Krimi

Dansker nægter drab på tysk turist på færge i 1987

Retssagen mod manden slutter fredag i den finske by Turku. Der ventes dom i sagen på et senere tidspunkt.

Da passagerfærgen Viking Sally med 1400 passagerer tidligt om morgenen tirsdag 28. juli 1987 lagde til kaj i Turku i det sydvestlige Finland, havde færgen også en kompliceret mordgåde ombord.

Næsten 34 år senere kan denne mordgåde nu stå foran sin endelige opklaring ved Egentliga Finlands tingsret i Turku, hvor en 52-årig dansk mand er tiltalt for drab på en 20-årig tysk turist og drabsforsøg på turistens 22-årige kæreste.

Det var den dengang 18-årige danske mand, der ifølge hans egen forklaring til finsk politi fandt de to tyske turister Klaus Schelkle og Bettina Taxis hårdt kvæstet på færgen.

De lå smurt ind i blod i deres soveposer nær helikopterdækket på færgen. Her havde de lagt sig til at sove, fordi de ikke havde råd til en kahyt.

Jens Møller, tidligere vicepolitiinspektør og drabschef ved Københavns Politi, siger, at finsk politi fra starten stod over for en vanskelig efterforskning i sagen. Udover at overfaldet var begået på en færge, var det også sket udendørs.

- Det er altid en smule vanskeligt at efterforske et udendørs gerningssted, som er tilgængeligt for alle, siger Jens Møller til TV 2.

Schelkle var død ved ankomsten til sygehuset, mens hans kæreste overlevede efter at have været i koma i længere tid.

Den danske mand var dengang spejder og på vej til en stor spejderlejr i Finland. Han forklarede også dengang politiet og flere medier, at han mente drabsvåbenet måtte være en hammer og ikke for eksempel en kniv eller en økse.

- Hans egne vidneudsagn i starten er belastende. Det er specielt, at han kan sige, at drabet formentlig er begået med en hammer, når den senere efterforskning viser, at drabsvåbnet formentlig er en hammer, siger Jens Møller.

I 2016 blev han igen afhørt om sagen af finsk politi, og sidste år rejste den finske anklagemyndighed tiltale mod ham for drab og drabsforsøg.

Den 52-årige dansker nægter sig skyldig i både drab og drabsforsøg, og han er frivilligt mødt op i retten i Turku, hvor han i denne uge har afgivet forklaring i sagen. Han har ikke været varetægtsfængslet i sagen.

Han har i tidens løb afgivet flere forklaringer i sagen – og i en del af dem har han ifølge det finske medie YLE tilstået drab og drabsforsøg. Ifølge de forklaringer var overfaldet på de to tyske turister et forsøg på røveri.

Må ikke bruge forklaringer som bevismateriale

Retten i Turku har dog afvist, at anklagemyndigheden kan bruge den 52-åriges forklaringer fra afhøringerne i 2016 som bevismateriale, fordi han ikke havde en forsvarer som bisidder.

I denne uge har danskeren nægtet sig skyldig ved retsmøderne.

- Vi hørte en stemme, der ikke talte, men stønnede. Jeg sagde til de andre, at vi skulle have fat i kaptajnen. Jeg sagde, at der var sket et mord eller noget i den retning, og at ofrene ikke kunne efterlades. De andre rejste sig for at søge hjælp, og jeg blev hos ofrene. Jeg prøvede at tage deres puls, har danskeren ifølge finske medier forklaret i retten, skriver B.T.

Betroede sig til ekskone

Men ifølge anklagemyndigheden har den 52-årige betroet sig til blandt andet sin ekskone om overfaldet og sin egen skyld.

Ifølge Ekstra Bladet var det Nordsjællands Politi, der i 2015 kontaktede finsk politi med de oplysninger. Ekskonen har nægtet at vidne i sagen, og retten i Turku har slået fast, at hun ikke behøver at vidne på grund af den nære relation til den tiltalte.

Den danske mand har i retten i Turku ifølge DR forklaret, at han har siddet i fængsel over 20 år af sit liv for anden kriminalitet. Ifølge Ekstra Bladet er han blandt andet tidligere dømt for dødstrusler mod ekskonen.

Drabsvåbnet var en slaggehammer

Anklagemyndigheden mener, at drabsvåbnet var en slaggehammer fra færgen.

Ifølge anklageskriftet i sagen slog danskeren gentagne gange Klaus Schelkle, som døde af sine skader. Bettina Taxis overlevede, men har stadig mén efter overfaldet blandt andet nedsat syn på det ene øje.

Slaggehammeren er aldrig blevet fundet.

- Sagen er karakteriseret ved, at det er en gammel sag, som er baseret på vidneforklaringer og ikke på tekniske beviser, siger Jens Møller.

Bevisførelsen i sagen ventes afsluttet fredag, og der forventes dom og strafudmåling i sagen på et senere tidspunkt.

Ifølge finske medier står danskeren til fængsel på livstid, hvis han bliver fundet skyldig.