Krimi

15 års fængsel til sognepræst for at dræbe sin hustru

Dommeren lagde vægt på præstens nøje planlægning og brutalitet. Han overvejer at anke.

Thomas Gotthard er idømt 15 års fængsel ved Retten i Hillerød for drabet på sin hustru, Maria From Jakobsen, som han har to børn med.

Det sker, efter at den 45-årige sognepræst tirsdag tilstod drabet ved et såkaldt indenretligt forhør bag lukkede døre.

Derefter blev sagen gennemført som en tilståelsessag med domfældelse samme dag.

Overvejer anke

Dommeren lagde i sin afgørelse vægt på, at drabet var en nøje planlagt og velovervejet handling.

Desuden lagde hun vægt på den målrettethed og efterfølgende brutalitet, han udviste i en længere periode i forbindelse med bortskaffelsen af liget.

Den over to meter høje præst var iført hvid skjorte og sort blazer. Han stod roligt med hænderne foldet foran sig og det glatbarberede ansigt vendt mod dommeren, mens hun læste dommen op.

Hans forsvarer, Jesper Storm Thygesen, udbad sig på vegne af sin klient betænkningstid i forhold til en eventuel anke. Han havde argumenteret for 13 års fængsel, men retten fulgte anklagerens vurdering, som lød på 15 års fængsel.

Planlagde drab

Thomas Gotthard slog Maria From Jakobsen ihjel i parrets have i Frederikssund mandag morgen 26. oktober sidste år. Ifølge præstens egen forklaring slog han hende først hårdt i baghovedet med en sten, så hun mistede bevidstheden. Derefter holdt han hende for næse og mund i flere minutter, indtil hun døde.

Thomas Gotthard er desuden dømt for usømmelig omgang med lig og brandstiftelse i forbindelse med, at han skjulte sine spor.

Drabet og bortskaffelsen af liget havde han nøje planlagt i ugen op til, at han slog sin hustru ihjel.

Han havde blandt andet købt en 208 liters fodertønde, saltsyre og kaustisk soda. Tingene brugte han siden til at skjule og delvist opløse liget. Han var blandt andet inspireret af et afsnit af tv-serien 'Breaking Bad'.

Han flyttede liget. Han begravede det og gravede det op igen for at partere det i flere dele. Han brændte kropsdelen og begravede dem igen.

Efter drabet fortalte han politiet, at Maria From Jakobsen havde forladt hjemmet i nedtrykt tilstand, og politiet gik ud med en efterlysning. Det var en del af Thomas Gotthards plan.

Men efter cirka tre uger blev han anholdt og sigtet for drab. Det nægtede han i syv måneder, indtil han i juni i år ledte poltiet på sporet af jordiske rester efter Maria From Jakobsen og tilstod drabet.

Ikke én udløsende faktor

Beslutningen om at slå Maria From Jakobsen ihjel tog Thomas Gotthard i ugen op til drabet. Han begyndte at lave to do-lister, som han senere brændte. En slags forberedelseslister.

- Det er forfærdeligt at sige, men det gav ham en form for hobby, læste anklageren op fra hans forklaring.

Der var ifølge hans forklaring ikke én udløsende faktor. Men han ”var presset” og ”ville have fred fra hende”.

Han havde også forklaret, at han havde haft en lang affære med en anden kvinde, at Maria From Jakobsen havde foreslået parterapi, og at han havde dårlige erfaringer med skilsmisse.

- Det her er ikke en ulykkelig kærlighedshistorie om en mand, der ikke kunne få sit livs kærlighed. Eller sit livs tredje kærlighed, lød det fra anklager Anne-Mette Seerup, da hun argumenterede for en passende straf.

- Tværtimod er der tale om en mand, der så sin hustru som en klods om benet.

Efterfølgende var anklageren tilfreds med dommen.

- Jeg mente, straffen skulle være 15 års fængsel, og det blev det, sagde hun til TV 2.