Krimi

Teenagere i hackergruppe tilstår bombetrusler mod skoler via Aula: - Det var bare for sjov

Tre teenagere mødte hinanden for første gang fredag, hvor de sammen er tiltalt i en sag om bombetrusler delt gennem elevprofiler på blandt andet Aula.

De begyndte som en gruppe af drenge, der spillede onlinespillet Minecraft.

Men fællesskabet blev til en hackergruppe, der endte med bombetrusler og henvisning til terrororganisationen Islamisk Stat.

Disse trusler blev sendt til flere skoler i november 2019 via elevprofiler på kommunikationsplatformene Aula og itslearning.

- Det var bare for sjov, sagde en dreng, der i dag er blevet 18 år, fredag i Københavns Byret.

Han er sammen med en jævnaldrende dreng tiltalt i sagen, mens en 2 år yngre dreng var 14 år på gerningstidspunktet og derfor ikke kan retsforfølges.

Han er dog tiltalt for at lyve over for politiet i en afhøring og påstå, at en fjerde dreng skulle være involveret. På det tidspunkt var han selv fyldt 15 år og var dermed over den kriminelle lavalder.

Evakuerede skoler og skræmte børn

I efteråret 2019 registrerede politiet i alt 17 tilfælde af trusler mod skoler, og i flere tilfælde blev skoler lukket og evakueret, mens forældre i andre tilfælde holdt deres børn hjemme.

Politiet nedsatte en efterforskningsgruppe i Midt- og Vestjyllands Politi, hvor den første trussel var modtaget, men efter at have gennemgået beviserne har anklagemyndigheden vurderet, at der kun kan rejses tiltale for to tilfælde af trusler mod henholdsvis Aarhus Tech og Klarup Skole samt forsøg på at sprede trusler gennem Tarup Skoles intranet, hvilket dog mislykkedes.

De faktiske omstændigheder omkring truslerne mod Aarhus Tech samt Klarup Skole har alle tre drenge tilstået – stærkt motiveret af en halv time lang video, som en af drengene optog af skærmen på sin computer, mens drengene over en online chat talte om og gennemførte truslerne.

En video politiet er i besiddelse af.

"Bomber på hele skolen"

Ordlyden i truslerne, som blev spredt via skolernes internetplatforme, var enslydende:

"Hey alle sammen, jeg ville bombe skolen i morgen. Jeg har bomber på hele skolen, hvis I ikke sender 5000 $ til (mailadresse udeladt, red.)".

Herefter fortsætter truslen:

"Jeg er kommet med i ISIS-forums, hvor jeg har mødt elektrikere osv., der laver bomber for mig. Den ene hedder (navn anonymiseret, red.)".

Kriger i pink pyjamas

Beskeden var ledsaget af et billede, som ifølge anklageskriftet forestillede en "ISIS-lignende kriger" – altså en kriger fra terrororganisationen Islamisk Stat.

I retten er det fredag kommet frem, at det var et billede af en ISIS-kriger, der ligger ned, klædt ud i en pink pyjamas bag et regnbueflag.

Et billede der var sendt "for at det var klart, at der var tale om en joke", sagde en af teenagerne fredag i retten.

Den yngste dreng har i retten tilstået yderligere trusler.

- Jeg har måske sendt fem til syv stykker i alt, sagde den nu 16-årige dreng i retten.

Kender ikke hinanden

I retten hilste ingen af de tre drenge på hinanden, og de forklarede, at de aldrig havde mødt hinanden før.

Ikke dengang de var fælles om truslerne og hverken før eller siden.

- Vi startede ud med at være en gruppe til Minecraft, hvor vi fandt fejl på spillets servere, og så kunne vi gøre, hvad vi ville. Senere blev det så til det med Aula, sagde en af de 18-årige drenge i retten.

- Udviklede det sig til hacking? ville anklager Andreas Juhl vide.

- Ja.

TeamStatus200

Medlemmerne af hackergruppen kaldte sig for TeamStatus200, men de mødtes ikke. Fællesskabet fungerede blandt andet gennem chatprogrammer – og det var almindeligt, at medlemmerne optog, delte og kommenterede det, de selv så som succesfulde aktioner.

De forskellige passwords, de brugte til at sende trusler til skolerne, havde de høstet online.

- De ligger ude på nettet, man kan finde dem via en 'comboliste' – det er en stor liste med lækket data, forklarede en af de 18-årige.

Ud over bombetruslerne og spørgsmålet om falsk vidneforklaring, er de to ældste drenge tiltalt for hacking af onlinefællesskabet SocialRP.dk samt for hacking af en Instragramprofil, mens den ene blandt andet er tiltalt for at have gemt en mobiltelefon på et badeværelse og derved filmet en dengang 12-årig pige i bad uden hendes vidende.

Det forventes, at dommen i sagen afsiges 14. juni.