Krimi

Sognepræst planlagde drabet på sin hustru

Thomas Gotthard har tirsdag tilstået, at han dræbte Maria From Jakobsen og bortskaffede liget. Anklager kræver 15 års fængsel.

Den 45-årige sognepræst Thomas Gotthard planlagde drabet på sin hustru, Maria From Jakobsen, som han har to børn med.

Det fremgår af en retsmødebegæring, som tirsdag eftermiddag blev læst op ved Retten i Hillerød.

Forinden havde Thomas Gotthard tirsdag tilstået drabet i et såkaldt indenretligt forhør for lukkede døre.

Det betyder, at sagen tirsdag eftermiddag og aften kan køre som en tilståelsessag. Her fungerer retsmødebegæringen som et anklageskrift. Dermed kan der falde dom i dag, tirsdag.

Ifølge begæringen planlagde Thomas Gotthard at slå Maria From Jakobsen ihjel og dræbte hende ved at slå hende hårdt i baghovedet med en sten, så hun mistede bevidstheden. Det skete i parrets have.

Bagefter holdt han hende med hænderne for næse og mund i flere minutter, indtil hun døde.

Thomas Gotthard erkender alle forhold i retsmødebegæringen, siger forsvarer Jesper Storm Thygesen.

Usømmelig omgang med lig

Det gælder også usømmelig behandling af lig.

Efter drabet opbevarede Thomas Gotthard liget i en 208 liters fodertønde i et aflåst skur.

Natten mellem 26. og 27. oktober sidste år flyttede han tønden til en forladt landejendom i Ølstykke. Her overhældte han fodertønden med ikke under 45 liter saltsyre og 6-7 kilo kaustisk soda med henblik på opløsning af liget. Han var inspireret af et afsnit af tv-serien 'Breaking Bad', har han forklaret.

2. november begravede han liget i Sundbylille. Men 4. november gravede han liget op og parterede det i mindre dele, som han forsøgte at brænde.

7. november begravede han afbrændte knogler fra Maria From Jakobsen i Sundbylille.

Problemer i ægteskabet

Anklager Anne-Mette Seerup læste i retten op fra den forklaring, Thomas Gotthard afgav for lukkede døre.

Heraf fremgik det, at han og Maria From Jakobsen havde problemer i ægteskabet, og at han havde haft en affære med en anden kvinde, som han var ”vildt forelsket i”.

Thomas Gotthard havde tidligere været gift og havde ikke gode erfaringer med at blive skilt.

Det er et nederlag ikke at stå ved, at man har sagt ja til hinanden, læste anklageren op. Det ville også være svært for børnene, og det ville være besværligt med to ekskoner.

Ville have fred

Thomas Gotthard gik i gang med at planlægge, hvordan han kunne skaffe sig af med sin hustru.

Han kæmpede en indre kamp med sit eget moralske kompas om at slå sin kone ihjel, men han havde gjort det hele klart, og det skulle gennemføres, forklarede han.

- Maria skulle dø, fordi han ville have fred for hende. Han var presset og ville have fred, læste anklageren op.

Da anklageren var færdig med at læse op, spurgte dommeren Thomas Gotthard, om han kunne vedstå sig den forklaring?

Den over to meter høje sognepræst lænede sig frem til mikrofonen på hans bord og sagde:

- Ja, det er rigtigt.

Besluttede at tilstå

43-årige Maria From Jakobsen forsvandt 26. oktober sidste år om morgenen og blev meldt savnet af sin søster dagen efter.

I første omgang forklarede hendes mand, at hun havde forladt parrets hjem i Frederikssund i nedtrykt tilstand. Men omkring tre uger senere blev han anholdt og sigtet for at have dræbt sin hustru.

27. april i år blev Thomas Gotthard tiltalt for drab og for bortskaffelse af det lig, der endnu ikke var fundet.

Først 3. juni blev der fundet jordiske rester af Maria From Jakobsen, efter at Thomas Gotthard havde ledt politiet til findestedet i Sundbylille nær Frederikssund, hvor parret boede. Dermed kunne politiet efter DNA-analyser endelig konkludere, at Maria From Jakobsen var død.

I syv måneder havde Thomas Gotthard nægtet sig skyldig. Men mens han sad varetægtsfængslet mødtes han med sin familie, og det blev udslagsgivende for, at han besluttede at tilstå, forklarede han tirsdag i retten.

Han tænkte på Maria From Jakobsens familie og vidste, hvor meget det betyder for efterladte at få begravet deres kære.

Derfor gik han uden om sin forsvarer og fortalte det hele til politiet, fremgår det af retsmødebegæringen.

Kræver 15 års fængsel

Anklager Anne-Mette Seerup mener, at Thomas Gotthard skal idømmes ikke under 15 års fængsel "for koldblodigt og beregnende at have dræbt sine børns mor".

Det begrunder hun med, at han besluttede at dræbe Maria From Jakobsen en uge før drabet. At han nøje planlagde og forberedte drabet. Og at han gjorde alvor af sine planer "den skæbnesvangre mandag morgen".

Ifølge anklageren havde Thomas Gotthard været ikke bare dygtig, men så dygtig, at han kunne være sluppet afsted med drab. Der er heller ikke tvivl om, at han udnyttede sin betroede stilling som præst, mener hun.

- Der var ikke nogen, der til at starte med forestillede sig, at en præst havde slået sin kone ihjel, siger Anne-Mette Seerup.

Ifølge anklageren er der ikke en eneste formildende omstændighed. Den meget omfattende planlægning ned til mindste detalje er til gengæld skærpende, mener hun. Det samme er "den omfattende lemlæstelse af liget".

Hun køber ikke Thomas Gotthards forklaring om, hvorfor han besluttede at tilstå. Politiet var lige i hælene på ham, påpeger hun.

Forsvarer: Højst 13 års fængsel

Forsvarsadvokat Jesper Storm Thygesen anerkender, at der er skærpende omstændigheder, men mener, at Thomas Gotthard skal straffes med højst 13 års fængsel.

Almindeligvis giver et drab 12 års fængsel, og hvis man alene kigger på drabet, bør det ikke give mere end 12 år, påpeger han.

Han anerkender dog, at straffen skal være højere på grund af de skærpende omstændigheder. Det er planlægningen, den usømmelige omgang med liget og en brand, som Thomas Gotthard startede på en ejendom i Ølstykke for at destruere sine spor.

I modsætning til anklageren mener forsvareren dog, at Thomas Gotthards tilståelse tjener som en formildende omstændighed. Det er noget, som ”i praksis altid medfører rabat”, siger han.

Det sidste ord

Til sidst fik Thomas Gotthard ordet, og læste op af et forberedt papir.

- Jeg slog Maria ihjel. Jeg tog egenhændigt beslutningen om at gøre en ende på hendes liv, hendes fremtid og hende drømme. Den skæbne fortjente hun ikke, læste han op.

Han indrømmede at have løjet, bedraget og manipuleret. Og så takkede han politi, anklagemyndighed og fængselspersonale for at behandle ham godt og ordentligt.

Til sidst undskyldte han til blandt andet sine børn og de pårørende.