Krimi

Terrortiltalt brændte Jesus hoved i pas: Det var en skør tanke

En 26-årig mand, der er tiltalt for forsøg på terror, hævder at tage afstand fra terrororganisationen Islamisk Stat.

Han betragter ikke sig selv som religiøs, men han praktiserer islam, kommer i moskéen, beder dagligt og holder sig mere eller mindre til reglerne om, hvad en troende muslim må spise.

Sådan beskrev en 26-årig terrortiltalt mand sit forhold til islam, da han torsdag blev afhørt i Københavns Byret.

- Jeg tror på Gud, ja, jeg tror på profeter og islam, ja. Men det betyder ikke, at jeg er from eller retskaffen, sagde den 26-årige mand med en tydelig stemme.

Manden er sammen med en jævnaldrende kammerat tiltalt for at planlægge et eller flere terrorangreb, hvilket ifølge politiet mislykkedes, da de to blev anholdt under en omfattende antiterroraktion i december 2019.

Anholdelserne fandt sted umiddelbart efter, at den 26-årige havde købt to pistoler, seks magasiner, to lyddæmpere og 750 skud af en person, som i virkeligheden var PET-agent. Han nægter sig skyldig.

Har undersøgt Islamisk Stat

Senioranklager Line Steffensen stillede mange spørgsmål om hans interesse for terrororganisationen Islamisk Stat, men han fastholdt, at han ikke nærer sympati for organisationen.

- Dem tager jeg stærkt afstand fra. Jeg har undersøgt dem, og jeg har selvfølgelig godt kunnet se, at det har været en meget ekstrem fortolkning af koranen og profetens budskaber, sagde han.

Han fortalte også, at han respekterer andre religioner. Især dem, hvor man har en enkelt gud - han håber, at de, der tror på flere guder eller slet ingen, bliver klogere.

Brændt plet i passet

Den 26-årige mand, der har langt mørkt hår og skæg, er født i Egypten, men har boet i Danmark, siden han var helt lille. Han har dansk pas.

Men i passet er en sort plet, på den side hvor Jellingstenen med den korsfæstede Jesus er afbilledet. Et billede af passet med den sorte plet blev vist i retten.

- Det er brændt væk. Det var ikke et forsøg på det. Det var for at ændre logoet. Jeg ved godt, at det skal forestille at være Jesus, forklarede den tiltalte.

- Jeg synes, at det er nedværdigende. Jeg tror ikke på, at Jesus blev hængt på et kors. Når vi beder, må der ikke være genstande af idoler, der bliver tilbedt af andre, sagde han.

- Det var en skør tanke. Jeg var lidt ny inden for islam dengang, sagde han og tilføjede, at han havde brændt i passet og senere også sat et mærke over Jesus hoved i sin søns pas for at imponere en kvinde, han skrev sammen med.

Sønnen er dog født i 2017, fik anklageren frem, så rigtig langt tilbage var det altså ikke.

Bliver den 26-årige mand dømt, har anklagemyndigheden taget forbehold for, at han skal miste sin danske indfødsret og dermed passet - samt udvises af Danmark.

Havde spilleliste med bevæbnede krigere

På musikplatformen Soundcloud viser den 26-åriges profilside, at han også i musikkens verden interesserede sig for religiøse temaer. Det fremgik, han var glad for at lytte til såkaldte nasheed - en særlig musikform, hvor a capella sange sunget af mænd berører forskellige religiøse temaer.

Det er velkendt, at terrororganisationen Islamisk Stat udbreder propaganda gennem netop denne musikform.

Anklager Line Steffensen spurgte ind til, hvorfor den 26-årige på sin spilleliste havde sange, som var afbilledet med bevæbnede krigere, IS-flag og Osama bin Laden.

- Jeg har været nysgerrig på, hvad der blev sagt, og om jeg overhovedet kunne forstå det. Men der har været alt muligt andet derinde, sagde han.

Den unge mand forklarede, at han for nogle år siden har gået til undervisning i arabisk og havde lært om, hvad muslimer tror på.

I december 2019 skrev den 26-årige mand på beskedtjenesten Telegram med en person, som i virkeligheden var en PET-agent. På et tidspunkt aftalte de at mødes, og agenten solgte ham to pistoler for 6800 kroner.

Samme dag - 11. december 2019 - slog politiet til i en omfattende aktion og anholdt i alt 20 personer. Flere er siden blevet løsladt, og nogle er sigtet i en separat sag om forsøg på fremstilling af bomber til terror.

En anden mand - også 26 år - er ligeledes tiltalt for terrorforsøg ved at have medvirket til købet af de to pistoler. Han kræves udvist.

Han gav dagen inden våbenkøbet den 26-årige mand 7000 kroner. Ifølge anklagemyndigheden vidste han, at de skulle bruges på køb af våben til terror, men det nægter han, ligesom han nægter sig skyldig i at have noget med terror at gøre.

Han ventes afhørt i næste uge.