Krimi

14-årig anholdt i sag om voldsvideo delt på Facebook

TV 2/Fyn logo
I samarbejde med TV 2/Fyn

En ekspert advarer om, at det kan straffes med både bøde og fængsel, hvis man deler den voldsomme video.

En 14-årig dreng fra Munkebo-området er tirsdag blevet anholdt af Fyns Politi. Han er mistænkt for at stå bag vold mod en 11-årig dreng fra samme område.

Det oplyser Fyns Politi en pressemeddelelse.

Sagen har fået stor opmærksomhed, efter at der mandag begyndte at florere en video på de sociale medier, hvor den 11-årige bliver slået, sparket og ydmyget af maskerede gerningsmænd.

Politiet mangler dog fortsat at finde frem til den eller de personer, der filmede og delte videoen på internettet.

Frygter selvtægt

Kort tid efter videoen blev delt på sociale medier, reagerede flere ved at skrive navn, alder, profilbillede og adresse på en person, de henviser til som gerningsmanden. Samtidigt er der blevet udlovet en privat dusør for oplysninger om den formodede gerningsmand.

Og ifølge politiet kan det føre til selvtægt, og de opfordrer derfor til at stoppe jagten på gerningspersonen eller gerningspersonerne.

- Vi ved også, at i hvert fald en af de formodede gerningsmænd har modtaget henvendelser og trusler, der vurderes omfattet af straffelovens paragraf 266. Det skal stoppes nu, og vi gør opmærksom på, at det også er strafbart, siger Ulrik Lorentzen, der er politikommissær ved Fyns Politi, til TV 2 FYN.

Ulovligt at dele video

Mange forbinder digitale krænkelser med Umbrella-sagen, hvor mere end 1000 unge blev sigtet for at dele materiale af seksuel krænkelse, men selvom indholdet af den voldsomme video ikke er af seksuel karakter, er det stadig ulovligt at dele den.

Det understreger advokat Miriam Michaelsen, der er formand for foreningen Digitalt Ansvar.

- Man skal forstå, at digitale krænkelser ikke kun handler om nøgenbilleder. Man skal håndtere den her sag på fuldstændig samme måde, siger hun til TV 2 FYN.

Det er straffelovens paragraf 264d, som man risikerer at overtræde, hvis man deler. Ifølge den må man ikke dele materiale af folk i en situation, som man må forvente, de ikke vil have ud til den brede offentlighed. Sker det alligevel, risikerer personen, der deler materialet, både bøde og fængsel.

Det siger § 264d:

Med bøde eller fængsel indtil seks måneder straffes den, som uberettiget videregiver meddelelser eller billeder vedrørende en andens private forhold eller i øvrigt billeder af den pågældende under omstændigheder, der åbenbart kan forlanges unddraget en bredere offentlighed. Bestemmelsen finder også anvendelse, hvor meddelelsen eller billedet vedrører en afdød person.

Politikommissær Ulrik Lorentzen gør ligeledes opmærksom på, at det er ulovligt at dele videoen.

- Det er helt urimeligt over for ofret, der i forvejen er i en traumatisk situation, som risikerer at blive forstærket, når alle pludselig kan se med og ved, hvem der er tale om, siger Ulrik Lorentzen.

Han opfordrer desuden forældrene til at holde ekstra godt øje med, hvad deres børn ser og måske også deler på de sociale medier.

- Forældre har et ansvar her for at være med til at sikre, den ikke bliver delt – og at den bliver slettet, hvis det er sket, siger han.