Krimi

Rigmand udlover dusør i sag om stenkast mod danske biler

Politiets reaktion på nyheden om dusøren er blandet.

116 stenkast mod biler, over 100 af dem danske, på strækningen mellem Malmø og Ystad i løbet af de seneste måneder.

Det får nu den danske investor og rigmand Magnus Kjøller, der til daglig er bosat i Dubai, til at udløve en dusør for oplysninger, der kan føre til anholdelsen af gerningsmanden eller gerningsmændene. Beløbet lyder på 10.000 svenske kroner, cirka 7.300 danske kroner.

- Flere er blevet skadet, og det er kun et spørgsmål om tid, før dette får livsfarlige konsekvenser, skriver Magnus Kjøller i et Facebook-opslag.

Han beder i Facebook-opslaget personer, der har oplysninger, som kan føre til anholdelser i sagen, om at henvende sig til Skånes Politi.

- Jeg er selv fra Bornholm, så det her er noget, der ligger mig på sinde, siger Magnus Kjøller til TV 2.

Han undrer sig over, at sagen endnu ikke er opklaret og gerningsmanden eller gerningsmændene anholdt.

- Det, tror jeg, der er mange mennesker, der gør. Men jeg er ikke politimand, og jeg kan ikke vurdere, om det er godt eller skidt politiarbejde, siger Magnus Kjøller.

Blandet reaktion fra politiet

Hos politiet i Skåne, der arbejder intensivt for at opklare sagen, er reaktionen på nyheden om dusøren i sagen blandet.

- Jeg kan ikke sige, om vi hilser den velkommen. Vi har ikke tradition for den slags i Sverige. Det viser jo, at her er et godt menneske, der vil gøre noget godt for samfundet. Og måske penge taler deres eget sprog, siger Ewa-Gun Westford, politikommissær og talsmand for Skånes politi, til TV 2.

Ikke stenkast de seneste dage

Hun oplyser, at det seneste stenkast mod en dansk bil var i fredags.

- Der har ikke været nogen de seneste dage, så nu krydser vi fingre for, det stopper, siger Ewa Gun-Westford.

Står det til folketingsmedlem Peter Juel-Jensen (V), der er valgt på Bornholm, burde justitsminister Nick Hækkerup (S) udlove en større dusør i sagen. Det ønske formulerer han blandt andet i seks spørgsmål til justitsministeren, skriver TV 2/Bornholm.

- Man burde jo faktisk fra udenrigsministerens side, hver eneste gang der havde været et stenkast, kalde den svenske ambassadør i Danmark til samtale for at høre, om man har foden på bolden. Sådan ville jeg have grebet det an, siger Peter Juel-Jensen til TV 2/Bornholm.

S-medlem tilfreds med regeringen

Nick Hækkerup (S) er på ferie, men Lea Wermelin skriver i en mail til TV 2/Bornholm, at hun er godt tilfreds med regeringens håndtering af sagen. Hun er miljøminister, men understreger, at hun i denne sag udtaler sig som socialdemokratisk folketingsmedlem valgt på Bornholm.

- Jeg har haft dialog med mine kolleger i regeringen om det og er glad for, at både statsministeren, udenrigsministeren og justitsministeren er optaget af sagen og allerede har taget det op med vores svenske naboer for at få handlet på det, komme til bunds og få stillet gerningsmændene til ansvar. Det er livsfarligt med stenkastene, og det skal stoppes, skriver Lea Wermelin i en mail til TV 2/Bornholm.