Krimi

Vanvidsbilist kørte 180 km/t mod færdselsretningen

Midt- og Vestsjælland jagtede onsdag to bilister i det, der betegnes som vanvidskørsel. De er begge sigtet.

Politiet forfulgte onsdag to bilister, der var ude i det, som politiet betegner som vanvidskørsel.

Begge er blevet sigtet.

I den ene sag er en 21-årig torsdag formiddag blevet varetægtsfængslet i fire uger efter et grundlovsforhør ved Retten i Roskilde, oplyser Midt- og Vestsjællands Politi.

Manden nægter sig skyldig og har kæret kendelsen til landsretten.

I den anden sag foretog politiet onsdag aften en rutinemæssig kontrol af en bil på motorvejen med en 27-årig mand bag rattet.

- Den holdt lidt uhensigtsmæssigt, så det var farligt, og så fik føreren besked på at køre nogle hundrede meter frem til nærmeste afkørsel. Dér nøjedes vedkommende ikke med at stoppe, og så gik den vilde jagt ellers rundt i Greve-området, siger kommunikationskonsulent ved Midt- og Vestsjællands Politi, Martin Bjerregaard.

Den 27-årige sigtes for vanvidskørsel og fremstilles i retten klokken 14.30.

Ifølge Martin Bjerregaard er der tale om en "klassisk" sag om vanvidskørsel. Bilisten forsøgte at køre fra politiet, ligesom han kørte over for rødt lys. En familie til fods var i fare, og en anden bilist måtte undvige for den 27-åriges bil.

Den 27-årige stoppede af sig selv efter fem-seks minutter. Derefter flygtede han dog sammen med en passager.

- Men politiet løb hurtigere og fik dem anholdt. Da vi så lige fik styr på, at det kun var færdselsrelateret, har vi selvfølgelig løsladt passageren, siger Martin Bjerregaard.

To gange vanvidsbilisme

Og det var altså ikke den eneste episode onsdag, der involverede hasarderet kørsel.

Ti timer forinden – ved 10-tiden onsdag formiddag – stoppede politiet en 21-årig bilist. Den mand, der nu er varetægtsfængslet.

Han kørte kortvarigt 180 kilometer i timen imod færdselsretningen og var muligvis narkopåvirket.

Politiet forsøgte at stoppe ham ved Greve, men i stedet fortsatte han videre ad Køge Bugt-motorvejen mod Avedøre Holme. Københavns Vestegns politikreds deltog i jagten ind mod hovedstaden, inden manden stoppede sin bil.

Bilisten, der desuden tidligere havde fået frakendt sit kørekort, har nu fået sin bil beslaglagt. Dømmes man for vanvidskørsel, kan man miste sin bil.

Bilen er dog ejet af en anden. Det er muligt for ejeren at kære afgørelsen, men det har vedkommende endnu ikke taget stilling til, oplyser Martin Bjerregaard.

Også i den anden sag er det i øvrigt tilfældet, at bilen er ejet af en anden end bilisten.

23. marts i år vedtog et flertal i Folketinget loven om vanvidsbilisme.

Det var en del af regeringens lovpakke med titlen "Vanvidskørsel skal stoppes – 9 tiltag for tryghed på de danske veje". Målet for regeringen er at få vanvidsbilister væk fra gaden og skærpe straffe ved det, den betegner som vanvidskørsel.

Vanvidsbilisme er blandt andet særlig hensynsløs kørsel, kørsel med en hastighedsoverskridelse på mere end 100 procent ved kørsel med over 100 kilometer i timen samt spirituskørsel med en promille over 2,00.