Krimi

Vanvidsbilist kørte i kærestes bil, men alligevel kræver anklager Mazda konfiskeret

I første retssag efter ny lovstramning kæmpede gravid kæreste for at beholde sin bil.

En 35-årig mand tilstod torsdag i Retten i Glostrup, at han 3. april trådte på speederen i en Mazda MX-3, så den nåede op på 108 kilometer i timen i Rødovre et sted, hvor den tilladte hastighed er 50.

Bilen er på papiret ejet af hans gravide kæreste og samlever, men efter en ny lovstramning om vanvidsbilisme skal Mazdaen ifølge politiet konfiskeres alligevel.

- Han kørte mere end 100 procent for hurtigt og mere end 100 km i timen, og dermed er sagen omfattet af den lovændring om vanvidsbilisme, der trådte i kraft efter 31. marts, sagde specialanklager Charlotte Møgelhøj i sin opsummering af sagen.

Ny lov

Kravet fra anklagemyndigheden følger den nye lovstramning og lyder på 20 dages ubetinget fængsel, frakendelse af kørekortet i tre år samt ikke mindst konfiskation af bilen - også selvom bilen ikke er ejet af den 35-årige, men af hans kæreste.

I alt har politiet på landsplan beslagtalt 166 biler siden 1. april, hvoraf 68 har været ejet af en anden end føreren. Men sagen fra Glostrup er den første, hvor beslaglæggelsen i en retssag kan føre til egentlig konfiskation af en bil, der er ejet af såkaldt tredjemand.

Både den 35-årige og hans kæreste forklarede, at bilen bliver betalt fra deres fælleskonto, men at kæresten betaler mest til kontoen og både økonomisk og i praksis fungerer som ejer. Mens anklageren argumenterede for, at den er købt med en udbetaling fra salget af en tidligere fællesejet bil, ligesom den 35-årige jævnligt kører i bilen.

- Kun når han får lov, han skal spørge hver gang, forklarede kæresten, som også sagde, at han havde taget bilen uden hendes vidende og mens hun ikke selv var hjemme.

Vanvidsbilister slap for let

At politiet kan beslaglægge en bil er ikke nyt, men det er nyt, at det kan ske, selvom føreren ikke er den egentlige ejer.

Loven blev indført efter en række sager om vanvidsbilister i leasede biler, der i princippet slap lang lettere fra en straf end andre. I de såkaldte forarbejder til loven beskrives ønsket om at kunne slå hårdt ned på vanvidsbilister, som berører mange danskere, og hvis kørsel kan have fatale konsekvenser.

- Når færre kører i egen bil, udhuler det hele systemet. Man vil undgå at udvande den sanktionsmulighed, det er at tage bilen, forklarede anklager Charlotte Møgelhøj med henvisning til, at 40 procent af de aktuelle sager netop er omfattet af denne problematik.

Uhensigtsmæssig indgriben

Der er en snæver undtagelse i forhold til konfiskationen, hvis den betragtes som en 'uhensigtsmæssig indgriben’ - herunder især, hvis ejeren af bilen ikke kunne have modsat sig, at føreren af bilen kørte afsted.

En påstand, parrets forsvarsadvokat lagde stor vægt på.

At sagen er den første af sin art, er formentlig medvirkende til, at der ikke blev afsagt dom torsdag.

Dommen afsiges om en uge - torsdag 10. juni.