Krimi

Fem års fængsel: Kvinde var knap tre år hos Islamisk Stat

23-årig kvinde overvejer, om hun vil anke dom om tilslutning til terrorgruppe.

Aya Al-Mansi var kun lige fyldt 18 år, da hun i juni 2016 rejste afsted mod Istanbul i Tyrkiet med videre kurs mod Syrien. Her tilsluttede hun sig den militante bevægelse Islamisk Stat i en periode på op mod to år og ni måneder.

Retten i Glostrup har onsdag idømt den i dag 23-årige kvinde fem års fængsel i sagen, hvor hun har nægtet sig skyldig. For hun har aldrig været i Syrien, lød hendes forklaring, da hun i sidste uge indtog rettens vidneskranke.

Hun var i første omgang taget til Tyrkiet for at møde en kæreste, som hun havde mødt via det sociale medie Twitter. Her endte hun med at opholde sig nogle måneder, inden hun først tog til Egypten for derefter at vende tilbage til Tyrkiet.

Var i kontakt med flere tømte i terrorsager

Sagens tre dommere og seks nævninger tror ikke på hende. De har lagt vægt på en række beviser, som senioranklager Bo Bjerregaard har fremlagt. Blandt andet nogle billeder, som politiets eksperter ud fra sammenligning med andre billeder har stedfæstet til at stamme fra Raqqa i Syrien.

Og - som retten bemærker i dommen - der var ingen billeder af den påståede kæreste i Aya Al-Mansis telefon.

Retten har også lagt vægt på, hvordan forskellige personer der har været dømt i terrorsager herhjemme og i udlandet har været i kontakt med Aya Al-Mansi og hendes familie.

Ved strafudmålingen har retten ifølge retsformand Nanna Blach lagt vægt på sagens alvor og på den lange periode, som Al-Mansi har været i Syrien.

Har allerede afsonet 2,5 år

Det er to et halvt år siden, at Aya Al-Mansi blev anholdt i Tyrkiet. Det blev hun i marts 2019. Og først i juli 2020 blev hun udleveret til Danmark, hvor hun siden har siddet varetægtsfængslet.

Med dommen har retten bestemt, at den tid, som Al-Mansi har været tilbageholdt i Tyrkiet, skal tælle med i afsoningen. Så sammenlagt har hun altså afsonet i knap to et halvt år nu.

I en pause ved onsdagens retsmøde fik den 23-årige kvinde lov til at hilse på de pårørende, som var mødt frem i retten. Der blev uddelt både kram og opmuntrende bemærkninger.

Under sagen har blandt andre folketingsmand Naser Khader været indkaldt som vidne. Aya Al-Mansi er barnebarn af Khaders halvsøster, og han har fortalt, at han i forløbet har formidlet en kontakt mellem kvindens bekymrede familie og Politiets Efterretningstjeneste.

Aya Al-Mansi overvejer, hvorvidt hun vil anke dommen til Østre Landsret.