Krimi

Sognepræst vil tilstå drab på hustru og håber på lyndom i dag

Aflægger Thomas Gotthard fuld tilståelse om drabet på sin hustru, Maria From Jakobsen, kan han undgå langstrakt og detaljeret retssag.

Egentlig skulle retssagen mod sognepræst Thomas Gotthard, der er tiltalt for at dræbe sin hustru, Maria From Jakobsen, strække sig over 16 dage og begynde til oktober.

Imidlertid kan hele sagen blive afgjort og sognepræsten dømt allerede senere i dag, tirsdag, hvor han forventes at afgive fuld tilståelse under et såkaldt indenretligt forhør i Retten i Hillerød.

Vurderer anklagemyndigheden, at tilståelsen er troværdig og fuldstændig, kan politiet umiddelbart efter det første forhør anmode om et egentligt retsmøde, og det er, hvad Thomas Gotthard selv ønsker, lyder det fra hans forsvarer.

- Den tiltalte forventes at afgive forklaring om forløbet, og vi håber og forventer, sagen bliver afgjort med en tilståelsessag senere på dagen, siger sognepræstens forsvarer, Jesper Storm Thygesen, til TV 2.

Fra forsvundet til dræbt

Maria From Jakobsen forsvandt om morgenen 26. oktober 2020.

Ifølge tiltalen skal drabet være sket mellem klokken 08.24 og 09.45 i Frederikssund eller omegn, hvor ægteparret og deres to børn på otte og ti år boede i et almindeligt villakvarter.

Thomas Gotthard fastholdt dengang over for politiet, at hun forlod hjemmet i nedtrykt sindstilstand uden betalingskort eller telefon. Omkring tre uger senere blev han varetægtsfængslet og sigtet for at have dræbt hende og efterfølgende skilt sig af med liget.

I april blev han tiltalt for drabet, selvom politiets efterforskere ikke havde fundet den 43-årige kvinde. 3. juni tog sagen en uventet drejning, da Thomas Gotthard under bevogtning ledte politiet til jordiske rester af Maria From Jakobsen i Sundbylille omtrent ti minutters kørsel fra familiens bopæl i Frederikssund.

Her er beviser i sagen

Nordsjællands Politi har på intet tidspunkt ønsket at udtale sig om sagens detaljer, men gennem retsbøger og politiets appeller til eventuelle vidner fremgår det, at beviserne er mangeartede og blandt andet omfatter:

  • Om morgenen 26. oktober, hvor Maria From Jakobsen forsvandt, talte hun i telefon med sin søster, der mener, at hun lød glad. Det stemmer ikke overens med Gotthards forklaring om, hun skulle være nedtrykt.
  • Dagen efter meldte søsteren hende savnet. Retten fandt det under første retsmøde mistænkeligt, at det ikke var hendes ægtemand, der kontaktede politiet.
  • Gotthard foretog ifølge politiet internetsøgninger efter 26. oktober med relation til havdybde, olietønder, selvmord, forsvinden og rensemidler.
  • Fund af ætsende kemikalier – kaustisk soda og saltsyre – i ikke ubetydelige mængder hos Thomas Gotthard.
  • Både i tiden før og efter samt på selve dagen, hvor Maria From Jakobsen forsvandt, kørte Thomas Gotthard uden at kunne redegøre for grunden til det område i Brønshøj, hvor hendes bil blev fundet den 30. oktober.
  • Thomas Gotthard rengjorde bilen efter 26. oktober.
  • Overvågningsbilleder viser Thomas Gotthard skille sig af med en sækkevogn og en blå plastiktønde i en gennemsigtig affaldspose på Frederikssund Genbrugsplads 6. november. Senere efterlyste politiet en større 208 liter blå fodertønde, der også kunne have relation til sagen.

Hvis Thomas Gotthard alligevel ikke aflægger fuld tilståelse i retten tirsdag morgen, eller hvis anklagemyndigheden ikke mener, at tilståelsen er fyldestgørende, aflyses den planlagte tilståelsessag.

I givet fald begynder en egentlig drabssag som planlagt til oktober.

Det er ikke kommet frem, hvad motivet til at dræbe Maria From Jakobsen skulle være. Det er heller ikke givet, at det vil stå klart tirsdag, selv hvis Thomas Gotthard ender med at tilstå og blive dømt.