Krimi

31-årig kvinde slipper med 60 dages fængsel efter coronademonstration

Nanna Skov Høfpner er blevet frikendt for paragraf 81 d. Hun blev desuden frikendt for vold og opfordring til vold.

31-årige Nanna Skov Høpfner har fået sat sin straf ned fra 2 år til 60 dage.

Det er netop blevet bestemt i Østre Landsret af en enig domsmandsret.

Det var en rørt Nanna Skov Høpfner, der udtalte sig til pressen efter dommen.

- Jeg har det helt vildt. Jeg skal bare hjem og se mine børn. Det er helt sindssygt. Det beviser bare, at man må tro på, hvad man selv føler, at retssystemet skal se sandheden, siger hun til TV 2.

Hun var omgivet af sin familie og venner i retten, der ligeledes brød ud i gråd, da dommen blev læst op.

Kvinden blev idømt to års ubetinget fængsel ved byretten, og hun har siddet fængslet i Vestre Fængsel i cirka fire måneder.

Frikend for omtalt coronaparagraf

Straffen blev fordoblet, da man tog paragraf 81 d i brug, der handler om, hvorvidt "lovovertrædelsen har baggrund i eller sammenhæng med covid-19-epidemien i Danmark".

I byretten blev hun dømt for at have opfordret til vold under en Men In Black-demonstration 9. januar. Udover at have opfordret demonstranterne til at "smadre byen på en ikke-voldelig måde", skulle hun have opfordret til overfald med kast af kanonslag, sten, dåser og fakler mod betjente ved demonstrationen.

Hun blev desuden dømt for at gå forrest i demonstrationen og råbe i megafon til gruppen af demonstranter, at de skulle gå i formation, ligesom hun ikke fulgte politiets anvisninger om at opfordre demonstranterne til at ophøre demonstrationen.

Nanna Skov Høfpner er blevet frikendt for den såkaldte coronaparagraf 81 d, der fordobler straffen. Hun blev desuden frikendt for vold og opfordring til vold. Til gengæld dømmes hun de 60 dages fængsel for ikke at have forladt demonstrationen, da hun blev bedt om det af politiet - og at forsætte med forstyrrelse af den offentlige ro og orden.

Anklager ville have højere straf

Hun var den første, der i marts blev dømt efter paragraf 81d i en sag, som ikke handler om økonomisk svindel.

Op til onsdagens afgørelse i Østre Landsret har hun skiftet forsvarer, så det var Mette Grith Stage, der repræsenterede hende. I retten onsdag argumenterede Stage for, at paragraf 81d ikke kan bruges i hendes klients sag.

- Jeg tror godt, vi kan regne med, at nu er linjen lagt. Jeg tror ikke, at der bliver afsagt flere i Københavns Byret, hvor man går ind og dømmer efter paragraf 81d. Landsretten har klart sagt, at det dur ikke, siger hun til TV 2 efter dommen.

Senioranklager Henrik Plæhn ville derimod have hævet straffen til to og et halvt års fængsel. Anklagemyndigheden mente, at den 31-årige kvinde anstiftede og tilskyndede til vold mod betjente. Hun gik også forrest i demonstrationen flere gange, og derfor var hun en både central og ledende figur, lød det.

- Jeg må konstatere, at landsretten havde en noget anden vurdering end byretten. Både af det bevismæssige og den særlige coronabestemmelse, siger han til TV 2.

Men den enige domsmandsret dømte altså til fordel for forsvaret.