Krimi

21-årig er idømt seks års fængsel efter trafikdrab på femårig pige

Dommen indeholder dansk retshistorie, siger TV 2s kriminalreporter.

En 21-årig mand er fredag eftermiddag idømt seks års fængsel i Retten på Frederiksberg. Han fratages også retten til at køre bil for bestandig.

Dommen er en kulmination på en række sager mod den 21-årige ved navn Helmi Mossa Hameed, der blandt andet involverer to trafikulykker og falske pengesedler. I alt blev Helmi Mossa Hameed tiltalt for 35 forhold og blev blot frifundet i to af dem.

Den ene af bilulykkerne involverede en femårig pige, der blev dræbt på stedet.

Hun var blevet hentet af sin mor i børnehave og var på vej hjem, da den 21-årige kørte ind i hende på Peter Bangs Vej i København 28. oktober.

Han flygtede efterfølgende fra gerningsstedet og blev først anholdt 30 timer efter.

Anklager: ”Dræber på hjul”

Helmi Mossa Hameed havde købt en flaske lattergas på 580 gram, som han tog i løbet af få timer. Anklageren Kristian Kirk har fremhævet, at det kun er tilladt at sælge 17 gram til en person, fordi gassen bliver betragtet som farlig.

Kristian Kirk har tidligere sagt i retten, at lattergassen gjorde den 21-årige til en ”dræber på hjul”.

Og netop lattergassen spillede også en stor rolle i dagens dom, siger Astrid Søndberg, der er kriminalreporter på TV 2.

Indtog lattergas 80 gange et par timer før drab

Hun fortæller, at retten lagde vægt på, at Helmi Mossa Hameed var påvirket af lattergas, da han dræbte den femårige pige.

Det gjorde retten på trods af, at der ikke var nogen "fuldstændig sikre beviser" - blandt andet, fordi lattergas ikke kan spores i blodet. Dog foretog han et afslørende opkald til en ven:

- Her kan man høre, at han sidder og tager lattergas. Anklagemyndigheden har talt 80 indtagelser af lattergas i løbet af den telefonsamtale et par timer inden trafikdrabet, siger Astrid Søndberg.

Blandt beviserne var også en kvinde, der så Helmi Mossa Hameed smide en stor blå beholder af lattergas ud af bilen umiddelbart inden ulykken, fortæller TV 2s retsreporter. Derudover var hans DNA også på patronen.

Lyn-analyse

Det er dansk retshistorie. Det er første gang, retten har fundet det bevist, at indtagelse af lattergas er skyld i hensynsløs kørsel. Det betyder ikke, at anklagemyndigheden vil få det let med den slags sager i fremtiden, for mængden og karakteren af beviser i denne her sag var helt usædvanlig. Men nu er døren sparket ind, og når der først en gang er dømt for indtagelse af lattergas i trafikken, kan det blive lettere i fremtiden.

Anklager Kristian Kirk er "meget, meget, meget tilfreds" med den afsagte dom.

- Vi er blevet hørt på alle væsentlige og principielle punkter i denne her sag. Vi bad også retten om at udmåle en meget hård straf, og det har den imødekommet, siger han til TV 2.

Manglende lægelige beviser

Forsvarer Christian Buhl Bjerrehus har i sagen peget på, at der ikke er nogen lægelige beviser for, at Helmi Mossa Hameed tog lattergas. Han har også løbende argumenteret for, at ingen vidner har set indtagelsen.

Efter domsafsigelsen siger Christian Buhl Bjerrehus til TV 2 , at han stadig forholder sig kritisk til, at der ikke er "klinisk dokumentation" for bevisførelsen.

- Som i enhver anden straffesag er der nu 14 dage til at overveje, om sagen skal ankes til landsretten. Men jeg tror, alle parter håber på en snarlig afslutning. Specielt af hensyn til de pårørte efterladte, siger han.

Blodprøver fra den 21-årige efter ulykken viste desuden, at Helmi Mossa Hameed havde kokain i blodet.

Stor mediebevågenhed

Forsvarer Christian Buhl Bjerrehus har argumenteret for en straf på fire måneder for det uagtsomme manddrab på Peter Bangs Vej.

Advokaten mener ikke, at der var nogen skærpende omstændigheder og har understreget, at man ikke skulle lade sig påvirke af den mediebevågenhed, sagen har haft.

Sammen med de øvrige forhold, Helmi Mossa Hameed var tiltalt for, burde straffen ligge mellem to et halvt og tre års fængsel, mener forsvareren.

Foruden trafikdrabet blev Helmi Mosse Hameed også fundet skyldig i at være i besiddelse af 247 gram kokain og over et kilo hash med henblik på videresalg. Læs mere om de 33 forhold, han blev dømt for, her.