Krimi

Blev dømt for brug af lattergas i sag om trafikdrab på pige: - Det er dansk retshistorie, siger kriminalreporter

Men fremtiden bliver ikke nødvendigvis nem for anklagere i lattergas-sager.

Indtagelse af lattergas er for første gang nogensinde blevet brugt som bevis for hensynsløs kørsel.

Det skete fredag eftermiddag, da en 21-årig mand blev dømt for at køre en femårig pige ihjel på Frederiksberg – efter han havde indtaget den omdiskuterede gas.

- Det er dansk retshistorie, siger kriminalreporter på TV 2 Astrid Søndberg.

Så godt som umuligt at spore lattergas

Lattergas har i den grad været på dagsordenen, siden ulykken skete i oktober. For selvom politiet mente, at indtagelse af gassen var særligt afgørende for ulykken, var der ikke de store forhåbninger om, at det ville blive et afgørende element i retssagen.

For det første er det så godt som umuligt at spore i blodet. For det andet står lattergas ikke på listen over forbudte stoffer i trafikken.

Det betyder, at det i princippet først er ulovligt at inhalere lattergassen, hvis føreren af en bil ikke længere kan styre sit køretøj.

Og det vurderede retten altså fredag eftermiddag, da de fandt, at den 21-åriges kørsel var "særligt hensynsløs" på grund af indtagelse af gassen.

Forslag: Forbudt at have lattergas i bilen

Men måske det burde være nemmere at dømme bilister for at være påvirket af lattergas.

Det mener i hvert fald flere partier, der siden ulykken med den femårige pige har argumenteret for at få lattergas på listen over forbudte stoffer at indtage i trafikken.

Det gælder Det Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Venstre.

- I den her situation forestiller jeg mig, at lovgivningen bliver sådan, at man ikke må have adgang til lattergas i sin bil. Så rammer vi alle tilfælde, og så bliver det bilistens risiko, hvis han vælger at køre med lattergas i bilen, lød det eksempelvis i april fra Preben Bang Henriksen, der er retsordfører for Venstre.

Et skridt i den rigtige retning

Og Kristian Kirk, der var anklager i dagens retssag, kalder det ”en meget stor tilfredsstillelse”, at indtagelsen af lattergas endte med at spille en bærende rolle.

- Vi statuerer for første gang, at det kan lade sig gøre at få folk dømt for at køre i lattergaspåvirket tilstand, siger han.

Ifølge ham er dagens dom "det første skridt". Men han understreger, at det stadig er meget vanskeligt at bevise, at personer rent faktisk har været påvirket af lattergas.

Døren er sparket ind

Han fortæller, at det i denne sag lykkedes grundet det store efterforskningsarbejde, der har klarlagt omstændighederne omkring indtagelsen af lattergas op til gerningstidspunktet.

- Det vil man langt fra kunne gøre i alle sager, siger han.

Eksempelvis foretog den 21-årige et opkald, hvor man kunne høre ham indtage gassen, mens et vidne også så ham smide den karakteristiske blå beholder ud af sin bil umiddelbart inden ulykken.

Fra TV 2s retsreporter Astrid Søndberg lyder det, at dommen kan få betydning for fremtidige sager om indtagelse af lattergas i trafikken.

- Det betyder ikke, at anklagemyndigheden vil få det let med den slags sager i fremtiden, for mængden og karakteren af beviser i denne her sag var helt usædvanlig. Men nu er døren sparket ind, og når der først én gang er dømt for indtagelse af lattergas i trafikken, kan det blive lettere i fremtiden.

Dømt for 33 forhold

Den 21-årige mand blev i alt idømt seks års fængsel samt frataget retten til at køre for bestandig. Han blev dømt for 33 forhold, hvilket foruden trafikdrabet på den femårige pige også omfatter et andet alvorligt trafikuheld, der involverede to kvinder.

De blev begge kvæstet - den ene så alvorligt, at hun lå i koma i fem uger og i dag lider af en hjerneskade.

Foruden trafikdrabet blev han også fundet skyldig i at være i besiddelse af 247 gram kokain og over et kilo hash med henblik på videresalg. Læs mere om de 33 forhold, han blev dømt for, her.