Krimi

Begge gidsler fri efter svensk fængselsdrama

Da politiet efterkom gidselstagernes krav om 20 kebabpizzaer til de indsatte, blev den første fængselsbetjent frigivet.

Ni timers gidseldrama i det svenske fængsel Hällbysanstalten i Eskilstuna i Sverige er forbi, efter begge fængselsbetjente er blevet frigivet.

Det oplyser svensk politi på sin hjemmeside.

- Vi vurderer situationen som stabil. Ingen er såret, så vidt vi ved, siger Kenneth Holm, som er sikkerhedsdirektør i det svenske fængselsvæsen, på svensk tv onsdag aften.

Dagen igennem har svensk politi og sikkerhedsstyrker arbejdet intensivt på at få frigivet to fængselsbetjente, der var taget som gidsler af to indsatte.

Det første gidsel blev frigivet cirka klokken 19, mens det andet gidsel blev frigivet cirka 21.30.

Begge indsatte er efterfølgende anholdt og sigtet for kidnapning, oplyser svensk politi.

Bevæbnet med barberblade

De to gidseltagere var ifølge flere svenske medier bevæbnet med selvfremstillede våben, som bestod af barberblade fastgjort til tandbørster.

Ifølge de svenske medier er det to drabsdømte, som stod bag gidseltagningen. Den ene er en 30-årig mand, som er idømt 18 års fængsel for et drab i 2016. Den anden er en 24-årig mand, der ligeledes er idømt 18 års fængsel for et knivdrab i 2019.

Svensk politi har siden middag været massivt tilstede i området med politipatruljer, motorcykelpoliti og hundepatruljer. Det samme har forhandlere, indsatsstyrken og den nationale tasckforce, som tidligere på dagen ankom med en helikopter.

Løsladt efter pizzaleverance

Omkring 16.00 lød medingen fra flere svenske medier, at de to gidseltagere var klar til at frigive den ene af fængselsbetjentene, hvis alle 20 indsatte på afdelingen fik kebabpizza til gengæld.

Det krav efterkom politiet, og 17.30 blev der hentet 20 kebabpizzaer hos det lokale pizzeria.

Derefter blev det ene gidsel løsladt.

Hvad der førte til løsladelsen af gidsel nummer to er endnu uvist, ligesom hele motivet bag gidseltagningen er uklart. Ifølge de svenske mediers oplysninger blev der undervejs udover pizzaer dog også stillet krav om, at gidseltagerne fik en helikopter stillet til rådighed.

Ikke første gang

Det er ikke første gang, at et gidseldrama finder sted i netop Hällbysanstalten, som er et fængsel for særligt farlige fanger, der er beliggende godt 100 kilometer vest for Stockholm.

I 2004 blev en kvindelig ansat holdt som gidsel af to indsatte udstyret med et hjemmelavet våben i seks timer. Til sidst overgav de indsatte sig. Kvinden slap ud uden kvæstelser.

Fængslet er i sikkerhedsklasse 1. Det er den højeste sikkerhedsklasse, og fængslet håndterer derfor de mest risikofyldte indsatte.

Ifølge Kriminalforsorgen i Sverige har fængslet 98 pladser, men der har været overbelægning i en længere periode.