Britta Nielsen er indkaldt som vidne – børn vil frifindes i landsretten

Hvor mange spørgsmål skal et voksent barn stille til sin mor, når millionerne ruller ind? Og hvilke svar er gode nok?

Svindeldømte Britta Nielsen rejste sig op og forlod Retten i Glostrup efter få minutter, da hun under retssagen mod sine tre børn fandt ud af, hun ikke var forpligtet til at afgive vidneforklaring.

i Østre Landsret er hun igen indkaldt som vidne af forsvarsadvokat Jan Schneider, der repræsenterer Britta Nielsens søn:

- Hun ønskede ikke at afgive forklaring i byretten, det er min opfattelse, at hun bør have muligheden for at afgive forklaring her, hvis hun ønsker det. Hun er på samme måde som i byretten vidnefritaget, hvis hun ønsker det, men det må hun tage stilling til, når hun skal afgive forklaring, siger Jan Schneider.

- Sagen er principiel på den måde, at der ikke er noget, der underbygger, at børnene har haft en viden om, at de her penge stammede fra kriminalitet. Derfor er det den første af den her slags sager i Danmark, siger Jan Schneider til TV 2.

Klar dom i byretten

Dommeren og de to domsmænd var ellers enige, da Retten i Glostrup i juli 2020 dømte Britta Nielsens tre børn for groft hæleri.

Tilsammen har de voksne børn modtaget i nærheden af 50 millioner kroner, der stammede fra Britta Nielsens svindel mod Socialstyrelsen.

Alligevel gik der ikke mange øjeblikke, før de alle tre ankede til Østre Landsret med krav om frifindelse eller formildelse af fængselsstraffene, mens Anklagemyndigheden kontraankede for at få stadfæstet dommen – eller forlænget straffene.

Den yngste datter, Samina Hayat, blev idømt fængsel i tre år og seks måneder, mens broderen, Jimmy Hayat, fik to år og seks måneder. Britta Nielsens ældste datter, Jamilla Hayat, skal ifølge byretten et år og seks måneder i fængsel.

Strid om sagens kerne

Mandag er ankesagen begyndt ved Østre Landsret, og der er sat ni dage af til sagsbehandlingen. Dommen forventes derefter i begyndelsen af oktober.

Men allerede efter sagens forelæggelse står det klart, at sagens kerne er et stridspunkt mellem parterne.

- Er det strafbart at modtage millioner af sin mor uden at stille spørgsmål? Det er det, sagen her handler om, sagde en af de to anklagere, senioranklager Kaare Linde.

Anklagemyndigheden mener, at Britta Nielsens tre voksne børn har modtaget så mange millioner fra deres mor, at de burde have reageret på sandsynligheden for, at noget kunne være for godt til at være sandt.

De rigtige spørgsmål – og svar

Moren var ufaglært, det samme var deres afdøde far – og alle tre børn burde have sikret sig, at millionerne kom fra lovlige aktiviteter.

Den udlægning af sagen er forsvarsadvokaterne imidlertid ikke enige i. De mener, at børnene stillede spørgsmål til Britta Nielsen. Spørgsmål, der blev besvaret – pengene stammede fra arv, livsforsikring efter børnenes far samt heldige investeringer.

- I stedet handler sagen om, i hvilket omfang, man er forpligtet til at efterprøve de forklaringer, man får. I hvor høj grad et barn skal stille forældrene til revision?, lød forsvarer Peter Sechers kommentar til anklagernes forelæggelse.

Alle på fri fod

Frem til sagen i landsretten har Britta Nielsens søn siddet varetægtsfængslet i 16 måneder, inden han blev løsladt i forbindelse med, at byretssagen blev udsat på grund af covid-19 restriktioner.

I modsætning til døtrene har han erkendt, at han hjalp Britta Nielsen med at flygte i Sydafrika, ligesom han i forbindelse med flugten overførte næsten 1,4 millioner kroner blandt andet for betaling af et hus, selvom han var klar over, at pengene stammede fra en strafbar lovovertrædelse.

Desuden er han dømt for besiddelse af børnepornografi.

Britta Nielsens døtre har ikke siddet varetægtsfængslet.

Alle tre voksne børn nægter sig skyldige i groft hæleri i og med, at de afviser at have vidst, at pengene stammede fra kriminelle handlinger.

I alt er Samina Hayat dømt i byretten for at have modtaget 37,2 millioner kroner, Jamilla Hayat fik ifølge dommen 3,5 millioner – mens Jimmy Hayat er dømt for hæleri af 10,6 millioner kroner.