Krimi

Plakater hængt op i Ystad efter stenkast - ”DANSK JÄVLAR”

102 danske biler er den seneste tid blevet ramt af stenkast på den svenske E65 mellem Malmø og Ystad.

Små plakater er blevet sat op flere centrale steder i Ystad. De forestiller en mand på en motorvejsbro med et sværd i den ene hånd og en bombe i den anden. Henover står der ”DANSK JÄVLAR” eller forbandede danskere.

Bagmanden er den racismedømte, svenske provokunstner Dan Park. Han lavede de 12 til 13 plakater, efter han læste om de mange stenkast mod danske biler på E65 motortrafikvejen mellem Malmø og Ystad.

- Det er næppe skåninge, der gør det. Jeg tror, at det er folk på den svenske venstrefløj, der tænker, at danskerne er racister. Det kan være ANTIFA, autonome eller kriminelle indvandrere, siger han til TV 2.

Han beskriver selv personen på plakaten som muslim, og det er netop for at vise, at han personligt tror, at stenkastene har noget med den danske indvandringspolitik at gøre.

- Pointen er at sætte fokus på, at det finder sted. At det kun går ud over danske biler sandsynliggør, at det handler om Danmark, siger Dan Park.

Hos svensk politi er de opmærksomme på plakaterne, men de giver ikke meget for kunstnerens teorier.

- Det lyder utroligt, at der skulle være racisme mellem svenskere og danskere. Vi udelukker dog ikke noget, så længe efterforskningsarbejdet er i gang, siger Ewa-Gun Westford, der er presseansvarlig hos Polisregion Syd, til TV 2.

Trist milepæl

Tirsdag formiddag registrerede svensk politi anmeldelse nummer 100 om stenkast mod biler på motortrafikvej E65, der forbinder Malmø og Ystad. Men allerede få timer senere var det tal 102.

- Der er forfærdeligt, og vi arbejder hårdt på at opklare, hvem der står bag. Vi ved, at nogle anmeldelser er stenslag, men de fleste er stenkast mod danske biler, siger Ewa-Gun Westford.

Samtidigt understreger hun, at de fortsat prioriterer efterforskningen med både helikoptere og droner, ligesom de er massivt til stede langs E65 i både patruljevogne og civile biler.

- Vi har forskellige motiver. Det kan være folk, der ikke kan lide danskere. Det kan være politisk. Det kan være noget sportsligt, eller det kan handle om coronavirus. Lige nu holder vi alt åbent, siger Ewa-Gun Westford.

Der er endnu ikke foretaget nogen anholdelser, og politiet ved ikke, om der er tale om en eller flere gerningsmænd.

Følg politiets anvisninger

Danske bilister skal køre lidt mere forsigtigt og være ekstra opmærksomme - og ser man noget, så skal man holde ind med det samme og kontakte politiet. Sådan lyder opfordringen fra politiet.

- Det er vigtigt, at bilister ikke venter til de eksempelvis er med færgen til Bornholm. Så bliver det svært at fange nogen. Hvis man holder ind til siden og ringer, så kommer vi straks, siger Ewa-Gun Westford.

Hos Bornholmslinjen, der sejler mellem Ystad og Rønne, ser de også med stor alvor på sagen.

- Vi er klar over, at man kan være nervøs for at nå færgen, men vi vil gøre vores yderste for at finde en plads til jer. Så stop bilen og brug tiden på at kontakte politiet, så de kan komme til bunds i sagen, siger Jesper Maack, er er kommunikationschef hos Bornholmerlinjen, til TV 2 Bornholm.