Krimi

Hemmeligholdelse efter terroraktion er slut - nu begynder retssagen

To unge mænd kræves udvist, efter de ifølge politiet købte pistoler, lyddæmpere og 750 skud beregnet til et eller flere terrorangreb.

En 26-årig mand havde fået overdraget to pistoler, to lyddæmpere, seks magasiner og 750 skud ved indkøbscenteret Fields i København, da han blev anholdt 11. december 2019.

Nu er manden S sammen med en jævnaldrende mand A tiltalt for at planlægge et eller flere terrorangreb i Danmark eller udlandet. Retssagen begynder torsdag i Københavns Byret.

- Våbenkøbet viser, at de to mænd var langt i deres planlægning og havde viljen til at udføre et eller flere angreb, sagde statsadvokat Lise-Lotte Nilas, da tiltalen mod de to mænd blev rejst.

Koordineret politiaktion

Begge blev anholdt kort efter våbenkøbet i forbindelse med en storstilet antiterror-aktion, hvor Politiets Efterretningstjeneste sammen med syv politikredse anholdt i alt 22 personer.

En enkelt allerede er idømt to års fængsel og udvisning af Danmark, mens yderligere tre personer fortsat er varetægtsfængslet sigtet for forsøg på at fremskaffe remedier til fremstilling af sprængstof, der skulle bruges til et eller flere terrorangreb i Danmark eller udlandet.

Hvordan de to formodede terrorceller ifølge politiet skulle være forbundet, er ikke kommet frem, ligesom det ifølge tiltalen ikke har været muligt for politiet med sikkerhed at fastslå, hvor et eventuelt terrorangreb skulle finde sted.

Våben til terror

I alt er der afsat 15 retsdage over sommeren og efteråret til sagen, og dommen forventes efter planen 26. oktober.

- Det er en omfattende terrorsag, hvor man har forsøgt at købe våben med henblik på at udføre terror, siger senioranklager Line Steffensen.

Imidlertid blev pistolerne solgt til den 26-årige mand S af en agent fra Politiets Efterretningstjeneste, og det vil ifølge mandens forsvarer, Janus Malcolm Pedersen, blive et tema i retssagen.

- Det er problem, hvis PET aktivt går ind og deltager i transaktioner eller handlinger, der ender med, at folk begår noget strafbart, siger Jesper Malcolm Pedersen.

Politiagenter må ikke fremprovokere

I Danmark er det ikke tilladt for politiagenter at fremprovokere strafbare handlinger, og selvom PET har videre rammer for at benytte agenter end det almindelige politi, mener forsvarsadvokaten stadig, at prisen for de solgte våben var urimeligt lav.

- Man kan jo ikke have, at personer bliver tiltalt i straffesager for at begå noget, der ikke var sket, hvis politiet ikke havde været inde over, siger Janus Malcolm Pedersen.

At PET's agenter skulle have ageret udenfor deres beføjelser, bliver dog på det skarpeste afvist af anklageren.

- Vi mener, at alt er foregået efter reglerne, siger anklager Line Steffensen.

Forskellige roller mellem tiltalte

Den anden tiltalte, A, var ikke til stede ved våbenkøbet, og hans forsvarer Jane Ranum fastholder, at hans rolle i sagen ikke har noget med hverken våben eller terror at gøre.

- Min klient nægter sig skyldig, og vi vil forsøge at overbevise nævningetinget om, at han selvfølgelig ikke kan dømmes, siger Jane Ranum.

Begge mænd er tiltalt for i månederne op til anholdelsen i forening at have planlagt et eller flere terrorangreb – men rollerne i sagen er forskellige for de to, mener Jane Ranum.

- Min klient var ikke til stede, da der blev overdraget våben. Og vi gør gældende, at han ikke har noget med det at gøre, siger Jane Ranum.

A's bror er ifølge TV 2s oplysninger dræbt i Syrien, hvor han kæmpede for terrororganisationen Islamisk Stat. Inden han mistede livet, optrådte han i propagandavideoer, der blandt andet viser ham kæmpe for Islamisk Stat.

Stjal parfume

Manden S, der købte våben, er desuden tiltalt for besiddelse af en foldekniv med et ni centimeter langt blad, da han blev anholdt ved Fields, ligesom han omtrent to måneder tidligere er tiltalt for at have stjålet en Tom Ford-parfume til en værdi af 815 kroner i Magasin.

Begge mænd har nægtet sig skyldige, men sagen er rejst ved et nævningeting, hvilket betyder, at anklagemyndigheden vil kræve en straf på mindst fire års fængsel.

Begge mænd kræves derudover udvist af Danmark - den ene har dansk indfødsret, som dermed kræves frakendt.