndelsen af april sidste år havde fået at vide, at man skulle holde særligt øje med den 24-årige, hvorefter man begyndte at aflytte hans telefon.

Aflyttede mors lejlighed

På det tidspunkt boede den nu terrortiltalte det meste af tiden hos sin mor, selvom hun havde smidt ham ud flere gange, og efter nogle dage med telefonaflytning opsatte PET i hemmelighed rumaflytning i morens lejlighed i Valby.

Derfor lyttede politiet med, da han ifølge anklageren svor troskab til lederen af Islamisk Stat, Abu Ibrahim al-Hashemi al-Qurashi.

21. april foretog politiet endnu et hemmeligt besøg i lejligheden, og det var her, PET opdagede terrororganisationens sorte flag hænge på væggen over hans seng.

Desuden fandt politiet under ransagningen billeder af den dræbte terrorist Omar El-Hussein, som angreb Krudttønden og synagogen i København, en attrap, der forestillede et automatvåben af typen AK-47 samt dokumenter og videoer fra terrororganisationen Islamisk Stat.

Et af dokumenterne handlede om "44 måder at støtte jihad". En anden guide beskrev, hvordan man benytter køretøjer til terrorangreb, og endnu en vejledning rådgav om, hvordan en vordende terrorist kan undgå myndighedernes opmærksomhed.

Våben og ammunition

Da den nu 24-årige mand blev anholdt 30. april 2020, var han i besiddelse af en taske, hvor der lå en 9 mm pistol af mærket Glock sammen med to magasiner og 50 patroner. Våben og ammunition, han kort forinden havde købt af en politiagent.

Kommunikationen omkring købet var foregået over den krypterede beskedtjeneste Signal, men da våbensælgeren var politiagent, er anklagemyndigheden i besiddelse af hele korrespondancen.

Store dele af samtalen handlede om, at den nu tiltalte ville købe våben – og hvad våbnene skulle bruges til.

Efter at have boet i Danmark hele sit liv ville han hævne sig på de vantro, og han kunne godt tænke sig at skære hovedet af nogle politifolk.

Han henviste til dengang, hvor Islamisk Stat var stærkere, hvor der blandt andet blev udført terrorangreb i Frankrig.

- Det var et rigtigt godt angreb. Jeg vil udføre krig mod kuffar (de vantro, red.) på samme måde ved skudveksling, skrev den nu 24-årige.

Er det halal?

TV 2 har tidligere beskrevet den 24-åriges kriminelle fortid. Han er blandt andet dømt for vold, trusler og flere indbrud på Carlsberg.

- Ved du, hvor man kan få fat i dem? Jeg vil ikke have, at en forkert person finder ud af, at jeg leder, skrev den nu 24-årige til politiagenten med henvisning til våben.

En lille pistol ville dog ikke være nok.

- Små seksskuds pistoler er ikke rigtig brugbare, med mindre man vil skyde på få personer på tæt hold, skrev den tiltalte.

I stedet sendte han et videolink til politiagenten, hvorefter han præciserede sit ønske: Et automatisk våben med 100 skuds magasin og et sidevåben til at bruge mod politiet.

- Er det halal at bekæmpe kuffar på gaden, som folk på en café for eksempel?, spurgte han.

Svaret fra agenten handlede om, at det er bedre at dræbe politifolk og soldater – men jo, det ville ifølge Islamisk Stat være lovligt at angribe folk på en café.

- Er det halal, er det fint med mig. Husk at slette chatten. Jeg kender mange kuffar, jeg har lyst til at skyde, skrev den 24-årige, inden samtalen sluttede med en aftale om at mødes.

Interesse for islam begyndte i fængslet

I Danmark har politiagenter fra Politiets Efterretningstjeneste videre rammer end normalt, når der er tale om konkret efterforskning af terror – men en politiagent må ikke bevirke, at lovovertrædelsens omfang eller grovhed forøges.

Retten på Frederiksberg kommer til at tage stilling til, om brugen af agenter er sket i overensstemmelse med lovgivningen – om våbenkøbet i det hele taget havde fundet sted, hvis ikke politiagenten havde medvirket.

På retssagens første dag spurgte anklageren også, hvornår den tiltalte var begyndt at interessere sig for islam. Det var han i løbet af 2017, mens han sad i fængsel, lød svaret.

Han afviste dog, at det skulle være sket ved en eller anden form for hjernevask. Efter han blev løsladt, havde han også kun sporadisk besøgt forskellige moskeer.

I stedet havde han brugt internettet i sin interesse for religionen, forklarede han.

Fare for radikalisering i fængsler

I den seneste redegørelse om terrortruslen mod Danmark gennemgår Politiets Efterretningstjeneste, at den største trussel mod Danmark kommer fra personer, der er inspireret af militant islamisme.

Desuden vurderer PET, at kriminelle kan blive radikaliseret, mens de afsoner en dom.

Den 24-årige afviste dog i retten, at han skulle være radikaliseret - ligesom han forklarede, at han ikke længere er muslim.

Retssag afsluttes i september

Ifølge forsvarer Rolf Gregersen, der repræsenterer den 24-årige, er nysgerrighed og interesse for en bestemt person eller persongruppe heller ikke det samme som det, at man vil foretage en handling til støtte for vedkommende.

Den 24-årige har tilstået besiddelse af det våben, han netop havde købt, da han blev anholdt – men afviser, at der skulle være nogen planer om at gå skridtet videre og foretage et terrorangreb.

- Min klient erkender, at han har fået overdraget pistolen og ammunition – men det var ikke sket, hvis ikke en eller flere politiagenter havde blandet sig i hændelsesforløbet, sagde Rolf Gregersen i Retten på Frederiksberg.

Lukkede døre

Politiets efterforskning og sagen i det hele taget har indtil retssagens begyndelse været omgærdet af stor hemmelighed, efter Københavns Politi og PET holdt et kort pressemøde i forbindelse med anholdelsesaktionen i april 2020.

Kort efter pressemødet udtalte justitsminister Nick Hækkerup (S), at:

- Vi har den viden, at han er islamistisk inspireret, og at han ville begå et terrorangreb, eventuelt skyde mod folk og skyde mod politiet, sagde Nick Hækkerup til TV 2.

Der er afsat seks dage til retssagen, der forventes afsluttet i slutningen september.