Krimi

IS-videoer er bevis i dansk terrorsag

Den 26-årige mand nægter at være tilhænger af Islamisk Stat.

Tre mænd bevæbnet med geværer står bag to andre, der sidder på jorden. Videoen afsluttes med, at de to på jorden bliver skudt.

Videoen er udgivet af terrororganisationen Islamisk Stat 22. september 2019 - dagen efter dukkede den op i en sms-tråd på den terrortiltaltes mobiltelefon.

Senioranklager Line Steffensen gennemgik fredag videoen i Københavns Byret, hvor den tiltalte SM sammen med en jævnaldrende kammerat er tiltalt for at planlægge et eller flere terrorangreb i Danmark eller udlandet.

- Der er desværre mange videoer med det indhold, du beskriver. Jeg har muligvis set den, muligvis har jeg ikke, siger 26-årige SM i Københavns Byret.

Officielle Islamisk Stat-videoer

I alt har politiets efterforskere fundet spor efter 1288 videoer på SM's telefon. Nogle udgivet af Islamisk Stat, nogle kommer andre steder fra, nogle er slettet.

I de fleste tilfælde kan teknikerne ikke redegøre for, om videoerne er afspillet eller overhovedet er set. I andre tilfælde kan de godt - eller SM forklarer, at han har set dem.

SM fremhævede, at det ikke kun er videoer fra Islamisk Stat. Der er også videoer fra andre militser.

Anklageren beskrev endnu en video med en person, der bliver skudt i hovedet på klos hold, ledsaget af ordene "Allahu akbar" - altså Allah er større.

Delte ikke videoerne

SM sagde i retten, at han syntes, det var “problematisk”, at anklageren fremhævede videoerne fra Islamisk Stat.

- Jeg kan bare ikke se, det er relevant. Det er ikke noget, jeg har delt, det er ikke noget, jeg har omtalt nogle steder, siger SM.

Han fulgte med i terrororganisationens officielle propagandakanal for at blive klogere og høre historierne fra førstehånd - ligesom han fulgte med mange andre steder.

- De henretter en og siger, han er spion, de henretter en og siger, han gjorde et eller andet. Det er meget det samme.

Og ja, det kunne da godt være, han havde gemt en propagandavideo, hvor animerede tegninger af vestlige bygninger som Eiffeltårnet bliver sprængt i luften. Men det var for, at han senere ville kunne referere til den i en diskussion, lyder det.

Pige skærer hovedet af dukke

Anklageren viste også en video, hvor en pige tildækket i sort lægger en dukke på et hvidt stengulv. Med en kniv skærer hun hovedet af dukken. Det tager lidt tid. Så kigger pigen ind i kameraet, holder dukken op og siger “Allahu akbar”.

- Ja, jeg har set den. Det er desværre blandt de uhyrligheder, at børn gør det der, siger SM.

Han huskede ikke, om han skulle have gemt videoen - eller i givet fald hvorfor.

"Hader kors"

I retten har SM forklaret, at han helt grundlæggende er nysgerrig, at han er troende muslim, men ikke ekstremist, og at han nærer stor modstand mod Islamisk Stats terrorhandlinger.

På den anden side ville anklageren med videoerne at bevise, at han opmærksomt og nogle gange dagligt fulgte med i Islamisk Stats propaganda. At talrige videoer, billeder og korrespondancer beviser, at han var tilhænger af terrororganisationen.

Desuden kom det på retssagens første dag frem, at den tiltalte havde brændt Jesus' hoved i sit pas, ligesom en korrespondance med en pige i 2019 kom ind på kristne symboler.

- Jeg hader kors, de er overalt i det her land. Fordi deres flag er på alle produkter, skrev SM.

Han forklarede, at det mest handlede om at imponere pigen religiøst.

Våben fra PET-agent

Da SM og hans kammerat blev anholdt i december 2019, skete det under en storstilet antiterroraktion umiddelbart efter, at den 26-årige havde købt to pistoler, seks magasiner, to lyddæmpere og 750 skud.

Våbnene blev solgt af en PET-agent, der optrådte under dække.

Ifølge forsvarsadvokat Janus Malcolm Pedersen skete det til en urimelig lav pris, således at den hemmelige agent lokkede SM til at købe våben, han ellers ikke ville have købt.

Yderligere tre personer fra anholdelsesaktionen er fortsat varetægtsfængslet og sigtet for at planlægge terrorangreb med sprængstof, en er idømt to års fængsel samt udvisning i Retten i Odense.

I forhold til de fleste andre er sigtelserne opgivet.

Retssagen fortsætter gennem sommeren og efteråret. Det forventes, der afsiges dom til oktober.